Informatietype:
Project
Thema:
Ubiquitous Digital Infrastructure
Unit:
ICT

Monitor draadloze technologie

Met de Monitor Draadloze Technologie biedt TNO een degelijk, actueel en toegankelijk overzicht van de stand van zaken ten aanzien van de ontwikkeling en inzet van draadloze technologie. De Monitor Draadloze Technologie bedient verschillende doelgroepen bij overheid en bedrijfsleven in Nederland en is bedoeld voor lezers met een algemene achtergrond in de telecommunicatie. In principe worden vanuit een nationaal perspectief wereldwijde ontwikkelingen gevolgd.

TNO-rapport Monitor Draadloze Technologie Voorjaar 2022

Evenals in andere jaren bestaat de Monitor Draadloze Technologie uit twee schriftelijke rapportages. In de voorjaarseditie belicht TNO vooral een aantal draadloze technologieën vanuit voornamelijk technisch-inhoudelijk perspectief. De najaarseditie zal vooral gericht zijn op tendensen vanuit de gebruikers, providers, standaardisatie en nationale beleidsontwikkeling rond spectrumregelgeving.

De thema’s veiligheid en duurzaamheid, vooral in de zin van klimaatbeheersing, staan hoog op politieke agenda’s. In deze editie komen deze thema’s dan ook terug in veel onderwerpen rond de inzet van draadloze communicatiesystemen. Zo wordt ingegaan op de relatie tussen spectrummanagement en klimaatverandering en het verband met de ontwikkeling van duurzamere draadloze communicatienetwerken.

Het tegengaan van klimaatverandering is ook een belangrijke driver geworden van het concept smart city. Hierbij worden concrete toepassingen, initiatieven en de rol van gemeenten belicht. Vervolgens wordt in deze najaarseditie een update van de stand van zaken rond 5G gegeven. In nieuwe releases en 6G zal de aandacht voor klimaatbeheersing verder worden doorgezet.

Het thema veiligheid staat centraal in een hoofdstuk rond de mogelijkheid om mobiele, gestandaardiseerde communicatie tussen hulpverleners uit diverse Europese landen tot stand te brengen. Het huidige Europese Horizon 2020 pre-commercial procurement-project BroadWay vormt hier de focus waarbij de technische mogelijkheden en implicaties daarvan voor de hulpverlener besproken worden.

Veiligheid is ook van toepassing op een aantal van de uiteenlopende specifieke gebruikersgroepen die zich bedienen van het kortegolf-radiospectrum. Deze worden behandeld in het laatste hoofdstuk. Omdat kortegolf-signalen bijzondere eigenschappen hebben wordt tevens voorzien in een korte primer over de invloed van radiopropagatie in deze band op de beschikbaarheid van draadloze verbindingen enerzijds en technieken en technologieën om hiermee om te gaan anderzijds.

TNO-rapporten Monitor Draadloze Technologie

Laat je verder inspireren

11 resultaten, getoond 1 t/m 5

Consortium Future Network Services wil grotere rol voor Nederland in ontwikkeling 6G

Informatietype:
Nieuws
26 september 2022

Het ministerie van Economische zaken en Klimaat (EZK) en de Topsector ICT steunen het Groeifondsvoorstel van TNO en partners voor het realiseren van het Future Networks Services (FNS) programma.

Hoe Social XR (Extended Reality) afstanden verkleint

Informatietype:
Artikel

Social XR (Extended Reality) is onze levens nu al aan het veranderen. Het combineert alledaagse tech om een inclusieve & sociale realiteit neer te zetten.

Meer verbinding en variabiliteit met digitale infrastructuur

Informatietype:
Artikel
Nederland behoort tot de wereldtop als het gaat om onze digitale infrastructuur, maar er is nog steeds veel inefficiëntie. Lees hoe we dit aanpakken.

Trends & ontwikkelingen in de digitale samenleving: 5G

Informatietype:
Artikel
De integrale multidisciplinaire aanpak van TNO speelt een sleutelrol bij het vormgeven van deze 5G technologie door het beste uit partners naar boven te halen.

Smart society brengt digitale samenleving dichterbij elkaar

Informatietype:
Artikel
Ontdek hoe we dankzij een digitale samenleving de leefbaarheid, kwaliteit en concurrentiekracht van onze smart society kunnen verbeteren.