Gasbehandeling

Duurzame Proces & Energie Systemen (Sustainable Process & Energy Systems, SPES) ontwikkelt technologie voor gasopvang (bijvoorbeeld CO2) en behandeling (bijvoorbeeld biogas) om te werken aan een schonere industrie.

De uitstoot van gassen zoals CO2, H2S en SOx heeft een schadelijk effect op het milieu voor onze huidige en toekomstige generaties. Binnen Nederland heeft TNO een leidende positie in het leveren van advies en oplossingen voor het terugwinnen, recyclen en hergebruiken van gasbronnen die CO2, H2S, SOx enz. bevatten. Deze vooraanstaande positie is toe te schrijven aan een combinatie van stevig onderbouwde modellen, het spelen van een hoofdrol bij de succesvolle implementatie van multinationale projecten zoals CESAR, CATO enz. en als eerste Europese onderzoeksinstelling die een post combustion project voor de CO2-afvang van een kolencentrale, die actief is in Rotterdam (2008), heeft geïmplementeerd.

Krijg meer uit gas

We ontwikkelen innovatieve processen die H2S, SOx en CO2 uit een verscheidenheid aan gasbronnen verwijderen om veilige opslag van deze gassen of hun gebruik als grondstof voor producten/energie mogelijk te maken. Wij helpen onze klanten door gebruik te maken van onze gevestigde kennis en experimentele faciliteiten. Daarnaast kunnen we onze unieke mobiele gasbehandelingsinstallatie gebruiken die kan draaien op de locatie van de klant.

Onze ervaring met gasbehandeling heeft ons in staat gesteld om de verwijdering van schadelijke stoffen uit aardgas en biogas te demonsteren voor de mogelijke aansluiting op het elektriciteitsnet of voor verbranding ter plaatse. We ondersteunen de complexe grootschalige implementatie van CO2-afvang, -transport en -opslag (CCS) door bedrijven en overheden te adviseren over technologische, economische en veiligheidsaspecten.

Partner in onderzoek en procesinnovatie

We ontwikkelen technologische oplossingen met economische, milieu en technische voordelen ten opzichte van bestaande gasverwerkingsinstallaties. Wij helpen onze klanten door innovatieve ideeën over hun technologische en economische haalbaarheid te onderzoeken door middel van Proof Of Concept studies. Succesvol gescreende ideeën worden verder ontwikkeld voor testschaal (pilot) demonstraties. Onze expertise wordt ook gebruikt om nieuwe concepten te bedenken om CO2 als grondstof te gebruiken of om gas naar vloeistof om te zetten, evenals knelpunten in procesinstallaties op te lossen.

Expertisegroep Sustainable Process & Energy Systems
Contact

Ing. Bastian de Bes

  • Sustainable Process & Energy Systems