Duurzame technologieën voor industriële processen

De Expertisegroep Duurzame technologieën voor industriële processen werkt aan het ontwikkelen van duurzame technologieën en kennis. We focussen ons hierbij op energie-efficiëntie voor de energie intensieve industrie.

Efficiënt omgaan met energie

Voor de transitie naar een duurzame energiehuishouding en het terugdringen van de CO2-uitstoot is de bijdrage van de industrie onmisbaar. De Nederlandse industrie heeft jaarlijks meer dan 500 petajoule (PJ) aan warmte nodig. Deze warmte is nodig voor het tot stand brengen van reacties, om scheidingsprocessen uit te voeren of om grondstoffen op te warmen. Dit wordt nu vrijwel volledig verzorgd door de inzet van fossiele bronnen zoals aardgas, olie en steenkolen. Dat kunnen we onder andere verminderen via de routes: procesefficiëntie, hergebruiken en opwaarderen van restwarmte en het verduurzamen van het warmteaanbod. Daarom ontwikkelen wij kennis en technologie voor energie-efficiënte innovaties in industriële processen.

Onderzoeksprogramma

Deze expertisegroep richt zich op warmte- en procestechnologie. De aandacht ligt op:

  • hergebruik, transport en opslag van restwarmte
  • membraanscheidingen voor vloeistoffen en gassen
  • dorptietechnieken voor vloeistof- en gasscheiding
  • behandelen en opwaarderen van gassen
  • intensiveren van productieprocessen voor (bulk)chemicaliën
  • benutten van reststromen zoals CO2 als grondstof voor chemicaliën
  • productie van waterstof voor verschillende toepassingen

Voor de implementatie van deze oplossingen werken we samen met leveranciers van grondstoffen, aannemers, ingenieursbureaus, machinebouwers, installatiebedrijven en diverse grote eindgebruikers.

Onze oplossingen

We zetten in op technologische innovatie voor een vermindering van het totale energiegebruik in je bedrijfsproces, wat leidt tot een duurzamer proces, lager energieverbruik en lagere operationele kosten. Dit doen we onder andere door:

  • een efficiënter gebruik van energie
  • een efficiëntere inzet van grondstoffen
  • ontwikkeling van efficiëntere scheidingsmethoden
  • terugdringen van ongewenste bijproducten
  • verbetering van de productopbrengst en kwaliteit
  • de overgang naar duurzame producten
  • screenen van verschillende componenten

Laat je verder inspireren

46 resultaten, getoond 1 t/m 5

Voordelige productie van hernieuwbare DME met groene stroom en CO2

Informatietype:
Nieuws
7 september 2023

Het project POWERED (Production Of Wind Energy and other Renewable Energy based DME) richt zich op de ontwikkeling van Sorption Enhanced DME Synthesis (SEDMES), een technologie waarmee hernieuwbare en gerecyclede koolstof-DME wordt geproduceerd als alternatief voor fossiele DME en LPG.

Nederland wereldwijde hub voor waterstofimport, transport en opslag

Informatietype:
Insight
7 augustus 2023

De eerste waterstofketen vanuit het buitenland naar Nederland is een feit. Spanje wordt een belangrijke leverancier van groene waterstof aan Noordwest-Europa en ons land gaat een hubfunctie vervullen in het verder exporteren.

Waterstof ontwikkelingen in volle gang in de energie- en materialentransitie

Informatietype:
Insight
20 juli 2023

Wat valt er te vertellen over de toekomst van groene waterstof? Welke rol speelt het de komende decennia in de energietransitie? Een gesprek met TNO-waterstof experts Marcel Weeda en Lennart van der Burg.

CO2-reductie en groene koolstof in de industrie

Informatietype:
Webinar
13 juli 2023
1 aflevering

Dit is de tijd om CO2-uitstoot te verminderen en nieuwe kansen te creëren voor een duurzame, circulaire industrie. TNO-experts presenteren drie innovatieve technologieën die koolstof en CO2 converteren naar duurzame producten zoals plastics, brandstoffen en voedingsmiddelen.

Op een duurzame manier plastics produceren uit CO2: vanaf 2030 kan het

Informatietype:
Insight
22 juni 2023

Onze ambitie voor 2030: plastics circulair produceren zonder CO2 uitstoot, maar mét CO2 o.a. als grondstof. Dit gaan we mogelijk maken. Hoe? Lees meer