Informatietype:
Project
Thema:
Ubiquitous digital infrastructure
Unit:
ICT, Strategy & Policy

Monitor draadloze technologie

Met de Monitor Draadloze Technologie biedt TNO een degelijk, actueel en toegankelijk overzicht van de stand van zaken ten aanzien van de ontwikkeling en inzet van draadloze technologie. De Monitor Draadloze Technologie bedient verschillende doelgroepen bij overheid en bedrijfsleven in Nederland en is bedoeld voor lezers met een algemene achtergrond in de telecommunicatie. In principe worden vanuit een nationaal perspectief wereldwijde ontwikkelingen gevolgd.

TNO-rapport Monitor Draadloze Technologie Najaar 2022

Evenals in andere jaren bestaat de Monitor Draadloze Technologie uit twee schriftelijke rapportages. In de voorjaarseditie belicht TNO vooral een aantal draadloze technologieën vanuit voornamelijk technisch-inhoudelijk perspectief. De najaars-editie zal vooral gericht zijn op tendensen vanuit de gebruikers, providers, standaardisatie en nationale beleidsontwikkeling rond spectrumregelgeving.

Samenvatting Monitor Draadloze Technologie Najaar 2022

Sinds enige jaren is 5G als de nieuwe generatie mobiele communicatietechnologie volop in (figuurlijke) beweging. Het gaat dan niet alleen om de ontwikkeling van de standaardisatie maar ook om de toenemende commerciële beschikbaarheid van 5G-apparatuur, zowel voor de gebruikers als voor de providers. Deze Monitor-editie adresseert naast de stand van zaken rond de 3GPP-standaardisatie ook dit aanbod, zowel uit mondiaal als uit nationaal perspectief.

De eerstvolgende 5G-implementatiestap is de introductie van de zogenoemde standalone mode waarbij 5G-systemen niet langer van 4G-netwerkelementen gebruik maken maar waarbij ook het netwerkdeel op 5G is gebaseerd. Wanneer ook het benodigde spectrum beschikbaar zal zijn, komt de weg vrij naar de realisatie van de eerder geschetste vooruitzichten van 5G.

Voor de nabije toekomst is de komende Wereld Radiocommunicatie Conferentie (WRC) in 2023 van belang. Hier worden voor de komende vier jaren afspraken gemaakt rond de bestemming van spectrum voor diverse systemen, zo ook voor mobiele communicatie.

Specifiek dit laatste wordt in deze Monitor besproken. Van oudsher vormt communicatieapparatuur ten behoeve van Programme Making & Special Events (PMSE) een speciale systeemcategorie die wordt behandeld in relatie tot de PMSE-discipline en recente en actuele spectrum-issues. Vanuit de actuele thema’s duurzaamheid en mobiliteit is dit jaar de nodige aandacht voor het onderwerp draadloos opladen van voertuigen.

TNO-rapporten Monitor Draadloze Technologie

Laat je verder inspireren

14 resultaten, getoond 1 t/m 5

Ontdek hybride werken 2.0: virtueel vergaderen in de metaverse

Informatietype:
Insight
26 januari 2023

Door de positieve ervaringen van werken op afstand komen we tot inzichten voor nieuwe innovaties. Onze nieuwste innovatie: vergaderen in de metaverse.

TNO ontvangt Research Grant van Meta voor onderzoek Social eXtended Reality (XR)

Informatietype:
Nieuws
7 december 2022

TNO ontvangt een Research Grant van Meta voor onderzoek naar de toepassing van Social XR (eXtended Reality) in de werkomgeving.

Duurzaam streamen: hoe kunnen we tijdens het kijken energie besparen?

Informatietype:
Insight
5 december 2022

Energiegebruik door ICT-diensten zoals streamen kost aardig wat energie. TNO zoekt manieren om de energie voor gestreamde content omlaag te brengen.

Consortium Future Network Services wil grotere rol voor Nederland in ontwikkeling 6G

Informatietype:
Nieuws
26 september 2022

Het ministerie van Economische zaken en Klimaat (EZK) en de Topsector ICT steunen het Groeifondsvoorstel van TNO en partners voor het realiseren van het Future Networks Services (FNS) programma.

Hoe Social XR (Extended Reality) afstanden verkleint

Informatietype:
Artikel

Social XR (Extended Reality) is onze levens nu al aan het veranderen. Het combineert alledaagse tech om een inclusieve & sociale realiteit neer te zetten.