Ons werk

Duurzame inzetbaarheid

Werkstress is een serieuze bedreiging voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Langdurige stress kan leiden tot overbelasting, improductiviteit, uitval en burn-out. Stress gaat ten koste van het welzijn van mensen, en de kosten voor werkgevers en de maatschappij zijn hoog. TNO helpt werkgevers en medewerkers door technologische en sociale innovaties om werkstress tegen te gaan.

Wilt u meer weten over de toekomst van werk?

Download de whitepaper

Whitepaper

Business Developer Luuk Engbers: “Voor de vitaliteit van arbeidskrachten is het belangrijk dat zij zelf grip hebben op de werkdruk. Onze innovaties laten hen de regie nemen. Daarnaast ontwikkelen we hulpmiddelen voor werkgevers om de mentale belasting van medewerkers te verminderen. Daarbij verbinden we technologische oplossingen, zoals applied gaming, aan sociale oplossingen.”

Stress prevention at work

Met verschillende partners werken wij aan het project Stress prevention at work. Dit is een netwerk waarin bedrijven kunnen leren van elkaars ervaringen op het gebied van stresspreventie. Ook kunnen ze gebruikmaken van handige tools en stappenplannen.

Stresscoach

Als medewerker zelf je werkstress meten, zodat je op tijd kunt ingrijpen als je overbelast raakt − dat is het doel van de Stresscoach die wij ontwikkelen. Van eenvoudige vragenlijsten tot metingen van stresshormonen en de hartslag, met de Stresscoach krijgen medewerkers in de toekomst direct inzicht in hun stress gedurende de werkdag.

Gezond roosteren

Een andere interventie die wij hebben ontwikkeld, is gezond roosteren. Hiermee helpen we werknemers om hun dag beter in te delen, en werkgevers om slimme roosters te maken.

Ploegendienstapp

De kennis van TNO over werken in ploegendienst krijgt vorm in een handige app. Werk in ploegendienst heeft gevolgen voor het dag-nachtritme van medewerkers. De app geeft advies over zaken als voeding en de beste tijd om naar bed te gaan. Zo blijven medewerkers fit en helder, wat de productiviteit verhoogt en de veiligheidsrisico’s verkleint.

Kosten-batentool

Wat zijn de kosten en baten van investeringen in duurzame inzetbaarheid? Om organisaties daarin inzicht te geven, hebben wij op basis van landelijke data een kosten-batentool ontwikkeld.

Samenwerking

TNO heeft kennis op verschillende terreinen in huis, van biomedische wetenschap tot gedragswetenschap. Die kennis bundelen wij in interventies om duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Wij werken graag met u samen. Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wilt u meer weten of samenwerken?

Neem contact met ons op.

Contact
Nieuws

Risico beroepsziekte door gevaarlijke stoffen grootst in landbouw, industrie en zorg

14 mei 2018
Ruim één miljoen Nederlanders heeft op het werk te maken met gevaarlijke stoffen. Dit leidt tot bijna 3.000 sterfgevallen per jaar. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2016 (TNO/CBS)... Lees verder
Nieuws

StressPrevention@Work gaat over naar het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid

16 november 2017
Het digitaal portaal ‘StressPrevention@Work’ (SP@W) helpt bedrijven om de werkdruk en werkstressproblematiek stapsgewijs aan te pakken. Het bevat zowel informatie over vele bestaande interventies maar... Lees verder
Nieuws

Flexibel om kunnen gaan met stressvolle situaties

14 november 2017
Professionals van Defensie, Politie en Brandweer moeten optimaal presteren onder fysieke en mentaal zware omstandigheden. Ze hebben bijvoorbeeld te maken met levensbedreigende situaties, fysieke uitputting,... Lees verder

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.