Roland Valckenborg
- Solar Technologies & Applications
Ramen leken lang niet het meest voor de hand liggende oppervlak in gebouwen om elektriciteit op te wekken. De reden ligt voor de hand: ze zijn bedoeld om zonlicht binnen te laten. Energie opwekken in het raam zou ten koste gaan van de transparantie van de ruit. Het gaat er dus om de juiste balans te vinden: een licht getinte ruit, die toch een substantiële hoeveelheid zonne-energie opwekt; een soort zonnepaneel op het raam dus.
Een pv-window moet er natuurlijk mooi homogeen uitzien. Daarom kiezen we voor dunnefilm pv voor deze toepassing, met lagen van ongeveer een micrometer die deels met behulp van een laser weer verwijderd kunnen worden. Met name het relatief nieuwe dunnefilm pv-materiaal perovskiet lijkt geschikt voor pv-windows, vanwege de relatief eenvoudige fabricage. Het doel is daarbij glas te ontwikkelen dat tenminste twintig procent van het zonlicht binnenlaat terwijl minimaal 10 procent wordt omgezet in zonnestroom (10% efficiëntie). Daarmee kunnen pv-windows een substantiële bijdrage leveren aan het energieneutraal maken van gebouwen.
We zijn erin geslaagd een prototype te ontwikkelen met een oppervlakte van tien bij tien centimeter met een efficiëntie van vijf procent. In het lab hebben we aangetoond dat als we vijftig procent van het materiaal weghalen, veertig procent van de elektrische opbrengst behouden blijft. Tussen nu en twee jaar willen we de vijf procent efficiëntie die we nu hebben behaald, verbeteren tot tien procent, zonder afbreuk te doen aan de esthetiek en de doorlatendheid.
Grote gebouwen worden steeds vaker uitgerust met glazen gevels. Alleen al deze geschikt te maken voor het oogsten van zonne-energie kan een belangrijke stap zijn. TNO schat de hoeveelheid glasoppervlak in de gebouwde omgeving dat met deze technologie is uit te rusten op zo’n 60 vierkante kilometer, in potentie goed voor zes gigawattpiek (GWp) aan opwekvermogen.
Samen met industriële partijen zoals bouwbedrijven en fabrikanten van glas, willen we het product verder ontwikkelen en marktrijp maken. Voor het Nederlandse bedrijfsleven ligt hier een enorme kans om de nationale en zelfs internationale markt te veroveren met een revolutionair product.
Roland Valckenborg vertelt er graag meer over
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!