Energietransitie studies

In het klimaatakkoord van Parijs in 2015 is afgesproken dat de temperatuur niet meer dan 2 graden zal stijgen door broeikasuitstoot. Bij deze sterke afname van CO2-uitstoot hoort een overgang naar een vrijwel CO2-neutrale energiehuishouding in 2050. Expertisegroep ‘Energietransitie Studies’ ondersteunt de energietransitie met nieuwe kennis en inzichten.

Afspraken voor verminderen van uitstoot

De Europese landen hebben afgesproken om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 40% te verminderen. De Nederlandse regering is ambitieuzer en roept de lidstaten op dit te verhogen naar 55%. Nederland streeft naar 49% afname in 2030 en 95% CO2 reductie in 2050. Dat laatste is vastgelegd in de Klimaatwet.

Visie op de energietransitie

Als we willen dat de broeikasuitstoot sterk afneemt, is een CO2-arme energiehuishouding nodig. De komende 30 jaar verandert de energiehuishouding van fossiel naar duurzame energie. Hiervoor zal nieuwe duurzame technologie op grote schaal worden toegepast. Ook zullen sociale en institutionele vernieuwingen plaatsvinden en nieuwe verdienmodellen worden gebruikt. Er is behoefte van overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een visie. Het gaat om een kwalitatief en kwantitatief ingevulde visie op de tussen- en einddoelen, met bijbehorende transitiepaden.

Ondersteunen met kennis

Energietransitie Studies ontwikkelt niet-technologische kennis, methoden en tools, op techno-economisch, socio-economisch en sociaal wetenschappelijk gebied. Dit ondersteunt overheden, bedrijven en organisaties bij het implementeren van innovaties die ervoor zorgen dat de energietransitie plaatsvindt.

Onze kennis over de energietransitie

We bouwen kennis over de energietransitie op door wetenschappelijke methoden en feiten. Energietransitie Studies maakt analyses die:

  • duiding geven
  • belemmeringen signaleren
  • belangrijke thema’s voor de energietransitie agenderen

De opgebouwde kennis kun je inzetten bij verschillende vraagstukken over energietransitie. Bijvoorbeeld technologiekeuze, verduurzaming van energiegebruik in diverse sectoren en energietransitie op verschillende schaalniveaus. Bij de kennisopbouw wordt samengewerkt met universiteiten en andere kennisorganisaties. En met verschillente ‘units’ en expertisegroepen van TNO.

Type kennis

Het type kennis dat wij in huis hebben over de energietransitie:

  • Kwantitatieve en technologische kennis van energiesystemen. En hoe die zich als gevolg van technologische en sociale innovaties kunnen ontwikkelen tot duurzame energiesystemen, op verschillende schaalniveaus en tijdschalen.
  • Kennis van sociaal economische vraagstukken in relatie tot energiehuishouding en de energietransitie, en interacties tussen energie en klimaat, milieu, economie, werkgelegenheid, enzovoorts.
  • Kennis van de mechanismen en effecten van autonome ontwikkelingen en ontwikkelingen onder invloed van beleidsmaatregelen op de energiehuishouding en de energietransitie. Inclusief barrières die hierbij kunnen optreden.
  • Kennis over sociale aspecten van de energietransitie. Zoals inzicht in publieke percepties over energietechnologieën, methoden om maatschappelijke betrokkenheid bij energietransitie te vergroten, inzicht in besluitvormingsprocessen van bedrijven en consumenten en inzicht in gevolgen van de energietransitie op de samenleving.
  • Kennis van methoden om ontwikkelingen in de energiehuishouding kwantitatief te monitoren.

Toepassing van de kennis

De opgebouwde kennis ondersteunt publieke en private partijen die de energietransitie realiseren. Zo worden praktische tools en methoden ontwikkeld en wordt er bijgedragen aan 'capacity building'. Hierbij wordt samengewerkt met private kennisaanbieders. Activiteiten in dit domein dragen bij aan feedback vanuit de praktijk naar het onderzoek.

Modellen voor analyse

We gebruiken en ontwikkelen kwantitatieve methoden en modellen die de analyses ondersteunen. Energietransitie Studies beschikt bijvoorbeeld over integrale energiemodellen op verschillende geografische schalen (wereld, Europa, Nederland) en modellen voor verschillende sectoren (industrie, elektriciteit, gebouwde omgeving, transport).

Kennisplatform energietransitie

Nieuwe kennis en inzichten over de energietransitie maken we toegankelijk voor professionals via activiteiten rondom kennisoverdracht. Professionals in energietransitie zijn bijvoorbeeld universiteiten, consultants, ministeries, gemeentes, brancheorganisaties en NGO’s. We streven ernaar een kennisplatform voor energietransitie te zijn.

Laat je verder inspireren

85 resultaten, getoond 1 t/m 5

Volledig emissieloos wagenpark nog ver weg, wel handvatten voor beleid

Informatietype:
Nieuws
25 september 2024
TNO-analyse voor Ministerie I&W onthult kloof tussen intentie en aankoop voor realisatie volledig elektrisch wagenpark tegen 2050 in Nederland.

De impact van alternatieve economische toekomstconcepten in het ‘beyond growth’ debat

Informatietype:
Insight
23 september 2024

Een sterkere positie voor ruimte in de energietransitie

Informatietype:
Insight
18 september 2024

TNO brengt ernst en verschillen in energiearmoede in kaart

Informatietype:
Nieuws
17 september 2024

Methode GOEI: de beste energie op de beste plek

Informatietype:
Insight
2 september 2024