Informatietype:
Project
Thema:
Data sharing
Open infrastructuren

Gaia-X: een Europees initiatief voor meer digitale soevereiniteit

Gaia-X is ontstaan om ervoor te zorgen dat gebruikers in de EU beter grip krijgen op hun eigen data en om meer datasoevereiniteit te creëren. Europese standaarden en regels zijn daarvoor een belangrijke motor. TNO trekt de Nederlandse Gaia-X hub en brengt daarbij alle relevante kennis en ervaring in rondom data delen, federatieve cloud-omgevingen en digitale soevereiniteit.

Data in een digitale economie

Data is al lang een zeer belangrijk onderwerp in de digitale economie. En bij TNO zijn we al heel lang actief met Big Data. De laatste jaren kwam ook IDS in beeld als een belangrijke internationale architectuur en standaard voor het veilig delen van data. IDS is nu dan ook een van de belangrijkste standaarden voor het delen van data in Gaia-X.

Sector-specifieke projecten

Veel sectoren en branches werken al intensief aan afspraken om data in sectorspecifieke ketens te delen. Wij zijn bijvoorbeeld al lang actief in de landbouwsector met onder andere projecten rondom Smart Dairy Farming. Ook in het Smart Industry-programma werken we in projecten als Smart Connected Supplier Network. Veel andere sectoren zoals de zorg, transport en logistiek kijken ook naar oplossingen waar veilige inzet van data naar slimmere toepassingen leidt met meer waarde voor de gebruikers. Gaia-X is relevant voor alle sectoren en wij spelen vanuit TNO een belangrijke rol bij het opstarten van relevante projecten in die sectoren.

Met Gaia-X komt ook de infrastructuur in beeld

De grootste cloud-aanbieders bieden grote platformen aan waarvan nog niet duidelijk is hoe Europese regels op de data zelf gewaarborgd blijven. Gaia-X biedt daarop meer duidelijkheid met een model waarin de gebruiker zelf kan kiezen welk niveau van datasoevereiniteit gewenst is. Gaia-X biedt standaarden om de data-infrastructuur van verschillende aanbieders aan elkaar te koppelen met zogenaamde ‘gefedereerde clouds’.

Zo profiteren gebruikers van Gaia-X eenvoudiger van de razendsnelle ontwikkelingen in het steeds diverser wordende cloud- en edge-computinglandschap. Ook kunnen deelnemende partijen gezamenlijke functionaliteit of bijvoorbeeld een grotere flexibele capaciteit bieden wanneer een gebruiker daarom vraagt. Door meer standaarden ontstaat een gelijker speelveld door effecten van ongewenste afhankelijkheden en lock-in’s te voorkomen. Innovatie door digitale soevereiniteit, leidend tot economische groei.

Innovaties nodig voor Gaia-X

Om de beloftes van Gaia-X waar te maken, zijn nog veel innovaties in ICT nodig. Maar ook juridische aspecten, maatschappelijke en ethische vraagstukken en onderliggende businessmodellen. Op internationaal niveau werkt Gaia-X aan de afspraken, standaarden en voorwaarden waarin innovatieve technologieën en processen voor governance bij elkaar worden gebracht.

De marktpartijen zullen de afspraken vertalen naar concretere implementaties van standaarden en technologieën. Ze worden hierin ondersteund met Gaia-X open source softwarecomponenten. Op al deze niveaus werken wij als kennispartner mee aan de nodige innovaties, vaak in publiek-private samenwerkingsverbanden.

Nederlandse partijen bouwen testomgeving clouddiensten

De Nederlandse Gaia-X hub, BIT, Intermax, Info Support, SURF, AMS-IX en TNO bouwen samen een nationale Gaia-X testomgeving. Clouddienstverleners kunnen er onderzoeken hoe ze kunnen voldoen aan de cloudstandaarden, specificaties en regels van  Gaia-X.  
 
Met deze testomgeving sluiten de Nederlandse partijen aan bij een project binnen Gaia-X, genaamd Structura-X. TNO verzorgt de technische integratie en validatie van een aantal technische use cases binnen deze federatieve omgeving. In latere fases zullen verschillende cloudfederatie technieken wordt toegevoegd. Ook zal de Nederlandse testomgeving worden gekoppeld aan Italiaanse, Duitse en Belgische testomgevingen om cloud federatie principes over de landsgrenzen heen te bewerkstelligen. Met het opzetten van deze Europese testinfrastructuur wordt de techniek ontwikkeld om cloudproviders in staat te stellen Gaia-X compliant clouddiensten aan te bieden in een open ecosysteem.

Interesse om aan te sluiten?

Bedrijven die geïnteresseerd zijn om aan te sluiten in de volgende fases worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen via [email protected]. Sluit je aan en word een van de koplopers in de volgende generatie Europese clouddiensten!