De markt voor pvt-systemen groeit, evenals het aantal leveranciers van pvt-modules. TNO ontwikkelt technologieën en toepassingen om de pvt-systemen beter en betaalbaarder te maken. Zo kunnen ze een bijdrage leveren aan de energietransitie en dan met name het streven naar aardgasvrije wijken. Pvt op daken in combinatie met een warmtepomp kan een deel van de gebouwde omgeving zelfs energieneutraal maken.
TNO deed eerder onderzoek naar kansen en belemmeringen van pvt-systemen. Daarvoor hebben we een kleine dertig partijen geïnterviewd, waaronder fabrikanten en leveranciers van pv- en pvt-systemen, installateurs, projectontwikkelaars en overheden. Het energieneutraal maken van de gebouwde omgeving wordt gezien als een goede marktkans voor pvt. Daarbij is het wel van belang de pvt-modules in kleurpatroon en formaat te kunnen variëren om ze optisch mooi te laten aansluiten bij het gebouw. TNO demonstreerde dit eerder met esthetische gevels uitgerust met zonnemodules en met warmte-absorberende verf toegepast op gevelelementen.
In een consortium met Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en een groot aantal bedrijven hebben we in het project Pvt inSHaPe (integrated Solar Heat Pump systems) drie systemen ontworpen, gebouwd en in een gecontroleerde labomgeving gesimuleerd en getest. Dat gebeurde op de TNO onderzoekslocatie SolarBEAT, gevestigd op de campus van de TU/e. Daar doet TNO onderzoek onder reële outdoor omstandigheden waarbij per onderzoek een dak- of geveloppervlak tot enkele tientallen vierkante meters beschikbaar is. De resultaten van het technisch onderzoek koppelen we aan een techno-financiële analyse om de businesscase voor pvt systemen door te rekenen.
Zonnewarmte, inclusief pvt-systemen, kan een substantiële rol spelen in de energietransitie. Daarom is onderzoek naar deze technologie belangrijk. TNO heeft een verkennende studie gedaan naar de mogelijke toekomst van zonnewarmte in ons land. In 2050 kan het voorzien in 26% van de warmtevraag van woningen. Seizoensopslag is daarbij wel essentieel. In de zomer gewonnen warmte kan straks in warmtebatterijen worden opgeslagen en vervolgens in koude periodes worden benut. De totale warmtevraag van gebouwde omgeving, utiliteit, landbouw en industrie zou met zonnewarmte voor ongeveer tien procent zijn af te dekken. TNO beschrijft in het onderzoek de knelpunten en doet concrete aanbevelingen om zonnewarmte optimaal te benutten.
Neem contact op met Corry de Keizer
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!