Maritieme verdediging en veiligheid

De opkomst van drones, zowel boven als onder water, leidt tot nieuwe dreigingen in het maritieme domein. Onze Marine staat voor de uitdaging om een gigantisch gebied te beschermen tegen grote aantallen zeer moeilijk waarneembare voertuigen.

Sparren over dit onderwerp?

Nicole Nulkes-de Groot gaat graag met je in gesprek.

Drones zijn in staat om te observeren, explosieven te plaatsen en torpedo’s en raketten af te vuren. Opgeteld bij de bestaande dreiging van onderzeeboten en mijnen leiden die capaciteiten tot grote risico’s voor de Marine, het civiele maritieme domein, onze kritieke logistieke infrastructuur en de samenleving.

TNO doet onderzoek naar deze risico’s en werkt samen met de Nederlandse industrie aan schaalbare en snel implementeerbare tegenmaatregelen. Daarbij richten wij ons op het monitoren, detecteren en identificeren van dreigingen, maar ook op ingrijpen, tot aan het hoogste escalatieniveau. Ten slotte zorgen we samen met relevante partners dat het bewustzijn en het gevoel urgentie rondom deze nieuwe dreigingen groeit.

Met een focus op het volledige pakket van onderzoek, innovatie en bewustwording, werkt TNO aan oplossingen voor de cruciale uitdagingen op en onder het water. Zo houden we Nederland veilig en veerkrachtig in het maritieme domein.

Volg de laatste ontwikkelingen

157 resultaten, getoond 1 t/m 5

SeaSEC 2025: De Noordzee als proeftuin voor zeebodembeveiliging

Informatietype:
Nieuws
20 mei 2025
De Noordzee is niet alleen grijs, grillig en onvoorspelbaar. Het is ook een van de drukste zeeën ter wereld met vitale scheepsroutes, grote windparken en installaties voor olie- en gaswinning.

Tijdmaker in beeld: Marten de Klein over stage

Informatietype:
Insight
20 mei 2025

Versneld meer Nederlandse autonomie in de ruimte

Informatietype:
Nieuws
8 mei 2025

Tijdmaker in beeld: Caroline van der Weerdt

Informatietype:
Insight
24 april 2025

TNO: de-industrialisatie en haperende innovatieketen bedreigen welvaart

Informatietype:
Nieuws
23 april 2025