Expertisegroep Heat Transfer & Fluid Dynamics

De samenleving en industrie moeten gebruik maken van betrouwbare en efficiënte gebouwen en productie systemen, om een hoog welvaartsniveau te handhaven, met een minimale impact op leef- en woonomgeving en gebruik makend van een minimale hoeveelheid grondstoffen en energie. TNO draagt hieraan bij door innovatieve oplossingen te bedenken vanuit onze expertise op het gebied van warmte- en stromingsleer.

Stel je vraag!

Heb je een vraag voor onze expertisegroep Heat Transfer & Fluid Dynamics? Neem contact op met Erik Nennie

Contact opnemen

Een kijkje achter de schermen bij onze expertisegroep Heat Transfer & Fluid Dynamics.

Het werkveld Heat Transfer and Fluid Dynamics heeft de afgelopen veertig jaar expertise opgebouwd op het gebied van warmte- en vloeistofstromingen in gebouwen en procesinstallaties. Deze kennis spits zich toe op gas- en vloeistofstroming in pijpsystemen en apparaten en de energiehuishouding van gebouwen. Met behulp van fysisch-mathematisch computermodellen kan de mechanische belasting op de HVAC- of processinstallaties worden geminimaliseerd en de efficientie gemaximaliseerd, resulterend in een betrouwbaar en efficiënt productieproces of gebouw.

Naast computermodellen beschikt TNO over verschillende klimaatkamers en en testopstellingen, waarin warmte- en vloeistofstromingen van nieuwe concepten geanalyseerd en modellen gevalideerd kunnen worden. De expertise van het meten van warmte- en vloeistofstroming, geluid en trillingen wordt ook ingezet bij de analyse van gebouwen en procesinstallaties in de praktijk, zowel on- als offshore.

Producten en Diensten

Heat Transfer and Fluid Dynamics levert de volgende producten:

  • PulsimSuite: software ter verificatie van het voldoen aan de API 618/674 norm.
  • Operation Support Systems: meet- en regelsystemen dat op basis van computermodellen tijdens het proces de meest optimale strategie bepaalt en advies geeft aan de operator.

In de vorm van consultancy projecten worden de volgende diensten aangeboden.

  • Trouble-shooting: op basis van metingen op locatie en computermodel-analyses geven we advies over hoe een specifiek probleem snel opgelost kan worden.
  • Ontwerp optimalisatie: op van basis computermodel-analyses en schaalexperimenten in onze testopstellingen, geven we advies over welk ontwerp het meest betrouwbaar en/of efficiënt is.

Naast consultancy projecten, werken we ook aan contract R&D projecten. Hierbij wordt op basis van onze expertise technologie ontwikkeld die door onze klanten gebruikt voor het verbeteren van hun producten of productieproces.

Tevens geven we jaarlijks cursussen op het gebied van beheersing van pulsaties en trillingen (PVC) en Flow Assurance (FAFW). Ook worden in-house op maat gemaakte cursussen en workshops bij klanten georganiseerd over meer specifieke onderwerpen, zoals uncertainty quantification, stromingsgeïnduceerde pulsaties, meetmethodes en root cause analyses.

Toepassing

Om de transitie naar een duurzame energievoorziening mogelijk te maken en te voldoen aan de doelstelling van energie-neutrale gebouwen in 2020, zullen de olie en gas industrie en de bouwsector een belangrijke rol spelen. TNO expertise wordt voornamelijk toegepast op vijf domeinen: Gas transport en opslag, Offshore productiesystemen, Put en pijplijnmanagement, Energieprestaties van gebouwen en Comfortabel en gezond binnenmilieu.

TNO helpt de olie-en gasindustrie met het bereiken van betrouwbare en optimale productie op basis van onze expertise in pulsaties, geluid en trillingen, meerfase stroming, flow control en flow chemie. Voor de bouwsector is naast energie efficiëntie, een comfortabele en gezonde werk- en leefomgeving is essentieel. Hier dragen we toe bij door oplossingen aan te dragen op basis van onze bouwfysica expertise, door middel van innovaties in HVAC componenten, ventilatie concepten, slimme gevels en het uitvoeren van energie efficiëntie analyses.

Lees meer

Ons werk

Frisse scholen

Conventionele ventilatie oplossingen zijn duur en vereisen ingrijpende bouwkundige veranderingen. TNO heeft een vernieuwend en betaalbaar systeem ontwikkeld. Met beperkte bouwkundige ingrepen wordt het... Lees verder

Expertisegroepen
Contact