Direct naar de inhoud

Microdosing: kleine hoeveelheden geneesmiddelen testen op mensen

Tijdens het op de markt brengen van nieuwe geneesmiddelen en nieuw voedselingrediënten, zijn bedrijven dringend op zoek naar manieren om hun ontwikkelingsproces efficiënter te maken. Microdosing, een techniek waarbij kleine hoeveelheden producten bij mensen worden getest, kan een deel van het antwoord zijn.

TNO voert onderzoek uit met behulp van een Accelerator Mass Spectrometer (AMS), een instrument dat microdosing studies in de mens ondersteunt en bij TNO aanwezig is. Deze geavanceerde technologie maakt het mogelijk om de kinetische gegevens van nieuwe geneesmiddelen en innovatieve voedingsingrediënten sneller te verzamelen dan nu het geval is. Dit zal de behoefte aan dierproeven voorafgaand aan de klinische fase sterk verminderen. Het ondersteunt tevens de ambitie van TNO om de kosten en periode van de ontwikkeling van geneesmiddelen te verminderen. TNO is de eerste organisatie in Europa die deze innovatieve AMS diensten beschikbaar maakt voor farmaceutische, biotech en innovatieve voedingsbedrijven.

Afnemers zullen baat hebben bij het uitbesteden van microdosing, toxicologisch en analytisch onderzoek aan een externe partner - TNO. De geïntegreerde diensten, microdosing, toxicologisch en analytisch onderzoek zullen de translationele aspecten van de preklinische ontwikkelingsprogramma's van klanten verbeteren.

Microdosing met de AMS

Bij microdosing krijgen vrijwilligers een 14C gelabelde bioactieve ingrediënt in een zeer kleine dosis waardoor risico's tot een minimum beperkt kunnen worden. Het bloed van de vrijwilligers wordt op bepaalde tijdstippen afgenomen. Vervolgens analyseren de wetenschappers de monsters door middel van de AMS. Aangezien deze laatste sporen van 14C kan detecteren, worden concentraties van de bioactief en zijn metabolieten vastgesteld en gebruikt om de absorptie, metabolisme en uitscheidingssnelheid te achterhalen. Deze informatie is essentieel voor bedrijven om de verdere ontwikkeling van kandidaat-geneesmiddelen of voedselingrediënten te bepalen. Microdosing zal bedrijven in staat stellen om hun klinische ontwikkelingsprogramma's te richten op die kandidaten met het meest geschikte kinetische profiel bij mensen.

Betere alternatieven voor dierproeven
Contact

Drs. ing. Joram Nauta

  • Innovatiegericht Aanbesteden
  • Zorgarchitectuur

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.