Digital Factory

Thema:
Digital twinning
Shared data

Voor maakbedrijven met een high mix low volume is automatisering noodzakelijk om concurerend te zijn en te blijven. Digitalisering is een noodzakelijke stap richting het automatiseren van productieprocessen en hele fabrieken. Maar waar te beginnen, en welk pad te doorlopen naar een autonome en digitale fabriek?

Added value

In onze Digital Factory helpen we bedrijven op weg naar een digitale en autonome omgeving. Dit doen we op drie manieren:

 • Digitaliseringsaanpak te structureren (consultancy)
 • Specificeren hoe machines en software moeten worden aangesloten (nationale specificaties & inkoopgids)
 • Een visie creëren voor het realiseren van een autonome fabriek (conceptstudie & toekomstige eisen)

We doen dit op basis van praktische use-cases van onze partners (dynamische planning, robotintegratie, QrM, OEE, PQSD), met real-world uitdagingen en echte prototype-oplossingen.

Digital Twinning: digitaal meten, is weten

Meer weten over hoe TNO data, modellen en het bedrijfsproces bij elkaar brengt?

Business cases

Lees hieronder drie voorbeelden van Digital Factory in de praktijk.

TNO heeft zich aangesloten bij de Open Internet 4.0 Alliance als nieuwe strategische partner en lid in Nederland. De Open Industry 4.0 Alliance fungeert als een samenwerkingsverband van toonaangevende industriële bedrijven die pragmatisch deelnemen aan de implementatie van cross-vendor Industry 4.0-oplossingen en -diensten voor fabrieken en geautomatiseerde magazijnen. Nederland is een van de 'Local Hubs' van de alliantie. Als onderdeel van de internationaliseringsstrategie vormen deze hubs een regionale uitdrukking van het werk van de alliantie in elk van zijn afzonderlijke landen.

De Smart Industry Roadmap van TNO is gericht op het ondersteunen van de digitalisering van de Nederlandse industrie. In de sterk verbonden wereld van vandaag kunnen we dit echter niet alleen bereiken. Daarom is het voor TNO zo belangrijk om samen te werken met invloedrijke en erkende internationale organisaties zoals de Open Industry 4.0 Alliance. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat we niet het wiel opnieuw uitvinden en kunnen profiteren van de ontwikkelingen van anderen, dat we onze ervaringen en resultaten kunnen delen met de bredere gemeenschap, en uiteindelijk de standaardisatie bereiken die nodig is voor (minstens) pan -Europese interoperabiliteit in de industrie.

De situatie: woningtekort dwingt bouwbedrijven tot innoveren

Er is een enorm woningtekort in Nederland. Bouwbedrijven moeten innoveren om sneller en duurzamer betaalbare woningen te kunnen bouwen. Heijmans innoveert met een modulair houtskeletbouw concept: de woning in de fabriek bouwen en op locatie assembleren.

De uitdaging: transitie naar geautomatiseerde woningfabriek

Met het modulair houtskeletbouw concept maakt Heijmans een tranistie door van een traditioneel bouwbedrijf naar een woningfabriek. Om direct een effectieve en efficiënte woningfabriek op te zetten werd er ingezet op een geautomatiseerde fabriek. Een gestelde voorwaarde was digitalisering. TNO hielp Heijmans bij de transitie naar een geautomatiseerde woningfabriek.

Het resultaat: digitalisering roadmap

TNO heeft samen Heijmans in één maand tijd een digitaliserings roadmap opgezet. Deze roadmap geeft aan welke stappen er moeten worden genomen voor de transitie naar een geautomatiseerde fabriek. De roadmap wordt in de volgende fase gerealiseerd.

De impact: met hulp van TNO sneller klaar voor transitie

Heijmans kon met hulp van TNO in een korte periode de roadmap opzetten. Het traject verliep snel. Daarnaast hoefde de organisatie niet zelf het wiel uit te vinden. TNO hielp Heijmans bij de transitie van een traditioneel bouwbedrijf naar een geautomatiseerde fabriek van woningen.

De impact van het houtskeletbouw concept:

 • Minder stikstofuitstoot

 • Gebruik van duurzamere materialen

 • Betaalbaardere woningen

 • Unieke woningen
 • Snellere bouw met gegarandeerde kwaliteit
 • Minder personeel nodig bij een erg krappe arbeidsmarkt

 • Personeel kan gefocusseerd aan de slag: op één locatie in plaats van verspreidt door het land

De digitalisering van de wereld van de industry verandert de wereldwijde concurrentiepositie. Met het 10x klaar voor industry 4.0 programma ondersteunen wij samen met partners het Nederlandse productiebedrijven om hun positie te behouden en te verbeteren ook bij laag volume, hoge flexibiliteit productie.

Onze ambitie met 10x klaar voor industry 4.0 is het versterken van de Nederlandse industriële MKB. We realiseren deze ambitie door ons te focussen op vier punten:

 • productiviteitsverbetering
 • capaciteitsinzicht
 • omzetverhoging
 • winstverbetering

Laat je verder inspireren

3 resultaten, getoond 1 t/m 3

Data sharing: data gebruiken om slim te produceren

Informatietype:
Artikel
Voor flexibel en efficiënt produceren is het gebruik van data essentieel. TNO maakt veilige data sharing mogelijk.

Digital twinning: digitaal meten, is weten

Informatietype:
Artikel

Predictive twins in de gebouwde omgeving

Informatietype:
Webinar
18 november 2020
0 afleveringen