Energietransitie: een duurzame toekomst is de enige toekomst

Onze ambitie is om samen met kennisinstellingen, bedrijven en de overheid de energietransitie te versnellen. Zodat Nederland in 2050 een energiesysteem zonder CO2-uitstoot heeft. Daarnaast bieden we het Nederlandse bedrijfsleven de kans om voorop te lopen en hun innovatieve producten te exporteren. Zo willen we de concurrentiepositie van Nederland versterken.

De energietransitie versnellen

Om de klimaatdoelstellingen te halen is het nodig de energietransitie te versnellen. De uitdaging is om de CO2-uitstoot te laten dalen. Dit kan door duurzame energie versneld in te faseren en fossiele energie soepel uit te faseren. En dit terwijl de energievoorziening veilig, beschikbaar en betaalbaar blijft. Ook is energiebesparing een belangrijk middel. Deze transitie vraagt om grote technische en maatschappelijke veranderingen in alle sectoren van de economie, bij overheden en bij burgers.

Concurrentiepositie van Nederland versterken

Voor de transitie naar een energiesysteem zonder CO2-uistoot zijn technische, sociale en beleidsinnovaties nodig. Wij verrichten onafhankelijk en internationaal toonaangevend onderzoek. En we staan voor een agenderende, initiërende en ondersteunende rol voor overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Onze 4 innovatieprogramma’s

Onze ambities zijn geformuleerd in 4 samenhangende innovatieprogramma’s die aansluiten bij de energieagenda en het Regeerakkoord. Met deze programma’s streven we naar:

Hernieuwbare elektriciteit

De transitie van fossiele brand- en grondstoffen naar duurzame opgewekte elektriciteit kost tijd en geld. Daarom ontwikkelen we technologieën om goedkoper en effectiever elektriciteit te winnen uit zon en wind.

CO2 neutrale industrie

De CO2-uitstoot in Nederland moet drastisch omlaag. Hoe gaan we deze vergaande CO2-reductie realiseren? Wij zetten de maatregelen en innovaties op een rij.

Systeemtransitie

De energietransitie is een ingewikkeld maatschappelijk vraagstuk. Naast de technologische oplossingen, spelen economische gevolgen en sociale aspecten minstens een zo grote rol. Daarom onderzoeken en adviseren we over hoe over te schakelen naar een CO2-vrij energiesysteem op een rechtvaardige manier.

Duurzame ondergrond

Binnen TNO is de Geologische Dienst Nederland georganiseerd als kenniscentrum van de ondergrond. Met een zeer moderne publieke informatievoorziening, onderzoek en technologie dragen we bij aan een duurzaam Nederland.

Expertisegroepen

Laat je verder inspireren

192 resultaten, getoond 1 t/m 5

Tijdmakers: 200 keer minder iridium nodig voor groene waterstof productie

Informatietype:
Insight
1 juni 2023

In deze aflevering van Tijdmakers, spreken we tijdmaker Lennart van der Burg, Cluster manager Green Hydrogen over de doorbraak ontwikkeling in elektrolysers, en over hoe we op grotere schaal groene waterstof kunnen produceren.

Nederland neemt voortouw in ontwikkeling derde generatie electrolyser

Informatietype:
Insight
31 mei 2023

In het project 'Derde-generatie electrolyzers' werkt een consortium onder leiding van TNO aan de ontwikkeling van een compleet nieuw type electrolyser. Dit nieuwe ontwerp zal hogere efficiency, lagere kosten en een circulair ontwerp bieden, met als doel het faciliteren van grootschalige productie van groene waterstof.

Gemeenten: ‘Behoefte aan nationale regie bij energiearmoedebeleid’

Informatietype:
Nieuws
31 mei 2023

Halfjaarlijkse monitoring TNO brengt gemeentelijke aanpak energiearmoede in beeld. Een gebrek aan nationale regie vormt voor veel gemeenten een barrière om te komen tot een middellange termijn aanpak. Lees de resultaten.

DME: Duurzaam gas helpt bedrijven om af te stappen van fossiele brandstoffen

Informatietype:
Insight
22 mei 2023

TNO heeft een methode ontwikkeld om DME heel efficiënt en goedkoop te produceren uit CO2. Een belangrijke stap van fossiel naar hernieuwbaar en het circulair maken van koolstof.

Innovatietrends in verduurzaming gebouwde omgeving

Informatietype:
Insight
16 mei 2023

Hoe staat het met de ontwikkelingen in de energietransitie ten aanzien van verduurzaming in de gebouwde omgeving? Waar staat Nederland ten aanzien van de ambities in het Klimaatakkoord?