Remanufacturing lab

Thema:
Artificiële intelligentie

Het remanufacturing lab is een test- en experimenteerfaciliteit voor de maakindustrie, voortgekomen uit het Europese Unie project AI-Matters. Het doel van dit project is om digitale innovatie in productie en duurzaamheid te stimuleren. De operationele remanufacturinglijn is in staat om producten hun waarde terug te geven nadat ze gebruikt zijn en gerepareerd moeten worden. Het project biedt een catalogus voor externe dienstverleners om hun interoperabiliteit te testen.

TNO ondersteunt en faciliteert AI-technologieleveranciers, systeemintegrators en eindgebruikers in de maakindustrie met het remanufacturing lab om AI-oplossingen te implementeren en een proces voor remanufacturing op te zetten. De architectuur van dit lab is bedoeld om te testen en experimenteren met nieuwe oplossingen voordat ze worden geïmplementeerd. Het remanufacturing lab bevindt zich in Eindhoven op de Brainport Industries Campus.

AI in de maakindustrie bevorderen met AI Matters

Het AI-Matters netwerk heeft tot doel de invoering van AI technologie in de Europese maakindustrie te stimuleren door robotica en andere geavanceerde op AI gebaseerde oplossingen in realistische omgevingen en op grote schaal toe te passen. Een consortium van 25 organisaties uit 8 Europese landen hebben de krachten gebundeld om met elkaar verbonden test- en experimenteerfaciliteiten van wereldklasse op te zetten.

Bij de Nederlandse faciliteiten zijn Brainport Industries, TNO en Technische Universiteit Eindhoven (EAISI – Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute) betrokken. De EU stelt vanuit het Digital Europe Programme in totaal 30 miljoen euro ter beschikking voor het netwerk, waarvan een kleine 4 miljoen euro bestemd is voor het Nederlandse consortium. Dit bedrag wordt verdubbeld door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, zodat het totale financieringsbedrag zo’n acht miljoen euro zal bedragen.

In het Nederlandse remanufacturing lab in Eindhoven combineren we dataruimtes en digitale productpaspoorten om de mogelijkheden en beperkingen ervan te ontdekken, evenals de inpassing ervan in de opkomende digitale samenleving.

Brainport Industries Campus

Brainport Industries Campus is één van de 8 Europese locaties die samen een netwerk voor Artificial Intelligence in de maakindustrie - genaamd AI Matters - gaan vormen. Met de deelname aan dit netwerk positioneert Brainport Industries met haar faciliteiten op de campus zich als een van de toplocaties in Europa als het gaat om artificial intelligence.

Laat je verder inspireren

55 resultaten, getoond 1 t/m 5

Human-AI, want samen kunnen mens en machine grotere uitdagingen aan

Informatietype:
Insight
1 juli 2024
TNO-computerwetenschappers pleiten voor een aanpak om neurowetenschap en sociale psychologie in te zetten voor Human-AI-oplossingen.

Steeds meer kunstmatige intelligentie ingezet door overheid

Informatietype:
Nieuws
25 juni 2024

AI in opleiding: FATE ontwikkelt digitale doktersassistent

Informatietype:
Insight
21 mei 2024

Onderzoek TNO en Kieskompas: AI-taalmodellen zijn inconsistent en neigen naar links

Informatietype:
Nieuws
22 november 2023

Impuls voor TNO faciliteiten voor duurzame mobiliteit, biobased bouwen en AI

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023