Noors-Nederlandse nanosatellieten succesvol gelanceerd

Thema:
Information and sensor systems
3 januari 2023

Twee Noors-Nederlandse nanosatellieten zijn vandaag met succes gelanceerd. De twee satellieten ‘Birkeland’ en ‘Huygens’ zijn door het bedrijf SpaceX in een baan om de aarde gebracht.

MilSpace2 is een samenwerkingsproject tussen het Ministerie van Defensie, het Noorse Ministerie van Defensie, het Noorse FFI, NanoAvionics en de Nederlandse kennisinstituten NLR en TNO.

In de Defensievisie 2035 staat dat de ruimte een noodzakelijke schakel is geworden voor het informatiegestuurd optreden van de krijgsmacht. Defensie is zeer afhankelijk van satellieten. Denk bijvoorbeeld aan hun rol bij het gebruik van navigatie- en communicatiesystemen.

Defensie lanceert hiermee voor de tweede keer satellieten en geeft op deze manier invulling aan de Defensievisie 2035.

MilSpace

Strategic Mutual Assistance in Research and Technology’ (SMART), militair gebruik van de ruimte (MilSpace) en wetenschap & technologische samenwerking zijn elementen uit de bilaterale overeenkomst tussen het Ministerie van Defensie van Nederland en Noorwegen.

Het projectteam dat optreedt namens het ministerie van Defensie, bestaat uit het Noorse FFI, NanoAvionics en de Nederlandse onderzoeksintellingen NLR en TNO.

De satellieten zijn niet veel groter dan een pak melk, met elk afmetingen van ongeveer 30x20x10 cm. De namen van de twee nanosatellieten zijn een verwijzing naar de Noorse natuurkundige Kristian Olaf Birkeland en de Nederlandse astronoom Christiaan Huygens.

Met deze twee satellieten zal Defensie samen met Noorwegen een nauwkeurigere geo-locatie capaciteit ontwikkelen voor zendsystemen op de grond (radars). Deze capaciteit is een doorontwikkeling van de payload die zich op de BRIK II satelliet bevindt. Ook kan ervaring opgedaan worden met het besturen en bijsturen van satellieten in orbit; een ervaring die met de BRIK II niet opgedaan kan worden.

Twee nanosatellites in de ruimte
De twee nanosatellieten vliegen in de ruimte. Credits: Nanoavionics

Laat je verder inspireren

12 resultaten, getoond 1 t/m 5

Het PQC-migratie handboek

Informatietype:
Nieuws
4 april 2023

In opdracht van de AIVD heeft TNO samen met het CWI een handboek samengesteld. Dit handboek biedt organisaties advies en concrete stappen om het risico van quantumcomputers voor cryptografie te beperken.

Eerste overzicht van technieken cyberaanvallen van AI door AI

Informatietype:
Nieuws
17 februari 2023

Kunstmatige Intelligentie wordt in alle internationale trendrapporten gezien als de belangrijkste disruptieve technologie van de komende jaren, ook binnen het cybersecurity-domein.

Automated Vulnerability Research

Informatietype:
Artikel

Al in vroeg stadium softwarekwetsbaarheden identificeren en risico’s beheersen? Dat kan met Automated Vulnerability Research (AVR). AVR van grote waarde.

Milieu-effecten van sonar

Informatietype:
Artikel

Zeezoogdierenonderzoek is een belangrijke spin-off van het werk van de afdeling Acoustics en Sonar.

Actieve sonar met lage frequentie

Informatietype:
Artikel

TNO heeft ruim dertig jaar praktijkervaring met Low Frequency Active Sonar voor bescherming tegen onderzeeboten. Ontdek wat we met LFAS doen voor Defensie.