Werkstress is een serieuze bedreiging voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Langdurige stress kan leiden tot overbelasting, improductiviteit, uitval en burn-out. Stress gaat ten koste van het welzijn van mensen, en de kosten voor werkgevers en de maatschappij zijn hoog. TNO helpt werkgevers en medewerkers door technologische en sociale innovaties om werkstress tegen te gaan.

Business Developer Luuk Engbers: “Voor de vitaliteit van arbeidskrachten is het belangrijk dat zij zelf grip hebben op de werkdruk. Onze innovaties laten hen de regie nemen. Daarnaast ontwikkelen we hulpmiddelen voor werkgevers om de mentale belasting van medewerkers te verminderen. Daarbij verbinden we technologische oplossingen, zoals applied gaming, aan sociale oplossingen.”

Technostress

Werkdruk en technostress op de werkvloer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de brochure Technostress reikt verder dan alleen technologie beschrijven we technostress, leggen we de vinger op dieper liggende oorzaken van technostress en wijzen we de weg naar oplossingen.

TNO werkdruk wegwijzer

Werkdruk wegnemen wordt overzichtelijk met de Werkdruk Wegwijzer. TNO en sociale partners ontwikkelden samen de Werkdruk Wegwijzer op basis van praktijk en wetenschap. De Wegwijzer leidt werkgever of werknemer gestructureerd door een effectieve aanpak van werkdruk voor iedere organisatie. Klik hier voor meer informatie.

Meer weten over de toekomst van werk?

Download de whitepaper

Whitepaper

Stresscoach

Als medewerker zelf je werkstress meten, zodat je op tijd kunt ingrijpen als je overbelast raakt − dat is het doel van de Stresscoach die wij ontwikkelen. Van eenvoudige vragenlijsten tot metingen van stresshormonen en de hartslag, met de Stresscoach krijgen medewerkers in de toekomst direct inzicht in hun stress gedurende de werkdag.

Duurzame InzetbaarheidsindeX

Om medewerkers en organisaties inzicht te geven in hun duurzame inzetbaarheid, hebben we de Duurzame InzetbaarheidsindeX (DIX) ontwikkeld. De DIX wordt uitgezet door adviseurs duurzame inzetbaarheid, veelal verbonden aan het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid, via het digitale Johan portaal.

Gezond roosteren

Een andere interventie die wij hebben ontwikkeld, is gezond roosteren. Hiermee helpen we werknemers om hun dag beter in te delen, en werkgevers om slimme roosters te maken.

Kosten-batentool

Wat zijn de kosten en baten van investeringen in duurzame inzetbaarheid? Om organisaties daarin inzicht te geven, hebben wij op basis van landelijke data een kosten-batentool ontwikkeld.

Vitaal Vakmanschap

Vitaal Vakmanschap is een door TNO ontwikkeld effectief bewezen digitaal ondersteund actieprogramma om organisaties te helpen hun medewerkers in beweging te krijgen en na te laten denken over hun Duurzame Inzetbaarheid. Het programma is digitaal ondersteund en gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwd model. Zie hier voor meer informatie: link naar flyer. Geïnteresseerde professionals kunnen getraind worden (inclusief certificatie) in de uitvoering van dit programma, hiervoor werkt TNO samen met twee bedrijven

Taken van de toekomst

Taken van de Toekomst is door TNO ontwikkeld om organisaties te helpen hun medewerkers in beweging te brengen voor het werk van morgen. Dat doen we door medewerkers dat werk van morgen te laten zien, zich eraan te spiegelen en ze te laten nadenken over de stappen die ze kunnen zetten om zich optimaal voor te bereiden op dat werk. Of na te denken over alternatieven: handelingsperspectief. Wil je gebruik maken van de aanpak en tooling ga naar www.takenvandetoekomst.nl.

Samenwerking

TNO heeft kennis op verschillende terreinen in huis, van biomedische wetenschap tot gedragswetenschap. Die kennis bundelen wij in interventies om duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Wij werken graag met u samen. Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wilt u meer weten of samenwerken?

Neem contact met ons op.

Contact
Contact

Joep van den Eerenbeemt

  • Market Healthy Living