Ons werk

Microplastics en de onbekende risico’s

Microplastics ontstaan door het gebruik en uiteenvallen van kunststof producten. Terwijl de toepassing van plastics nog steeds toeneemt, is er weinig bekend over de risico's van de minuscule deeltjes voor de mens. Door daar onderzoek naar te doen helpt TNO bij het ontwikkelen van beleid.

Meer weten over het onderzoek van TNO naar microplastics?

Contact opnemen
Bij TNO doen we onder andere onderzoek naar de hoeveelheid microplastics in de lucht ten behoeve van de gezondheid.

In mogelijk duizenden verzorgingsproducten die over de hele wereld worden verkocht zijn minuscule korreltjes van plastic verwerkt. Deze microplastics worden in de cosmetica-industrie microbeads genoemd. Maar ook in andere producten zoals bijvoorbeeld een fleecetrui, plastic flessen of in een portie mosselen vinden we microbeads.

Microplastics in de lucht

Binnen TNO richten we ons op microplastics in de lucht. Er is nog relatief weinig bekend over de concentratie microplastics in de lucht en het effect daarvan op onze gezondheid.

Daarom onderzoekt TNO microplastics in de lucht. Daarbij maken we gebruik van onze expertise in de verspreiding van fijnstof. Omdat microplastics hetzelfde gedrag vertonen, kunnen we bestaande instrumenten opnieuw gebruiken. Denk aan een meetcampagne rond de blootstelling aan microplastics in de binnen- en buitenlucht, waarin we de concentratieverschillen op verschillende plekken meten.

Microplastics en hun effect op de mens

Ten tweede onderzoeken we samen met universiteiten en het RIVM het effect van de deeltjes op de mens. Kampen we echt met een probleem of verlaat het plastic zonder problemen het lichaam en zijn er mogelijk geen beleidsinstrumenten nodig? Om die vragen te beantwoorden doen we onderzoek naar de biologische opname en effecten. Wat zijn de voornaamste bronnen en welke gezondheidseffecten heeft blootstelling aan microplastics voor de mens, bijvoorbeeld in de longen en de darmen?

Het inzicht in de blootstelling, de samenstelling en de gezondheidseffecten stelt ons in staat om maatregelen te nemen die de blootstelling aan microplastics kunnen verminderen. Daarnaast werken we in andere onderzoeksprogramma’s samen met de industrie om ‘safe by design’ nieuwe plasticmaterialen te ontwikkelen. Tot slot ondersteunen we beleidsmakers in het ontwikkelen van wet- en regelgeving.

TNO Insights

Microplastics: wat weten we over de gezondheidsrisico’s?

06 maart 2020
Wij mensen zijn gek op plastic. Tot dusver hebben we in totaal al zo’n 8,3 miljard ton van dat kunstmatige materiaal geproduceerd. En inmiddels is daarvan ongeveer 5 miljard ton op stortplaatsen of in... Lees verder
TNO Insights

Plastics in rivieren misschien wel groter probleem dan 'plastic soep'

29 juli 2019
Plastic afval dat terechtkomt in de natuur is een groot en actueel wereldwijd probleem. Om bij te dragen aan een oplossing doet TNO verschillende studies naar transportmechanismen van plastic soep in aquatische... Lees verder
TNO Insights

Is chemisch recyclen de oplossing voor het plasticafvalprobleem?

08 mei 2018
Hoewel de inzameling en recycling van kunststofverpakkingsafval de afgelopen jaren flink is toegenomen, kent de markt voor gerecycled plastic de nodige uitdagingen. Er wordt gezocht naar alternatieve technieken... Lees verder
Nieuws

Plastic Pact leidt tot meer circulaire plastics

21 februari 2019
Ruim 100 partijen, waaronder TNO, sloten vandaag tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie het Plastic Pact. Doel is om zoveel mogelijk herbruikbare en uitsluitend recycleerbare plastic producten... Lees verder

Contact

Susana Gomes Santana

  • Business Development
  • Microplastics
  • Luchtkwaliteit
  • Milieu
  • Circulaire Economie

Laat je verder inspireren over de Circulaire Economie

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.