Sustainable Process & Energy Systems

Onze uiteenlopende achtergrond in (bio-) procestechniek, gasafvang en -behandeling en thermische energie bij TNO geeft ons een sterke positie om te werken aan een duurzame industrie en samenleving. Samen met onze partners hebben we het doel gesteld om nieuwe technologieën en processen te ontwikkelen die ten goede komen aan mensen en onze planeet, zonder concessies te doen aan economische opbrengst.

Onze huidige interesse beslaat drie gebieden:

  • Groene chemie, waarbij we kijken naar het gebruik van bio-gebaseerde grondstoffen voor de productie van chemicaliën en bij duurzame chemische processen, b.v. elektrochemische conversies.
  • Gasbehandeling, die oplossingen biedt voor de productie van hernieuwbare gassen (biogas, syngas, waterstof, enz.) en voor de afvang en het gebruik van CO2.
  • Thermische energie, die zowel energieomzetting tot warmte (en terug) als warmteopslag omvat.

Binnen deze gebieden creëren we geoptimaliseerde en efficiënte processen, ontwikkelen we hoogpresterende prototypen en dragen we onze kennis over, zodat onze partners en klanten voorsprong op de concurrentie zullen krijgen. Dit kan in de vorm zijn van subsystemen, maar ook van complete, geïntegreerde opstellingen. Bovendien kunnen we benchmarking regelen en testen op naleving met toepasselijke normen en voorschriften.

Zie hieronder voor meer diepgaande informatie over ons werk en onze technische mogelijkheden op deze drie gebieden, evenals recente nieuwsitems.

partner

VoltaChem: gebruik van duurzame energie in de chemie

VoltaChem is een industriegedreven Shared Innovation Programme voor de elektrificatie van de chemische industrie onder initiatief van TNO en de Topsector Chemie. Dit programma is gericht op het gebruik... Lees verder
partner

Shared Research Programme Biorizon

Biorizon ontwikkelt technologieën voor de productie van aromaten uit biologisch afval. Biorizon is een Shared Research Centre gedreven door TNO, VITO en de Green Chemistry Campus, met als missie de commerciële... Lees verder
Nieuws

Grote kansen Biomassa Valorisatie Centrum in Rwanda

13 juni 2018
TNO onderzoekt de haalbaarheid van een biomassa valorisatie centrum in Rwanda. Deze studie geeft een overzicht van bestaande reststroom volumes, de marktvraag naar bio-based producten en het linken van... Lees verder
Nieuws

Internationaal team wint EU subsidie om diepe decarbonisatie van Europa’s industrieële regio’s vorm te geven

27 december 2017
Een internationaal consortium van onderzoeksinstituten en industriële partijen is gestart met een groot d project om zes Europese industriële regio’s te helpen transformeren naar duurzame, gebieden met... Lees verder

Expertisegroepen
Contact

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.