De introductie van digitale televisie trekt een zware wissel op het netwerk van de kabelbedrijven. Capaciteit is schaars en duur. Daarom heeft TNO Informatie- en Communicatietechnologie de rekenmethode UTOPIC ontwikkeld, waarmee de beschikbare frequentieruimte in het net optimaal is in te delen. Essent Kabelcom (@Home), met 1,8 miljoen kabelaansluitingen de tweede kabelmaatschappij van Nederland, verwacht hiermee miljoenen euro's te besparen.

'We hebben de afgelopen periode veel gebruik gemaakt van UTOPIC', vertelt Huub Nagel, manager Design North van Essent Kabelcom. 'Deze rekenmethode kan met alle soorten signalen overweg. Nu er steeds meer digitale televisiekanalen komen, is het van groot belang de schaarse ruimte in het netwerk optimaal te benutten. We willen verder de hoeveelheid bits per kanaal opvoeren zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Met UTOPIC kunnen we heel nauwkeurig berekenen tot hoever we kunnen gaan zonder dat er problemen ontstaan in het netwerk.'Bram van den Ende en William de Waard van TNO: 'Met behulp van UTOPIC kunnen kabelbedrijven bepalen hoeveel extra digitale tv-kanalen het netwerk aankan, zonder dat de kwaliteit van de overige kanalen of van de internettoegang wordt aangetast. Als een investering in de uitbreiding van je netwerk niet nodig blijkt omdat er nog voldoende rek is, kan dat enorme bedragen aan investeringen schelen.'

Snelheden opvoeren

UTOPIC is volgens Huub Nagel eveneens een ideale methode om vast te stellen of er per kanaal meer bandbreedte mogelijk is. Zo heeft Essent Kabelcom met behulp van UTOPIC uitgerekend of het opvoeren van de capaciteit van 40 naar 50 megabits per seconde voor elk digitaal tv-kanaal en voor internet mogelijk zou zijn.'Dat betekent voor de klant een betere kwaliteit digitale televisie en sneller internet. Maar door per kanaal meer data te versturen, belasten we het netwerk veel zwaarder. Buiten UTOPIC is er geen rekenmethode die aangeeft tot hoever je kunt gaan. In de praktijk kun je dit op kleine schaal testen, maar zonder analyse vooraf neem je hiermee een groot risico. Als je de grens zou overschrijden, kan een component in het netwerk het begeven en dan ligt alles plat. Tot onze plezierige verrassing bleek uit de berekeningen met UTOPIC dat het opvoeren van de snelheid per kanaal mogelijk is, zonder dat er in andere kanalen merkbaar kwaliteitsverlies ontstaat. Goed nieuws voor de klant en goed nieuws voor ons.'Voor Essent Kabelcom betekent deze uitkomst het vooruitzicht op een forse besparing van miljoenen euro's.

Contact