Er is geen gebrek aan tools om met elkaar te videobellen. We zoomen, teamen en skypen er op los. Ondanks dat we elkaar zien blijft het toch iets wat we zo overduidelijk apart van elkaar doen. Juist dat gevoel van samen iets doen is zo belangrijk voor ons als mensen.

De oplossing? VR! Samen beleef je alles in een virtuele omgeving. Hoe? Dankzij het project VR Together. Hiermee heeft TNO, samen met vooraanstaande partners, een nieuw platform gemaakt waarop jouw gefilmde 3D-avatar virtueel kan communiceren.  

TNO zet de volgende stap in VR samen met partners 

VR Together is een 3-jarige samenwerking tussen TNO en vooraanstaande partners op het gebied van (immersive) virtual reality zoals i2cat, CERTH, CWI, Viaccess-Orca, THeMo, MotionSpell en Artanim. Het is een mooi voorbeeld van de vooruitstrevende oplossingendie neergezet kunnen worden als TNO, universiteiten en het bedrijfsleven hun krachten succesvol bundelen. 

VR als nieuwe basisbehoefte? 

Met VR Together speelt de projectgroep in op de wereldwijde behoefte om samen te zijn en bijna levensecht met elkaar communiceren, ongeacht grenzen en omstandigheden. Stel je voor, je gaat samen naar een virtueel live concert met je long-distance partner of gewoon je beste vrienden. Of je doet een live stand-up in je virtuele kantoor met de rest van je team dat verspreid over de wereld werkt. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

De rol van TNO en partners in VR 

Virtual reality bestaat al een tijd. Zo werken naast TNO partijen als Facebook aan toepassingen op dit gebied. Bijna alle spelers op dit gebied zien de enorme mogelijkheden. Alleen zijn de uitdagingen tot nu toe te groot gebleken om het net zo’n populaire en toegankelijke consumentenhit als bijvoorbeeld de smartphone te maken.

Met VR Together wordt een enorme drempel weggenomen én is de basis gelegd voor een potentieel populaire dienstdie een basisbehoefte van mensen wereldwijd aanspreekt. Daarmee is de kans dat de hele familie wel ‘aan de VR gaat’ ineens vele malen groter. Dat laat dan ook de cruciale rol zien die TNO en partners spelen om veelbelovende technologieën een fikse duw in de goede richting te geven. 

Even lachen voor het virtuele vogeltje

Avatars van mensen levensecht weergeven is een uitdaging van jewelste. TNO en partners hebben dit opgelost door gebruikers te filmen met speciale camera’s. Vervolgens worden ze omgezet naar een 3D fotorealistische weergave. De gebruikers zien elkaar zoals in het echte leven en kunnen op een natuurlijke manier met elkaar communiceren. 

Mooie kansen voor service providers 

Levensechte 3D avatars die met elkaar kunnen communiceren is slechts het begin. Maar een cruciaal begin. Het platform is inmiddels beschikbaar voor het testen van VR use cases en kan zelfs omgezet worden tot een eindproduct door een service provider.

Voor welke branches is virtual reality relevant? 

Er zijn legio mooie kansen om het platform verder uit te bouwen. Vooral aangezien de juiste puzzelstukjes qua technologie als 5G, revolutionaire XR chips en hardware die steeds goedkoper wordt en makkelijker te dragen is gemeengoed worden. Dat maakt het zo geschikt voor gebruik binnen de overheid dat zoveel baat heeft bij goede communicatie dat makkelijk schaalt.

De entertainmentbranche op zijn beurt kan hiermee virtuele live events organiseren waarbij de toeschouwers ook elkaar zien en horen. Service providers die zoeken naar de next generation Unified Communication zullen hiermee een nieuwe dienst voor zakelijk gebruik ontdekken.

VR: samen kansen grijpen 

Heb je al fomo? Of zie je de ongekende mogelijkheden die VR Together kan bieden? Neem dan contact met ons op.

Partners: i2CAT Foundation, The Modern Cultural Productions S.L., Artanim, Viaccess-Orca, Motion Spell, The Center for Research and Technology Hellas, Centrum Wiskunde & Informatica.

Dit project is gefinancierd door de Europese Commissie als onderdeel van het H2020-programma - subsidieovereenkomstnr. 762111.

Ontdek de mogelijkheden van VR Together

Neem contact op met Tom de Koninck

Contact opnemen
Thema

Dichter bij elkaar dankzij digitale evolutie van onze Smart Society

We zijn allemaal met elkaar verbonden. Ook al zijn je naasten nu ver weg, via de XR-technologie van TNO, zullen we dichter bij elkaar komen dan ooit. TNO werkt samen met partners aan technologie en toepassingen rondom Social... Lees verder
Ons werk

Hoe Social XR (Extended Reality) afstanden verkleint

Social eXtended Reality ofwel Social XR staat op het punt om door te breken in de markt. Het laat de afstanden tussen mensen voorgoed verdwijnen en opent de sluizen voor een stortvloed aan ongekende nieuwe... Lees verder
Ons werk

Nieuwe generatie digitale diensten vraagt om optimalisering netwerkcapaciteit

We groeien meer en meer naar een ‘Smart Society’: een maatschappij waarin, door de juiste inzet van data, informatie tot stand komt. De video-conferencing tools van nu zullen verder evolueren naar Social... Lees verder
Ons werk

Digitale werelden en realiteit verbinden met social VR toepassingen

De wereldwijde corona lockdowns hebben ons laten zien dat, dankzij moderne technologie, een maatschappij kan functioneren zonder fysiek contact. We werken, borrelen en nemen diensten af via Skype, Zoom... Lees verder
Ons werk

ICT innovatie voor een beheersbare digitale samenleving

In een smart society werken overheden aan datagedreven oplossingen om de leefbaarheid, kwaliteit en concurrentiekracht van de maatschappij te verbeteren. Dat kan omdat onze digitale infrastructuur in Nederland... Lees verder
Contact

Tom de Koninck

  • Social XR
  • communicatie
  • media
  • virtual reality