Expertisegroep Solar Technologies & Applications

Voor de productie en integratie van dunnefilmzonnecellen in de omgeving ontwikkelt, industrialiseert TNO technologie en past dit toe. TNO werkt daarbij samen met internationale partners in ‘shared research programma’s van o.a. Solliance Solar Research, een samenwerkingsverband tussen onderzoeksinstituten, universiteiten en industriële partners.

Meer weten over solar technologieën en applicaties?

Neem contact op met André Schilt ›

Contact opnemen

Een kijkje achter de schermen bij onze expertisgroep Solar Technologies & Applications

Nieuwe zonnecellen

Dunnefilmzonnecellen worden opgebouwd maar met verschillende depositietechnieken direct op een rigide of flexibele drager gezet. Dit geeft een grote mate van ontwerpvrijheid en integreerbaarheid, zowel in vorm als dimensioneel als in elektrisch ontwerp. Een aantal van deze technieken zijn relatief nieuw, maar hebben een groot potentieel.

Op labschaal geproduceerde Perovskiet gebaseerde zonnecellen hebben al na enkele jaren onderzoek een omzettingsefficiëntie vergelijkbaar met traditionele zonnecellen. Ook biedt dit type de mogelijkheid om cellen semi-transparant te maken. Wat toepassing in ramen, gekleurde façades en tandems met andere celtypen mogelijk maakt. TNO werkt aan verdere opschaling en industrialisatie van deze technologie, waardoor naar verwachting de productiekosten zullen dalen tot ver onder de huidige prijs van zonnepanelen.

Binnen de groep moduletechnologie wordt ook gewerkt aan de verdere optimalisering van de productie van CIGS gebaseerde zonnecellen (CIGS is een kristalstructuur van koper, indium, gallium en selenium). TNO heeft hiervoor een referentie R&D CIGS productielijn. STA ontwikkelt met industriële partners materialen, processen en nieuwe generatie roll-to-roll productie-equipment voor betere en goedkopere CIGS zonnecellen.

Esthetisch integreren

Dunnefilm zonnecel

Om de transitie naar elektrische energie mogelijk te maken zullen zonnecellen op zeer grote schaal moeten worden toegepast. Elk beschikbaar oppervlak zal benut moeten worden. De nieuwe technologieën maken een seamless integratie van zonnecellen in gebouwen en infrastructuur betaalbaar. Door zonnecellen andere looks (kleur en structuur van het oppervlak) te geven dan zwart/blauwe panelen wordt het voor Woningbouwverenigingen, consumenten en gebouwbeheerders aantrekkelijker om zonnepanelen toe te passen in façade of vensterglas.

Nieuwe (esthetische) in systemen geïntegreerde panelen kunnen op onze testfaciliteit SolarBEAT worden blootgesteld aan langdurige belasting. Hierdoor is uitgebreide op praktijk gebaseerde perfomance versus kosten evaluatie mogelijk.

Expertises

Door de ruime ervaring in de ontwikkeling van dunnefilmzonnetechnologie en de toepassing en testen van zonnepanelen in het algemeen, heeft TNO een breed expertisegebied tot uw beschikking.

• Verschillende vacuüm depositietechnologieën, waaronder sputteren (PVD), chemical vapor deposition (CVD) en plasma enhanced CVD (PECVD).
• Lasertechnologie voor het isoleren en verbinden van verschillende geleidende lagen in dunnefilmzonnecel.
• Technologie achter geleidende transparante lagen (TCO's)
• Inkjet technologie voor het aanbrengen van solution-based lagen in een dunnefilm zonnecel
• techno-economische modelering van nieuwe technologieën
• techno-economische modelering en LCOE modelering op basis real life testing
• Uitgebreide testfaciliteiten voor langdurige praktijktesten van zonnepanelen

De combinatie van bovenstaande expertise stelt TNO in staat om op industriële schaal oplossingen te ontwikkelen, geschikt voor equipment en processen voor dunnefilmzonnecellen.

Ons werk

SolarBEAT, de outdoor research en test faciliteit voor BIPV(T)

SolarBEAT ondersteunt de ontwikkeling, het testen en monitoren van innovatieve, gebouw-geïntegreerde zonne-energie systemen in outdoor condities. Zowel zonnepanelen (elektrische opbrengst) als thermische... Lees verder
Lees meer
Expertisegroepen
Contact

Ir. André Schilt

  • Dunne film
  • Zonnepanelen
  • plasmatechnologie