Sport- en Mediatechnologie: van innovatieve technologie naar laagdrempelig producten

De komende jaren zal de markt van sport- en mediatechnologie naar verwachting enorm groeien. TNO is een van de voorlopers binnen dit nieuwe marksegment en ontwikkelt technologieën en applicaties op het gebied van beeldherkenning en videoanalyse. Deze innovatieve technologieën zijn onder meer interessant voor bedrijven die live events zoals sportwedstrijden en concerten verslaan.

Meer weten over wat wij doen op het gebied van Sport & Media of met ons samenwerken?

Neem contact met ons op

Contact opnemen

Ajax op de Toekomst

We leveren hoogwaardige videokwaliteit en zijn dankzij slimme persoonsdetectie goed in staat personen te volgen. We ontwikkelen en onderzoeken deze technologie samen met Ajax op de Toekomst. Dit valt binnen een grotere samenwerkingsverband met diverse mediatechnologie- en sportorganisaties in en rondom de Johan Cruyff ArenA, het ArenA Innovatie Centrum. Videoanalisten vinden onze technologie de standaard.

Laagdrempelig inzetbare videoanalyse

Nu wordt er met name in de topsport gebruik gemaakt van videoanalyse. Met de inzet van relatief goedkope camera- en communicatie hardware in combinatie met geavanceerde videotechnologie creëren we de mogelijkheid om videoanalyse beschikbaar te maken voor amateurs. Uniek is dat onze high-end technologie werkt op standaard hardware.

Dat maakt onze producten relatief goedkoop en dus bruikbaar voor bijvoorbeeld jeugdteams, met daarbij de mogelijkheid live te streamen naar ouders, vrienden en andere fans. Hierdoor ontstaan nieuwe business mogelijkheden voor lokale adverteerders om video bijvoorbeeld in de slager of de bakker aan klanten te laten zien, zodat er meer service is dan alleen ‘plat’ je advertentie langs een sportveld laten zien.

Automatisch uitzenden & interactieve applicatie

TNO is de eerste partij die een volledig geautomatiseerd een uitzending – van bijvoorbeeld de hoogtepunten van een sportevenement – kan maken, dankzij het gebruik van geavanceerde beeld- en patroondetectiesoftware met goedkope camera’s. Dit wordt ook wel Tiled Streaming genoemd.

Samen met Microsoft, de Amsterdam ArenA, KPN, Inmotio en Game On heeft TNO een interactieve applicatie voor een smartphone ontwikkeld, waarin toeschouwers tijdens een voetbalwedstrijd kunnen inzoomen op een speler en zijn statistieken zoals hartslag, snelheid en afstand kunnen zien. Dit is de eerste applicatie in de wereld waar al deze elementen zijn samengebracht (live spelersdata, Interactieve Video en een speciale front-end).

Sport automated en de virtual director

De Virtual Director en de Sport Studio technologie van TNO zijn gebaseerd op meer dan 50 jaar onderzoek van Computer Vision experts (DARPA winnaars), Media en Data Scientists. Samen met partners uScout, Seastarlabs en de Universiteit van Leiden, is TNO koploper in de ontwikkeling van deze technologie en de vertaling naar commerciële producten.

Sport Studio Automated: De mogelijkheid voor clubs, sportbonden en de reclame-industrie om automatisch hoogtepunten uit lokale sportevenementen uit te zenden, door het gebruik van geavanceerde beeld- en patroon detectie software, met goedkope camera’s.

De Virtual Director:  De mogelijkheid voor omroepen en organisatoren van evenementen gebruik te maken van een volledig geautomatiseerde applicatie die inzoomt op het deel van het beeld dat interessant is voor kijkers.


Studio Sport Automated

Fast open infrastructures
Contact

Ir. Paul van den Haak

  • AI
  • big data
  • Computer Vision
  • Nationale Veiligheid
  • Sports & Media