Hoe beschermen we onze onderzeese infrastructuur? Industrie experimenteert veiligheidssystemen voor kust van Scheveningen

Thema:
Duurzame ondergrond
Information and sensor systems
13 juni 2024

Bij Campus@Sea in de haven van Scheveningen, Den Haag, wordt innovatief onderzoek gedaan naar de bescherming van de vitale infrastructuur op de zeebodem. Hier liggen talrijke onderzeese kabels en pijpleidingen die cruciaal zijn voor onze energievoorziening, internetverbindingen en democratie. De dreiging van sabotage en digitale aanvallen is reëel en urgent. Samenwerking met de defensie-industrie is noodzakelijk om deze dreiging te weerstaan.

SeaSEC-partners en toonaangevende bedrijven uit de onderzeese technologie-industrie kwamen samen om innovatieve oplossingen te presenteren en te bespreken. Enkele hoogtepunten:

  1. Demonstraties Industrie: Lobster Robotics, Optics11, Drocean, Airhub, NOKIA & Marlinks, DroneQ, DEMCON en Fugro toonden hun nieuwste technologieën, van AUV's tot akoestische sensoren.
  2. Samenwerking in de schijnwerpers: Het SeaSec-initiatief benadrukte het belang van internationale samenwerking. Bedrijven, overheden en onderzoeksinstituten wisselden ideeën uit en werkten samen aan oplossingen voor de beveiliging van onderzeese infrastructuur, zoals datakabels en stroomkabels van windparken.
  3. Toekomstplannen: Tijdens het evenement werden gezamenlijke doelen en toekomstige stappen besproken. SeaSec blijft zich inzetten voor innovatie en informatie-uitwisseling om de industrie te versterken. Dit is cruciaal voor een veilige samenleving en voor de bescherming van milieu en klimaat.
  4. TNO’s Datasysteem: Het onafhankelijke TNO Datasysteem speelde een cruciale rol bij de analyse van de bescherming van onderzeese infrastructuur. Zo kunnen technologische en kennislacunes gericht worden aangepakt.

SeaSEC - De toekomst van zeebodembeveiliging pionieren

De onderzeese infrastructuur vormt een nieuw terrein binnen het beveiligingsdomein en biedt nieuwe marktpotenties. Het Seabed Security Experimentation Centre (SeaSEC) creëert samenwerkingen om dit proces te versnellen. Door bestaande technologie toe te passen op nieuwe domeinen streven we naar voortdurende verbetering. De SeaSec Meet-up bewees dat samenwerking en innovatie de sleutel zijn tot een veilige toekomst voor onze onderzeese wereld.
Het evenement in Scheveningen was een eerste try-out om te ontdekken hoe we diverse partijen kunnen benaderen en boeien. Meerdere evenementen volgen, waaronder in 2025: de SeaSEC Challenge Weeks. We kijken uit naar de volgende editie en blijven streven naar een sterke en veerkrachtige defensiesector.

Wil je weer weten over dit onderwerp?

Lees het artikel 'Een duik in de beveiliging van de zeebodem'.

Laat je verder inspireren

52 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO ontwikkelt detectiesysteem ter bescherming kabels en pijpleidingen op zeebodem

Informatietype:
Nieuws
6 juni 2024
TNO heeft met succes een methode ontwikkeld en getest om automatisch maritiem verkeer met donkere vezels te detecteren voor het bewaken en beschermen van kritieke infrastructuur op de zeebodem van de Noordzee.

Nederlandse tarief voor stadsverwarming: meer dan elders

Informatietype:
Insight
29 maart 2024

Bron van stikstof en fosfor in zeekleigebieden niet altijd duidelijk

Informatietype:
Nieuws
25 maart 2024

Nationaal advies: aanpak van funderingsproblematiek in Nederland

Informatietype:
Nieuws
4 maart 2024

Open toegang tot onderzoekslabs en gegevens Nederlandse ondergrond

Informatietype:
Nieuws
11 december 2023