Militair gebruik van de ruimte

Thema:
Geïntegreerde raket en luchtverdediging

Ons leven op aarde is in hoge mate afhankelijk geworden van satellietnavigatie en satellietcommunicatie. Een verstoring daarvan, opzettelijk of niet, kan ernstige gevolgen hebben voor de samenleving.

Ook onze krijgsmacht maakt veel gebruik van satellieten. Langdurige uitval kan leiden tot chaos. Steeds meer landen richten zich op het (militaire) gebruik van de ruimte. Daarom zouden overheden, het bedrijfsleven en de samenleving zich bewust moeten worden van onze afhankelijkheid van satellieten.

Whitepaper 'Hoe escalatie in de ruimte kan leiden tot ontwrichting op aarde'

Hoe we dit doen? TNO doet in dit paper vier aanbevelingen om ons op burgerlijk en militair niveau minder kwetsbaar te maken voor satellietuitval of -misbruik. Zo kan bij uitval het (lucht)verkeer ernstige hinder ondervinden omdat GPS-functies niet meer gebruikt kunnen worden.

Dergelijke risico's zijn dusdanig serieus te nemen dat de NAVO heeft aangekondigd de ruimte te willen toevoegen aan de traditionele oorlogsdomeinen. Naast land, zee, lucht en cyber, zal ruimte het vijfde domein vormen. "De ruimte is niet langer een goedaardige omgeving", aldus een NAVO-woordvoerder.

Deze aanbevelingen zijn primair van belang om ontwrichting te voorkomen, maar bieden Nederland ook een wetenschappelijke en economische kans, bijvoorbeeld op het gebied van ‘space situational awareness’.

Door samen met bedrijven en kennisinstituten in te zetten op innovaties op aarde én in de ruimte, kan Nederland wereldwijd koploper worden in bescherming tegen escalaties in de ruimte.

Wat zijn de risico's bij escalatie in de ruimte?

Vier aanbevelingen om minder kwetsbaar te zijn bij satellietuitval

Laat je verder inspireren

7 resultaten, getoond 1 t/m 5

AIVD, CWI en TNO publiceren vernieuwd handboek voor quantumveilige cryptografie

Informatietype:
Nieuws
3 december 2024
Een vernieuwd handboek voor quantumveilige cryptografie. Ontdek de nieuwste adviezen voor een quantumveilige omgeving: cryptografische componenten, quantumrisico’s en wendbaarheid.

Hoe beschermen we onze onderzeese infrastructuur? Industrie experimenteert veiligheidssystemen voor kust van Scheveningen

Informatietype:
Nieuws
13 juni 2024

TNO ontwikkelt detectiesysteem ter bescherming kabels en pijpleidingen op zeebodem

Informatietype:
Nieuws
6 juni 2024

Eerste overzicht van technieken cyberaanvallen van AI door AI

Informatietype:
Nieuws
17 februari 2023

Noors-Nederlandse nanosatellieten succesvol gelanceerd

Informatietype:
Nieuws
3 januari 2023