Geert Houben

Geert Houben

Functie:
Principal Scientist bij TNO and Professor aan de Utrecht University
Geert Houben

Het UMC Utrecht en TNO werken samen aan onderzoek naar voeding-gerelateerde risicofactoren voor allergische aandoeningen en ontstekingsziekten. We ontwikkelen en gebruiken methodes voor het identificeren, karakteriseren en beheersen van voeding-gerelateerde risicofactoren die van invloed zijn op de ontstekingstoestand van ons lichaam.

Leerstoel

Voeding-gerelateerde risicofactoren voor allergische aandoeningen en ontstekingsziekten (Utrecht University).

Onderzoeksgebied

Een goede inflammatoire balans is essentieel voor onze gezondheid. Aan de ene kant hebben we ontstekingsprocessen nodig, maar aan de andere kant moeten deze worden beheerst en onderdrukt. De inflammatoire balans wordt bepaald door een wisselwerking tussen intrinsieke eigenschappen (zoals ons genoom) en extrinsieke factoren.

Onze voeding is een belangrijke bron van blootstelling aan extrinsieke factoren, maar we weten eigenlijk heel weinig over welke voeding-gerelateerde factoren van invloed zijn op ons immuunsysteem en wat het mechanisme daarvan is.

Ons onderzoek beoogt te verduidelijken hoe we voeding kunnen gebruiken als interventie of ter ondersteuning van interventies op het gebied van immuungezondheid en betere populatie- en gepersonaliseerde behandeling, therapie en preventie van ontstekingsziekten te ontwikkelen.

Een gebied waarop onze kennis de afgelopen tien jaar sterk is verbeterd, betreft de effecten van voedselallergenen. Ons onderzoek richt zich hierbij op de ontwikkeling, toepassing en internationale harmonisatie van kwantitatieve benaderingen voor risicobeoordeling en -beheer van voedselallergenen

Belangrijkste publicaties

  • Blom et al. Accidental food allergy reactions: Products and undeclared ingredients. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2018; 142(3): 865–87
  • Houben et al. Full range of population Eliciting Dose values for 14 priority allergenic foods and recommendations for use in risk characterization. Food and Chemical Toxicology. 2020; 146: 111831
  • Houben et al. Risk-based approaches in food allergy. Present Knowledge in Food Safety: A Risk-Based Approach through the Food Chain. 2022; 697–719.
  • Meima et al. Coupling food compounds data from FooDB and Phenol-Explorer to the Dutch food coding system NEVO: towards a novel approach to studying the role of food in health and disease. Journal of Food Composition and Analysis. 2023; 123, 105550.
  • Blom et al. The 50th percentile of the general population single eating occasion intake of food is optimal for the calculation of action levels for precautionary allergen labelling. Food and Chemical Toxicology. 2023; 179, 113953.
  • Blom et al. Symptoms at population Eliciting Doses ≤ED05 for 11 priority allergenic foods are mild to moderate. Food and Chemical Toxicology. 2025; 197, 115250.
  • Ad hoc Joint FAO/WHO Expert Consultation on Risk Assessment of Food Allergens: https://www.who.int/groups/ad-hoc-joint-fao-who-expert-consultation-on-risk-assessment-of-food-allergens

Utrecht - Princetonlaan

Princetonlaan 6
3584 CB Utrecht

Postadres

Postbus 80015
3508 TA Utrecht