TNO onderzoekt 5G-technologie op de Noordzee

Thema:
Ubiquitous digital infrastructure
19 juni 2024

TNO gaat samen met Rijkswaterstaat (RWS) onderzoek doen naar de toepassing van nieuwe 5G-technologie op de Noordzee. In dit project zal TNO specifiek onderzoek doen op basis van kennisvragen naar noodzakelijke innovaties van 5G-technologie op zee met de bijbehorende uitdagingen. Dit project wordt gefinancierd vanuit het Rijkswaterstaat Corporate Innovatieprogramma.

Uitdagingen bij 5G-technologie op zee

TNO en RWS onderzoeken hierbij een aantal uitdagingen. Bijvoorbeeld:

  • Er is nog weinig kennis over propagatie van het 5G-spectrum op zee;
  • De aantallen opstelpunten zijn beperkt;
  • Er zijn uitdagingen in de stroomvoorziening op zee en backhaul verbindingen naar land;
  • Het gespreid gebruik en de integratie van cloud/edge-infrastructuur op zee en op land is een uitdaging.

Behoefte aan dataconnectiviteit op de Noordzee

Vanuit de overheid is er een groeiende behoefte aan dataconnectiviteit op de Noordzee voor het uitvoeren van publieke taken. Zeker nu er op de Noordzee grote economische activiteiten ontwikkelen, waardoor ook de veiligheid en soevereiniteit gewaarborgd moeten blijven.

In 2017-2018 is in het project “Breedband Noordzee” van de Kustwacht onderzocht welke mogelijkheden de komende vijf jaar te verwachten zijn om breedbandconnectiviteit op zee te verkrijgen. De studie definieerde breedbandoplossingen voor de maritieme omgeving en identificeerde de huidige en toekomstige behoeften van de kustwacht aan digitale connectiviteit.

Uitbreiding naar andere overheidsorganisaties

In een vervolgstudie is dit uitgebreid naar andere overheidsorganisaties, gezien het groeiend aantal activiteiten van de overheid op de Noordzee en de ambitieuze plannen voor Nederlandse offshore windenergiegebieden.

Om de nieuwe toepassingen van verschillende technologische mogelijkheden te beproeven, is bij Rijkswaterstaat het Connectivity Fieldlab North Sea (CFNS) opgericht bij het Offshore Expertise Centrum in Stellendam. Het doel van het CFNS is het creëren van een ecosysteem waarin de overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen kunnen samenwerken om de digitale connectiviteitsoplossingen op de Noordzee te verbeteren.

Kansen voor maritieme connectiviteitsoplossingen

Er moeten kansen worden gecreëerd voor bestaande en nieuwe maritieme connectiviteitsoplossingen voor de uitvoering van publieke taken, in samenhang met andere belangen in de Blue Economy. Naast satellietverbindingen, Wi-Fi, DAB+ en VDES is 5G-technologie in de sub-1 GHz-band geïdentificeerd als een belangrijke kandidaat om de benodigde breedband en IoT-connectiviteit te leveren aan het operatiegebied van de Kustwacht en andere overheidsorganisaties.

Doelstellingen van het CFNS

RWS wil met het CFNS een doorbraak forceren door aan te tonen hoe 5G als communicatietechnologie kan worden gebruikt op zee voor verschillende toepassingen, met nadruk op de publieke taken van overheidsorganisaties. Door een 5G-testomgeving te bouwen, kunnen verschillende innovatieve concepten worden getoetst op praktische toepasbaarheid. Hiermee wordt inzicht verkregen in de mogelijkheden en volwassenheid van deze oplossingen om tot een brede uitrol op de Noordzee te komen.

Onderzoek naar Open-Radio Access Netwerk (O-RAN)

Een belangrijk aspect van het onderzoek is of het nieuwe concept Open-Radio Access Netwerk (O-RAN) een invulling kan zijn voor de communicatiebehoeften van de overheid op de Noordzee. In 2022 heeft TNO een rapport opgesteld waarin de status van Open RAN technologie wordt beschreven en aangeboden aan de Tweede Kamer. O-RAN kan impact hebben op de leveringszekerheid voor apparatuur van telecomnetwerken en de veiligheid.

Ervaring van TNO met 5G-technologie

TNO heeft ruime ervaring opgebouwd ten aanzien van 5G-technologie en 5G-fieldlabs in verschillende projecten op land, maar nog niet op zee. Gezien de grote ontwikkelingen wereldwijd op het gebied van wind- en zonne-energie winning op zee, is het voor TNO relevant om kennis op te doen over de specifieke toepassing van nieuwe communicatiemethodieken ten behoeve van de uitdagingen die zich in het bijzonder voordoen op zee.

Laat je verder inspireren

1228 resultaten, getoond 1 t/m 5

Optics

Informatietype:
Artikel
11 juli 2024
TNO Optics ontwerpt, optimaliseert en miniaturiseert optische instrumenten voor maatschappelijke toepassing in sensoren, satellieten, de halfgeleiderindustrie en medische apparatuur.

Nieuwe richtlijnen TNO over aanleveren emissiedata voor effectief toezicht stalvergunningen

Informatietype:
Nieuws
9 juli 2024

TNO stimuleert groepszorg gedurende de eerste 1000 dagen wereldwijd

Informatietype:
Nieuws
9 juli 2024

Veilige en duurzame chemicaliën stimuleren zakelijke kansen en maatschappelijke transities

Informatietype:
Insight
5 juli 2024

Semicon equipment and metrology

Informatietype:
Artikel
2 juli 2024