3D-printen voor flexibele productie van medicatie op maat

Thema:
Materialen voor additive manufacturing

Er is niet één pil die geschikt is voor iedereen. Zorgverleners zoeken het meer in maatwerk: farmaceutische opties die aansluiten op de behoeften en gezondheid van het individu. Deze maatwerkoplossingen zijn vaak duur en moeilijk te produceren. Een oplossing hiervoor is het 3D-printen van gepersonaliseerde medicatie.

Digitale medicijnproductie

Bij TNO werken we met de nieuwste 3D-printtechnologie en in nauwe samenwerking met academici en de farmaceutische en biotechnische industrie. Deze technologie maakt het mogelijk om sneller gepersonaliseerde medicijnen te ontwikkelen en deze vervolgens lokaal te produceren. Hierdoor komen nieuwe, gepersonaliseerde, meervoudige medicijnen eerder en tegen lagere kosten op de markt.

De afgelopen jaren is de productie van op maat gemaakte medicatie beperkt door de hoge kosten. Met 3D-printen wordt de rol van apothekers in de zorg voor hun patiënten weer groter omdat zij medicijnen op kleine schaal en kosteneffectief kunnen produceren.

Close-up van de TNO Powder Based Printer-opstelling in actie.
Een voorbeeld van een TNO 3D-printer is de Powder Based Printer.

Jarenlange ervaring met 3D-printen

We verkennen al meer dan 30 jaar de mogelijkheden van 3D-printen voor verschillende toepassingen. Inmiddels hebben we een aantal partnerschappen opgezet met farmaceutische en biotechnische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten om deze kennis toe te passen. Ons doel is om nauwgezet farmaceutische producten te ontwikkelen met procescontrole, productvalidatie en de potentie om op grote schaal te produceren.

Partners en samenwerkingen

We zoeken actief de samenwerking op met farmaceutische en biotechnische bedrijven om de farma-printindustrie te ondersteunen. Samen met het Sophia Kinderziekenhuis van het Erasmus MC ontwikkelen we een methode om gepersonaliseerde medicijndoseringen voor kinderen te maken. Door deze baanbrekende ontwikkeling weten ouders zeker dat hun kinderen op de juiste tijd de juiste dosering krijgen, aangepast aan hun gewicht.

Ook met universiteiten en experts in dit domein gaan we partnerschappen aan. Met als doel de technologie en kennis te bevorderen die nodig is om nauwkeurige, betaalbare en veilige 3D-geprinte medicatie te maken. De komende jaren verwachten we een revolutie in gang te zetten in de medische wereld die zal leiden tot gezondere en betere behandelingen voor iedereen.

Uitleg (in het Engels) over het 3D-printen van medicijnen.

Medicijnontwikkeling opnieuw uitgevonden

Met 3D-printen is snelle en flexibele preklinische formuleringsontwikkeling en klinisch testen in een vroeg stadium mogelijk. Actieve ingrediënten zijn sneller te meten en te testen. Tabletten voor doseringstesten worden normaal met de hand samengesteld. Met 3D-printen print je deze tabletten met een druk op de knop heel nauwkeurig en in verschillende variaties. Hoe korter het duurt voordat een medicijn op de markt komt, hoe lager de ontwikkelingskosten en hoe langer het als gepatenteerde medicatie te koop is. Dit kan de gezondheidszorg wereldwijd een enorme kostenbesparing opleveren.

Met 3D-printen maak je specifieke en effectieve medicijnen. De 4 belangrijkste drijfveren zijn gereguleerde afgifteprofielen, tabletvormen op maat, meerdere API’s in een tablet en smaakmaskering. Elke patiënt krijgt zo precies de farmaceutische oplossing voor zijn/haar situatie. Dit is niet alleen zeer efficiënt, maar is ook het beste voor de patiënt.

Laat je verder inspireren

8 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO lanceert spin-off AIKON Health voor draagbare monitoring gezondheid

Informatietype:
Nieuws
13 september 2023
TNO lanceert de spin-off AIKON Health, gericht op draagbare biosensoren die zich richten op chronische zorgbeheer, te beginnen met hartmonitoring.

Komen plantaardige eiwitten straks gewoon uit de 3D printer?

Informatietype:
Insight
22 februari 2023

Dunne-filmelektronica: precisie die vooruit helpt

Informatietype:
Artikel

Hybride geprinte electronica: elektronica is overal

Informatietype:
Artikel

De toekomst van 3D-geprint voedsel

Informatietype:
Artikel