Informatietype:
Project
Thema:
Ubiquitous digital infrastructure
Unit:
ICT, Strategy & Policy

Monitor draadloze technologie

Met de Monitor Draadloze Technologie biedt TNO een degelijk, actueel en toegankelijk overzicht van de stand van zaken ten aanzien van de ontwikkeling en inzet van draadloze technologie. De Monitor Draadloze Technologie bedient verschillende doelgroepen bij overheid en bedrijfsleven in Nederland en is bedoeld voor lezers met een algemene achtergrond in de telecommunicatie. In principe worden vanuit een nationaal perspectief wereldwijde ontwikkelingen gevolgd.

TNO-rapport Monitor Draadloze Technologie Voorjaar 2024

Evenals in andere jaren bestaat de Monitor Draadloze Technologie uit twee schriftelijke rapportages. In de voorjaarseditie belicht TNO vooral een aantal draadloze technologieën vanuit voornamelijk technisch-inhoudelijk perspectief. De najaarseditie zal vooral gericht zijn op tendensen vanuit de gebruikers, providers, standaardisatie en nationale beleidsontwikkeling rond spectrumregelgeving.

Samenvatting Monitor Draadloze Technologie voorjaar 2024

De voorjaarseditie van 2024 (pdf) legt over het algemeen de horizon wat naderbij dan de voorjaarseditie van 2023 (pdf). Deze keer komen onderwerpen aan bod die al in 5G zijn opgenomen of zijn te verwachten. Het gaat dan om de stand van zaken rond 5G Sidelink en Discontinuous Reception (DRX).

Daarnaast wordt ingegaan op de afschakeling van 2G en 3G door operators en aspecten die daaraan zijn gerelateerd zoals de tijdslijnen bij diverse operators en het continueren van diverse toepassingen die van deze oudere generaties mobiele communicatiesystemen afhankelijk zijn.


Man-made noise (MMN) is een ander actueel onderwerp dat in deze editie behandeld zal worden. Deze vorm van elektromagnetische ruis, voortgebracht door het gebruik van elektrische en elektronische apparaten, is in de loop van de jaren wezenlijk toegenomen in zowel sterkte als spectraal bereik. Ook zijn andere karakteristieken van MMN veranderd. Hierdoor is een navenant groeiende potentiële bedreiging ontstaan voor de performance van veel draadloze systemen.


Tenslotte wordt teruggeblikt op enkele belangrijke uitkomsten van de World Radio Conference 2023 ofwel de WRC-23, specifiek op het gebied van draadloze communicatie. In deze nabeschouwing worden behaalde resultaten ook gerelateerd aan algemene (meta)doelstellingen van de WRC. Ter afsluiting wordt ook kort vooruit gekeken naar de volgende WRC’s in 2027 en 2031.

Vorige TNO-rapporten Monitor Draadloze Technologie

Laat je verder inspireren

4 resultaten, getoond 1 t/m 4

Welke rol gaan VR en immersieve technologieën spelen in de toekomst van werk?

Informatietype:
Insight
4 juni 2024
Wat kunnen immersieve technologieën zoals Virtual Reality bijdragen aan de werkplek? Gjalt Loots, Senior Projectmanager TNO ICT Strategie & Beleid (ISP), beschrijft de mogelijkheden die tijdens een recent onderzoek aan het licht zijn gekomen.

Ontdek hybride werken 2.0: virtueel vergaderen in de metaverse

Informatietype:
Insight
26 januari 2023

Duurzaam streamen: hoe kunnen we tijdens het kijken energie besparen?

Informatietype:
Insight
5 december 2022

Extended reality: de opvolger van Zoom en Teams

Informatietype:
Insight
2 oktober 2020