Van geneesmiddelen gemaakt in apotheken en ziekenhuizen - op kleine schaal en op aanvraag – tot persoonsgebonden doseringen en tabletten met meervoudige medicijnen. PHOENIX group, een van de grootste farmaceutische bedrijven in Europa, heeft samen met TNO 3D printen op de kaart gezet als de technologie die de gezondheidszorg van morgen zal bepalen.

‘Inzicht in de ongekende mogelijkheden van 3D printen’
Florian Eder

3D printen biedt farmaceuten nieuwe kansen om precisie-medicatie te maken. Florian Eder, Digital Project Portfolio Manager bij PHOENIX group:

“Naast onze groothandel en detailhandel in farmaceutica bieden wij onze klanten ook diensten op het gebied van medicijnsamenstelling en blisterverpakking, waarbij we zeer kleine partijen patiëntgerichte geneesmiddelen produceren. Binnen de gezondheidszorg wordt er al lange tijd over 3D-geprinte geneesmiddelen gepraat, dus wij vroegen ons af wat de toegevoegde waarde zou zijn van deze 3D-printtechnologie voor de producten en diensten die we nu al aan onze klanten bieden”.

Voor apotheken en ziekenhuizen die op kleine schaal gepersonaliseerde geneesmiddelen maken die zeer specifieke verpakkings- en distributie-eisen hebben, is 3D printen de manier om doelgerichte, effectieve en patiëntvriendelijke recepten samen te stellen. Door meetbare structuren, texturen en samenstellingen te printen kunnen er doseringen op maat worden gemaakt voor één bepaalde patiënt. Door de combinatie van verschillende functionaliteiten in een pil hoeven patiënten die iedere dag meerdere soorten medicatie nodig hebben alleen die ene pil maar in te nemen. 3D printen maakt het bovendien mogelijk dat apotheken en ziekenhuizen op aanvraag zelf geneesmiddelen kunnen maken.

De juiste partner - TNO

Voor een technische haalbaarheidsstudie van Additive Manufacturing, zoals 3D printen ook wel wordt genoemd, hadden Florian Eder en zijn team specifieke eisen opgesteld om de juiste partner te vinden. “In de farmaceutische industrie is 3D printen uiterst complex. Wij zijn zeker geen machinebouwers, dus we zochten partners die ons hierbij konden helpen. We wilden beter begrijpen welke mogelijkheden deze technologie nu al biedt in onze op en top gereguleerde samenleving. Onze keuze viel op TNO, die toen al bewezen kennis en ervaring had opgedaan op het gebied van 3D printen.”

Intensieve samenwerking

In 2020 wist PHOENIX group het haalbaarheidsonderzoek succesvol af te ronden. De kennis omtrent de technische, juridische en financiële vereisten was toegenomen en er waren enkele demo’s gemaakt. Florian Eder voegt toe: “Alle doelstellingen die we voor dit onderzoek hadden gesteld, hebben we ook behaald. Mijn meest positieve ervaring in de samenwerking met TNO was de communicatie, die was altijd gelijkwaardig. Ik wil zelfs zover gaan om te zeggen dat dit meer was dan alleen een partnerschap; het was een intensieve samenwerking, ondanks het feit dat we op verschillende locaties zaten. Een ander voordeel van samenwerken met TNO is het enorme netwerk dat het bedrijf heeft opgebouwd. Tijdens het project hadden we niet alleen gesprekken met TNO experts, maar ook met een aantal mensen bij hun start-ups en met externe partners, wat voor ons heel waardevol was.”

Patiënt op de eerste plaats

Florian Eder is optimistisch over 3D printen voor de farmaceutische industrie: “Nu patiëntgegevens en gezondheidsdossiers steeds meer gedigitaliseerd worden, groeit de vraag naar een nauwkeuriger diagnose en behandeling. Vanaf het moment dat we 3D printen als optie gingen bekijken, zijn er vele onderzoeken gedaan in ziekenhuizen die de effectiviteit bewijzen. Een behoorlijk aantal ziekenhuizen heeft in printapparatuur geïnvesteerd en dat zijn nu zeer succesvolle praktijkvoorbeelden. Je moet namelijk nieuwe technologieën niet zomaar in bestaande processen proberen in te passen, maar goed kijken welke nieuwe kansen ze te bieden hebben. Als we bijvoorbeeld ons hedendaagse handmatige samenstellingsproces door een machine uit laten voeren, blijft het eindresultaat hetzelfde. 3D printen gaat verder en biedt klanten oplossingen die we nooit met de huidige productiemethodes zouden kunnen bereiken. Met 3D printen kunnen bijvoorbeeld meerdere actieve farmaceutische ingrediënten worden samengeperst in één tablet, dus patiënten hoeven maar een pil per dag in te nemen en dat maakt hun leven een stuk makkelijker. Uiteindelijk moet gezondheidszorg om de patiënt gaan, en niets anders.”

Meer weten of samenwerken?

Neem contact op met Daniel van der Linden

Contact opnemen

Over de PHOENIX group

De PHOENIX group, met het hoofdkantoor in Mannheim, is een toonaangevende zorgverlener in Europa. Met vestigingen in 27 landen en meer dan 39 miljoen medewerkers biedt het bedrijf een unieke geografische dekking en levert een essentiële bijdrage aan de gezondheidszorg in heel Europa. De visie van de PHOENIX group is om de meest geïntegreerde zorgverlener te zijn, waar het ook actief is.

Ons werk

3D-printen voor flexibele productie van medicatie op maat

Als het gaat om effectieve farmaceutische oplossingen is men er steeds meer van overtuigd dat er niet één pil geschikt is voor iedereen. Zorgverleners zoeken het meer in maatwerk: farmaceutische opties... Lees verder
TNO Insights

Hoe maken we medicijnontwikkeling sneller, veiliger en kostenbesparend?

08 oktober 2020
Een groeiend begrip van ziekteprocessen maakt mogelijk dat er geneesmiddelen worden ontwikkeld die ‘op maat’ zijn gemaakt voor een specifieke patiënt of groep van patiënten. Echter, dit proces is duur,... Lees verder
Ons werk

Merck over 3D printen van geneesmiddelen

De farmaceutische industrie is zeer geïnteresseerd in de voordelen van 3D printen van geneesmiddelen. Merck, een vooraanstaand wetenschappelijk en technologiebedrijf, heeft samen met TNO een project opgezet... Lees verder
Contact

Ing. Daniel van der Linden