Het behoud van overzicht in dynamische en complexe organisatie- en bedrijfsprocessen tijdens crisissituaties, vaak verspreid over een geografisch gedistribueerd terrein, is van vitaal belang.

Door de inzet van multi-touch technologie krijgen mensen van verschillende expertise en organisaties samen meer invloed op de situatie en resources in het veld. Steeds meer informatiesystemen worden gekoppeld en deze groei zal worden doorgezet door de komende generaties van intelligente sensornetwerken. De hoeveelheid informatie die zo beschikbaar komt tijdens een crisissituatie, kan echter te overweldigend zijn zodat het ontstaan en behoud van overzicht wordt verhinderd. Naast overzicht is ook controle van belang. De toepassing van multi-touch technologie levert centraal overzicht en meer begrip van de situatie op (situational awareness) met als gevolg betere besluitvorming voor alle betrokkenen.

Maximale controle complexe ICT-systemen

De kennis van TNO op het gebied van Human Centred Design, waarbij de mens centraal staat in innovatie, in combinatie met de toepassing van innovatieve ICT-technieken is hierbij cruciaal. Deze geven aan hoe informatie in een specifieke context kan worden gevisualiseerd en beïnvloed, terwijl het optimaal is ingebed in de processen van de betreffende organisaties. Voorbeelden van toepassingen waar TNO ruime ervaring in heeft zijn onder meer dijkbewaking, crisismanagement, defensie, energie- en telecomnetwerkmanagement.

Samenwerking crisismanagement Groningen

TNO heeft samen met crisismanagement Groningen onderzocht hoe multi-touch technologie in de praktijk kan worden gebruikt in een operationele crisissituatie. Dit is getest in een oefenscenario waarin informatie overload tijdens een overstromingsramp centraal stond. Het blijkt dat de multi-touch technologie door multi-disciplinaire groepen op meerdere manieren toegepast kan worden om eenvoudig inzicht en begrip van een complexe en snel veranderende situatie te krijgen.Wilt u meer informatie over wat multi-touch technologie voor uw organisatie kan betekenen, dan horen we graag van u.

Contact

Ir. Paul van den Haak

  • AI
  • big data
  • Computer Vision
  • Nationale Veiligheid
  • Sports & Media