Ons werk

Duurzame inzetbaarheid

Werkstress is een serieuze bedreiging voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Langdurige stress kan leiden tot overbelasting, improductiviteit, uitval en burn-out. Stress gaat ten koste van het welzijn van mensen, en de kosten voor werkgevers en de maatschappij zijn hoog. TNO helpt werkgevers en medewerkers door technologische en sociale innovaties om werkstress tegen te gaan.

Business Developer Luuk Engbers: “Voor de vitaliteit van arbeidskrachten is het belangrijk dat zij zelf grip hebben op de werkdruk. Onze innovaties laten hen de regie nemen. Daarnaast ontwikkelen we hulpmiddelen voor werkgevers om de mentale belasting van medewerkers te verminderen. Daarbij verbinden we technologische oplossingen, zoals applied gaming, aan sociale oplossingen.”

Technostress

Werkdruk en technostress op de werkvloer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de brochure Technostress reikt verder dan alleen technologie beschrijven we technostress, leggen we de vinger op dieper liggende oorzaken van technostress en wijzen we de weg naar oplossingen.

Stress prevention at work

Met verschillende partners werken wij aan het project Stress prevention at work. Dit is een netwerk waarin bedrijven kunnen leren van elkaars ervaringen op het gebied van stresspreventie. Ook kunnen ze gebruikmaken van handige tools en stappenplannen.

Wilt u meer weten over de toekomst van werk?

Download de whitepaper

Whitepaper

Stresscoach

Als medewerker zelf je werkstress meten, zodat je op tijd kunt ingrijpen als je overbelast raakt − dat is het doel van de Stresscoach die wij ontwikkelen. Van eenvoudige vragenlijsten tot metingen van stresshormonen en de hartslag, met de Stresscoach krijgen medewerkers in de toekomst direct inzicht in hun stress gedurende de werkdag.

Duurzame InzetbaarheidsindeX

Om medewerkers en organisaties inzicht te geven in hun duurzame inzetbaarheid, hebben we de Duurzame InzetbaarheidsindeX (DIX) ontwikkeld. De DIX wordt uitgezet door adviseurs duurzame inzetbaarheid, veelal verbonden aan het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid, via het digitale Johan portaal.

Gezond roosteren

Een andere interventie die wij hebben ontwikkeld, is gezond roosteren. Hiermee helpen we werknemers om hun dag beter in te delen, en werkgevers om slimme roosters te maken.

Ploegendienstapp

De kennis van TNO over werken in ploegendienst krijgt vorm in een handige app. Werk in ploegendienst heeft gevolgen voor het dag-nachtritme van medewerkers. De app geeft advies over zaken als voeding en de beste tijd om naar bed te gaan. Zo blijven medewerkers fit en helder, wat de productiviteit verhoogt en de veiligheidsrisico’s verkleint.

Kosten-batentool

Wat zijn de kosten en baten van investeringen in duurzame inzetbaarheid? Om organisaties daarin inzicht te geven, hebben wij op basis van landelijke data een kosten-batentool ontwikkeld.

Samenwerking

TNO heeft kennis op verschillende terreinen in huis, van biomedische wetenschap tot gedragswetenschap. Die kennis bundelen wij in interventies om duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Wij werken graag met u samen. Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wilt u meer weten of samenwerken?

Neem contact met ons op.

Contact
Nieuws

Risico beroepsziekte door gevaarlijke stoffen grootst in landbouw, industrie en zorg

14 mei 2018
Ruim één miljoen Nederlanders heeft op het werk te maken met gevaarlijke stoffen. Dit leidt tot bijna 3.000 sterfgevallen per jaar. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2016 (TNO/CBS)... Lees verder

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.