Hoe Social XR (eXtended Reality) en de metaverse afstanden verkleinen

Thema:
Immersive human communication

Social eXtended Reality, ofwel Social XR, en de metaverse staan op het punt om door te breken in de markt. Het laat de afstanden tussen mensen voorgoed verdwijnen en opent de sluizen voor een stortvloed aan ongekende nieuwe mogelijkheden in bijvoorbeeld IT, media, onderwijs, zorg en mobiliteit.

Wat is Social XR (eXtended Reality)?

Extended Reality is de verzamelnaam voor Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR). Op zichzelf zijn dat nu al alledaagse technieken. AR ‘zit’ nu al in alle moderne smartphones en tablets, goede VR-headsets kun je gewoon kopen terwijl je net zo makkelijk kunt gamen met tussenvorm MR.

Koppel je die technologieën aan een communicatieplatform, dan doe je nog iets meer: je laat de fysieke en virtuele wereld in elkaar overlopen en laat zo afstanden tussen mensen verdwijnen. Er ontstaat levensechte sociale interactie en het gevoel dat de andere persoon écht aanwezigheid is door een fotorealistische 3D-representatie.  Daar komt het sociale deel van Social XR vandaan. Nu doe je een videocall met een collega. Binnen afzienbare tijd voer je dat gesprek wellicht aan je keukentafel met een virtuele, 3D versie van je collega die voor je zit.

Social XR biedt mogelijkheden voor hybride werken

De metaverse verwijst naar de onderlinge verbinding van digitale werelden waarin mensen online en in realtime met elkaar kunnen communiceren. Het is een netwerk van gedeelde 3D-ruimtes.

Waarom Social XR en de metaverse een enorme impact gaan hebben

In een tijdperk van mondialisering is het cruciaal om mensen over grote afstanden met elkaar te verbinden. Bovendien vergroten we de inclusiviteit van onze maatschappij: iedereen kan makkelijker meedoen, zelfs als je een beperking hebt. Ook verkleinen we onze CO2-voetafdruk omdat we niet de deur uit hoeven te gaan.

Terwijl we overstappen van scherm-naar-scherm-communicatie naar mens-tot-mens-verbinding, beginnen onze ervaringen uit de echte wereld naadloos te verweven met immersive technologieën, waardoor mensen op afstand verbinding kunnen maken op een open, inclusieve, sociaal verrijkende en ethisch verantwoorde manier.

Welke praktische toepassingen van Social XR zijn er?

De mogelijkheden zijn werkelijk onbeperkt. Laat mensen veilig een sportwedstrijd of concert bezoeken vanaf de sofa thuis. Beklim Olympus Mons op Mars, laat docenten en leerlingen virtueel lessen aan Harvard volgen en doorbreek het isolement van mensen als ze door afstand elkaar niet kunnen bezoeken.

Social XR biedt oplossingen in sectoren als veiligheid en defensie, de zorg, maritiem en offshore, media en entertainment, smart industry en overheid. Lees meer over de toepassingen in deze brochure. (pdf)

Een praktische toepassing van Social XR: een expert kan een student op afstand leren hoe je een chip soldeert. Door AR lijkt het alsof ze in één ruimte zitten en kunnen ze met elkaar meekijken.

Wat doet TNO op het gebied van Social XR en de metaverse?

TNO doet baanbrekend onderzoek op het gebied van Social XR. Met het TNO Early Research Programme voor Social XR hebben we de media- en netwerktechnologie ontwikkeld om XR-communicatie mogelijk te maken. De resultaten van dit onderzoeksprogramma stellen TNO in staat om samen met partners allerlei toepassingen rondom Social XR te ontwikkelen. Daarbij is het doel om deze toepassingen in de context van de partner uit te testen en aan te tonen dat deze daadwerkelijk waarde toevoegt.

Social XR in de praktijk

Dit is een schaalbaar, open, mobile-ready en AVG-proof XR-communicatieplatform. Gebruikers kunnen onder meer ondergedompeld worden in het tv-journaal en virtueel geteleporteerd worden naar de locatie van nieuwsitems. Demo’s met het platform trekken al jaren veel bezoekers op op toonaangevende beurzen als IBC & VRDays en hebben 2 jaar op rij de Best Exhibition Award van NEM ontvangen.

Samenwerken?

Vanwege de vele mogelijkheden nodigen we bedrijven, universiteiten, onderzoeksinstituten en innovators uit om mee te denken en werken aan nieuwe toepassingen en guidelines voor Social XR. Neem contact op met Tom De Koninck voor de mogelijkheden.

Baanbrekende XR-technologie voor een Smart Society

Ontdek hoe we maatschappelijke uitdagingen kunnen aanpakken met social XR.

Laat je verder inspireren

3 resultaten, getoond 1 t/m 3

Reizen in VR: een toekomstdroom of realiteit

Informatietype:
Podcast
20 januari 2021
1 aflevering
Jae Maloney, New Technology Consultant bij de KLM en Tom de Koninck, Senior Consultant TNO bij de unit ICT, geven hun perspectief op de toekomst van reizen en het gebruik van nieuwe technologie zoals VR technologie.

Welke kansen biedt de smart society voor overheden?

Informatietype:
Podcast
15 december 2020
1 aflevering

ICT-Ontwikkelingen

Informatietype:
Podcast
6 mei 2019
7 afleveringen