Hoe Social XR (Extended Reality) en de metaverse afstanden verkleinen

Thema:
Immersive human communication

Social eXtended Reality, ofwel Social XR, en de metaverse staan op het punt om door te breken in de markt. Het laat de afstanden tussen mensen voorgoed verdwijnen en opent de sluizen voor een stortvloed aan ongekende nieuwe mogelijkheden in bijvoorbeeld IT, media, zorg en mobiliteit.

Wat is Social XR (Extended Reality)?

Extended Reality is de verzamelnaam voor Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR). Op zichzelf zijn dat nu al alledaagse technieken. AR ‘zit’ nu al in alle moderne smartphones en tablets, goede VR-headsets kun je gewoon kopen terwijl je net zo makkelijk kunt gamen met tussenvorm MR.

Koppel je die technologieën aan een communicatieplatform, dan doe je nog iets meer: je laat de fysieke en virtuele wereld in elkaar overlopen en laat zo afstanden tussen mensen verdwijnen. Daar komt het sociale deel van Social XR vandaan. Nu doe je een videocall met een collega. Binnen afzienbare tijd voer je dat gesprek wellicht aan je keukentafel met een virtuele, 3D versie of avatar van je collega die voor je zit.

Social XR biedt mogelijkheden voor hybride werken

De metaverse verwijst naar de onderlinge verbinding van digitale werelden waarin mensen online en in realtime met elkaar kunnen communiceren. Het is een netwerk van gedeelde 3D-ruimtes.

Waarom Social XR en de metaverse een enorme impact gaan hebben

De pandemie heeft de Social XR ontwikkeling een enorme boost gegeven. Daarbij vergroten we de inclusiviteit van onze maatschappij: iedereen kan makkelijker meedoen, zelfs als je een beperking hebt. Ook verkleinen we onze CO2-voetafdruk omdat we niet de deur uit hoeven te gaan.

Welke praktische toepassingen van Social XR zijn er?

De mogelijkheden zijn werkelijk onbeperkt. Laat mensen veilig een sportwedstrijd of concert bezoeken vanaf de sofa thuis. Verander zelfrijdende auto’s in thuisbioscopen. Beklim Olympus Mons op Mars, laat docenten en leerlingen virtueel lessen aan Harvard volgen en ze vervolgens samen bespreken.

Het kan voor tal van andere zaken gebruikt worden. Verbind via XR communicatie mensen en doorbreek hun isolement als ze door afstand of veiligheidsredenen elkaar niet kunnen bezoeken. Laat bijvoorbeeld een dokter een virtueel bezoek afleggen bij een COVID-19 patiënt in quarantaine.

Een praktische toepassing van Social XR: een expert kan een student op afstand leren hoe je een chip soldeert. Door AR lijkt het alsof ze in één ruimte zitten en kunnen ze met elkaar meekijken.

Wat doet TNO op het gebied van Social XR en de metaverse?

TNO doet baanbrekend onderzoek op het gebied van Social XR. Met het TNO Early Research Programme voor Social XR ontwikkelen we de belangrijkste media- en netwerktechnologie om XR-communicatie mogelijk te maken. Dit onderzoeksprogramma stelt TNO in staat om samen met partners allerlei toepassingen rondom Social XR te ontwikkelen met het Social XR-platform van TNO. Daarbij is het doel om dit schaalbare open communicatieplatform verder te ontwikkelen. Iets waar zowel partners als gebruikers van profiteren.

In het TNO MediaLab zijn we op dit moment bezig om videostreaming klaar te maken voor de nieuwe realiteit. Daarbij kijken we naar nieuwe en verbeterde technieken voor opname- en weergave. Er is nog veel werk aan de winkel op bijvoorbeeld het gebied van codering, compressie, datatransport en synchronisatie. Ook bijkomende zaken als beheer van digitale rechten en privacy van de gebruikers komen aan bod.

Social XR in de praktijk

Dit is een schaalbaar, open, mobile-ready en AVG-proof XR-communicatieplatform. Gebruikers kunnen onder meer ondergedompeld worden in het tv-journaal en virtueel geteleporteerd worden naar de locatie van nieuwsitems. Demo’s met het platform trekken al jaren veel bezoekers op op toonaangevende beurzen als IBC & VRDays en hebben 2 jaar op rij de Best Exhibition Award van NEM ontvangen.

Samenwerken?

Vanwege de vele mogelijkheden nodigen we universiteiten, onderzoeksinstituten, bedrijven en innovators uit om mee te denken en werken aan nieuwe toepassingen en guidelines voor Social XR. Neem contact op met Sylvie Dijkstra voor de mogelijkheden.

Baanbrekende XR-technologie voor een Smart Society

Ontdek hoe we maatschappelijke uitdagingen kunnen aanpakken met social XR.

Laat je verder inspireren

16 resultaten, getoond 6 t/m 10

Duurzaam streamen: hoe kunnen we tijdens het kijken energie besparen?

Informatietype:
Insight
5 december 2022
Energiegebruik door ICT-diensten zoals streamen kost aardig wat energie. TNO zoekt manieren om de energie voor gestreamde content omlaag te brengen.

Consortium Future Network Services wil grotere rol voor Nederland in ontwikkeling 6G

Informatietype:
Nieuws
26 september 2022

Trends & ontwikkelingen in de digitale samenleving: 5G

Informatietype:
Artikel

Meer verbinding en variabiliteit met digitale infrastructuur

Informatietype:
Artikel

Smart society brengt digitale samenleving dichterbij elkaar

Informatietype:
Artikel