Duurzame technologieën voor industriële processen

De Expertisegroep Duurzame technologieën voor industriële processen werkt aan het ontwikkelen van duurzame technologieën en kennis. We focussen ons hierbij op energie-efficiëntie voor de energie intensieve industrie.

Efficiënt omgaan met energie

Voor de transitie naar een duurzame energiehuishouding en het terugdringen van de CO2-uitstoot is de bijdrage van de industrie onmisbaar. De Nederlandse industrie heeft jaarlijks meer dan 500 petajoule (PJ) aan warmte nodig. Deze warmte is nodig voor het tot stand brengen van reacties, om scheidingsprocessen uit te voeren of om grondstoffen op te warmen. Dit wordt nu vrijwel volledig verzorgd door de inzet van fossiele bronnen zoals aardgas, olie en steenkolen. Dat kunnen we onder andere verminderen via de routes: procesefficiëntie, hergebruiken en opwaarderen van restwarmte en het verduurzamen van het warmteaanbod. Daarom ontwikkelen wij kennis en technologie voor energie-efficiënte innovaties in industriële processen.

Onderzoeksprogramma

Deze expertisegroep richt zich op warmte- en procestechnologie. De aandacht ligt op:

  • hergebruik, transport en opslag van restwarmte
  • membraanscheidingen voor vloeistoffen en gassen
  • dorptietechnieken voor vloeistof- en gasscheiding
  • behandelen en opwaarderen van gassen
  • intensiveren van productieprocessen voor (bulk)chemicaliën
  • benutten van reststromen zoals CO2 als grondstof voor chemicaliën
  • productie van waterstof voor verschillende toepassingen

Voor de implementatie van deze oplossingen werken we samen met leveranciers van grondstoffen, aannemers, ingenieursbureaus, machinebouwers, installatiebedrijven en diverse grote eindgebruikers.

Onze oplossingen

We zetten in op technologische innovatie voor een vermindering van het totale energiegebruik in je bedrijfsproces, wat leidt tot een duurzamer proces, lager energieverbruik en lagere operationele kosten. Dit doen we onder andere door:

  • een efficiënter gebruik van energie
  • een efficiëntere inzet van grondstoffen
  • ontwikkeling van efficiëntere scheidingsmethoden
  • terugdringen van ongewenste bijproducten
  • verbetering van de productopbrengst en kwaliteit
  • de overgang naar duurzame producten
  • screenen van verschillende componenten

Laat je verder inspireren

42 resultaten, getoond 11 t/m 15

Met strategische aanpak klimaatdoelstellingen haalbaar

Informatietype:
Nieuws
14 november 2022

Wereldwijd, maar ook in Nederland lopen we achter ten opzichte van de doelstellingen van Parijs. Maar het is zowel urgent als mogelijk om de doelen te halen. TNO pleit voor een integrale systeemaanpak en laat zien hoe we kunnen versnellen.

Doorbraak ontwikkeling elektrolysers: 200 keer minder iridium gebruikt

Informatietype:
Nieuws
24 oktober 2022

Groene waterstof, geproduceerd via elektrolyse met elektriciteit uit zon en wind, speelt een cruciale rol in de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie. Iridium is een schaars materiaal dat op dit moment nog onmisbaar is in elektrolysers die werken met de veel gebruikte PEM (Proton Exchange Membrane)-technologie.

TNO Green Print Duurzame Circulaire Industrie

Informatietype:
Podcast
1 september 2022
3 afleveringen

In deze podcastreeks samen met NRC bespreken we wat de overheid kan doen om de Nederlandse industrie CO₂-neutraal te laten draaien.

Onderzoek TNO en EBN: Waterstofopslag op zee lijkt haalbaar

Informatietype:
Nieuws
11 juli 2022
Ondergrondse opslag van waterstof op zee lijkt technisch gezien een haalbare en relevante optie om te betrekken bij de planning en aanleg van het toekomstige energiesysteem. Dat is de belangrijkste bevinding van een studie van Energie Beheer Nederland (EBN) en TNO naar de haalbaarheid van ondergrondse opslag van waterstof op zee, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Voor de realisatie van de opslag moet wel aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan en is nader onderzoek vereist.

Industriële energietransitie: energie én grondstoffen duurzaam maken

Informatietype:
Insight
4 juli 2022

Voor het halen van de klimaatdoelen in 2050 is een grote rol weggelegd voor de industrie. Om die volledig duurzaam te maken zijn twee zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden: gebruik van duurzame energie en hergebruik van grondstoffen. Met name de procesindustrie en de chemie staan voor de opgave in de toekomst nuttige producten te blijven maken maar dan volledig duurzaam. TNO staat hen daarin bij met expertise van onder meer technologieën, circulariteit, businessmodellen en wet- en regelgeving in de vorm van een op maat gemaakte TNO Green Print.