Onze gezondheid wordt beïnvloed door de omgeving waarin we opgroeien, wonen, werken, sporten, slapen en ontspannen. De combinatie van blootstellingen gedurende ons leven vormt een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van ziekten. Dit heeft geleid tot het concept "exposoom": het geheel van blootstellingen die mensen tijdens hun leven ervaren en hoe hun lichaam daarop reageert.
Neem contact op met Anjoeka Pronk
TNO werkt samen met partners aan technologie en methoden om deze blootstellingen te monitoren en te interpreteren, ze te relateren aan gezondheidseffecten en effectieve preventiemethoden te ontwikkelen.
Veel gangbare aandoeningen zijn nauw verbonden met blootstellingen die variëren van leefstijlfactoren tot chemische blootstellingen, sociale interacties en stress. Gezamenlijk hebben deze blootstellingen een enorme impact op de gezondheid in de samenleving. Veel blootstellingen kunnen mogelijk worden aangepast om ziekte te voorkomen. Helaas kunnen we vaak niet verklaren waarom de ene persoon een bepaalde ziekte wel zal ontwikkelen en de andere niet, vanwege het complexe verband tussen blootstellingen en effecten. Het exposoomconcept kan helpen deze kloof in kennis te overbruggen.
Aangezien mensen een groot deel van hun leven op het werk doorbrengen, is beroepsmatige blootstelling een belangrijke factor. Blootstelling op het werk is hoger en complexer dan buiten of in de huiselijke omgeving, en werken is nauw verbonden met levensstijl en gedrag (bijv. dieet, lichaamsbeweging, roken en alcoholgebruik) en de sociaaleconomische status.
We passen het exposoomconcept toe op beroepsmatige blootstelling om empirisch onderbouwde en effectieve preventieve maatregelen te ontwikkelen die de gezondheid op de werkplek verbeteren. We doen dit door het ontwikkelen van sensoren en op sensoren gebaseerde methoden om zo persoonlijke blootstellingsprofielen over de hele werkdag te verkrijgen. Hierdoor krijgen we een beter inzicht in wie er wordt blootgesteld, waar iemand zich bevindt tijdens hogere blootstellingen en wat de redenen voor deze blootstelling zijn.
De bijdrage van beroepsmatige blootstelling aan de totale ziektelast is vergelijkbaar met bijvoorbeeld luchtvervuiling of obesitas. We willen weten:
Daarom ontwikkelen we modellen en biomarkers om het interne exposoom te karakteriseren.
Daarnaast zorgen we in het EU EPHOR-project dat we coördineren (link website) voor de verdere ontwikkeling en toepassing van exposoommethoden, zoals sensoren, passieve bemonstering, datamining en (niet-invasieve) biomonitoringmethoden in grote groepen werknemers.
Dankzij ons multidisciplinaire karakter en onze eigen experts, variërend van sensorontwikkelaars tot blootstellingswetenschappers en van systeembiologen tot gedragswetenschappers, zijn we in staat om het exposoom te ontrafelen. Samen met partners uit de industrie en de onderzoekswereld werken we in samenwerkingsverbanden die essentieel zijn om verder te komen op dit gebied en toepassingen te ontwikkelen.
We hebben een strategisch partnerschap voor exposoomonderzoek met het NIOSH in de VS, HSE in het Verenigd Koninkrijk en de Utrechtse Exposome Hub. Als u meer wilt weten over onze exposoom-activiteiten of met ons wilt samenwerken, neem dan contact met ons op.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!