Direct naar de inhoud

Minder ongerief in inhalatie bij dierproeven

Een van TNO's doelstellingen is het verfijnen van dierproeven om proefdieren minder ongerief te laten ondervinden. We zijn bezig met het ontwikkelen van alternatieve methoden en, waar nodig, passen deze verbeteringen direct toe.

Wij koesteren een stimulerende omgeving waarin onze werknemers aangemoedigd worden om eigen ideeën in te brengen om onderzoek diervriendelijker te maken. Wanneer wij eenmaal hebben vastgesteld dat een bepaalde methode een verbetering met zich meebrengt en dezelfde onderzoeksresultaten geeft, maken wij de nieuwe methode beschikbaar voor anderen.

In 2010 ontving TNO haar eerste prijs van de Nederlandse Commissie ter Vervanging, Vermindering en Verfijning van Dierproeven voor haar inspanningen ter vermindering van ongemak bij dieren tijdens inhalatietesten. De jaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan dierenverzorgers of technici die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan 3V praktijken. De winnende verbetering is een aangepaste laboratoriumopzet die stress en ongemak bij proefdieren tijdens inhalatietesten vermindert. Bij TNO worden jaarlijks circa 500-700 ratten inhalatoir blootgesteld. In 50-70% van de gevallen (i.e. jonge en vrouwelijke dieren) wordt gebruik gemaakt van de aangepaste opzet. Voor deze dieren draagt dit alternatief bij aan vermindering van het ongerief tijdens de studie. De aanpassing is een verbetering van de commercieel beschikbare materialen.

Nadat vastgesteld werd dat de aanpassing het ongerief vermindert, maar de resultaten niet nadelig beïnvloedt, nam TNO contact op met de leverancier van de materialen. De fabrikant toonde interesse en heeft zich bij TNO gevoegd om samen de mogelijkheden te onderzoeken om de aangepaste materialen voor andere gebruikers beschikbaar te maken.

Betere alternatieven voor dierproeven
Contact

Drs. ing. Joram Nauta

  • Innovatiegericht Aanbesteden
  • Zorgarchitectuur

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.