Digitaal Product Paspoort

Thema:
Data sharing

Van organisaties wordt steeds vaker verwacht dat ze kunnen verantwoorden hoe een product tot stand is gekomen. Is het wel echt zo groen (CO2) als wordt beweerd? Wat is de gebruikshistorie van het product? Wat zijn de bestanddelen voor hergebruik? Om deze vragen te beantwoorden werken we aan Digitale Product Paspoorten (DPP’s).

Wat is een Digitaal Product Paspoort?

Een Digitaal Product Paspoort (DPP) is een gestandaardiseerd digitaal document dat uitgebreide informatie bevat over de samenstelling, productie, gebruik en recycling van een product. Het doel van een DPP is om de duurzaamheid en transparantie van producten te verbeteren door gedetailleerde gegevens te verstrekken over de gehele levenscyclus van een product. Dit helpt organisaties om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.

Het DPP geeft inzicht in:

  1. Hoe kunnen producten op het einde van hun levensduur weer worden gebruikt: recyclen, hergebruiken, repareren, etc.?
  2. Wat zijn de actuele inzichten over circulaire economie, waarmee beleidsmakers goed en gericht beleid kunnen maken?

Een voorbeeld: het batterij paspoort

Elektrische voertuigen en dus hun batterijen veranderen van eigenaar. Batterijen hebben reparatie en onderhoud nodig. Batterijen kunnen worden hergebruikt en ingezet voor nieuwe toepassingen, zoals het balanceren van het elektriciteitsnet. En wanneer een batterij uiteindelijk niet meer gebruikt kan worden, bevat deze waardevolle materialen die op een veilig en duurzame manier teruggewonnen kunnen worden. Goed onderhouden batterijgegevens en bijbehorende toegangscontrole zouden besluitvorming over levensduur, hergebruik en recycling ondersteunen en verbeteren, wat resulteert in zowel positieve economische- als milieueffecten.

TNO heeft in samenwerking met partners een prototype van een “Batterijpaspoort” ontwikkeld. Dit digitale productpaspoort houdt gegevens bij van batterijen gedurende hun volledige levenscyclus, inclusief productie, hergebruik en recycling. Het omvat zowel statische gegevens van bijvoorbeeld de fabrikant, als dynamische gegevens zoals de gezondheidstoestand van de batterij. Het prototype toont aan dat alle benodigde technologieën en datamodelstandaarden beschikbaar zijn voor een regelgeving-conform batterijpaspoort, dat ook voldoet aan de eisen voor toegangscontrole. Lees er meer over in dit whitepaper (pdf).

digital-products-passport-beeld

Waarom moet jouw organisatie nu actie ondernemen?

De implementatie van DPP’s is niet alleen een stap richting een duurzamere toekomst, maar ook een noodzakelijke aanpassing aan de veranderende wet- en regelgeving in Europa. Nieuwe wetgeving, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en het Circular Economy Action Plan (CEAP), verplichten organisaties om gedetailleerde rapportages te maken over hun CO2-uitstoot en het gebruik van grondstoffen. Daarnaast is Europa druk bezig met het circulair maken van de hele Economie, met bijbehorend beleid vanuit o.a. de ESPR-wetgeving. Door nu te investeren in DPP’s, kan jouw organisatie niet alleen voldoen aan deze regelgeving, maar ook profiteren van de vele voordelen die DPP’s bieden.

Hoe begin je met een digitaal product paspoort?

Het implementeren van DPP’s begint met het verzamelen van gedetailleerde gegevens over je producten. Dit kan een uitdaging zijn, maar er zijn tal van initiatieven en projecten, zoals het CIRPASS2-project waarin TNO de DPP-systeem architectuur ontwikkelt, die organisaties helpen bij het ontwikkelen en standaardiseren van DPP’s. Door samen te werken met experts en gebruik te maken van bestaande frameworks, kan jouw organisatie snel en efficiënt aan de slag met DPP’s.

Inzicht in producten en productieketens geven wel inzicht in de eventueel aanwezige verbetermogelijkheden of misstanden in de keten, maar lossen deze nog niet op. Daarvoor is kennis over materialen, productontwerp, en productieprocessen nodig. Ook deze is binnen TNO aanwezig.

Webinar: Naar circulair ondernemen met het digitaal productpaspoort

Voldoen aan duurzaamheidswetgeving en tegelijkertijd de waarde van je producten verhogen? Ontdek hoe het digitaal product paspoort en het delen van data de toekomst van producttransparantie en duurzaamheid voor jouw onderneming kunnen vormgeven.

Samenwerken met TNO

TNO helpt organisaties met het uitdenken van een passende oplossingsrichting, en zorgen dat deze aansluit bij de grotere Europese beleidsontwikkelingen. Met behulp van Rapid prototyping kunnen we organisaties zelf laten ervaren hoe een DPP voor uw sector zou aanvoelen. Daarnaast beschikken we over methodologieën die ons in staat stellen om de semantiek van een Digitaal Product Paspoort (DPP) te harmoniseren en te onderhouden voor een brede groep belanghebbenden. Verder weten we op basis van ervaring uit diverse sectoren hoe je input uit een veelheid van bronnen, inclusief regelgeving, kunt integreren in een DPP. Wil je meedenken over een technische oplossingsrichting of heb je een hulpvraag vanuit jouw sector?

Laat je verder inspireren

48 resultaten, getoond 1 t/m 5

Tijdmakers in beeld: Belma Turkovic

Informatietype:
Insight
15 november 2024
Tijdmaker Belma Turkovic, scientist innovator op de netwerk afdeling, doet onderzoek naar de netwerktechnologieën van de toekomst: "Hier is alles elke dag weer nieuw en is alles wat je doet een uitdaging.

Tijdmakers in beeld: Annemieke Kips

Informatietype:
Insight
15 november 2024

TNO-blik op 2030: Digitale privacy en veiligheid voor iedereen

Informatietype:
Insight
20 september 2024

Nieuwe richtlijnen TNO over aanleveren emissiedata voor effectief toezicht stalvergunningen

Informatietype:
Nieuws
9 juli 2024

AI in opleiding: FATE ontwikkelt digitale doktersassistent

Informatietype:
Insight
21 mei 2024