Gerecycled plastic begint bij een goed ontwerp
Een goed ontwerp. Daarmee begint het succesvol recyclen van plastic verpakkingen. Nu kunnen sommige verpakkingen nog moeilijk worden gerecycled, omdat ze bestaan uit verschillende plastics en toevoegingen van papier, metaal of coatings. Daarom ontwikkelt TNO korte-, midden- en langetermijnplannen voor plastic producten die wel goed gesorteerd en gerecycled kunnen worden en een waardevolle volgende toepassing kunnen krijgen.
De uitdaging van gerecycled plastic
De industrie staat voor de uitdaging om voor grote productgroepen innovatieve verpakkingen met bijzondere eigenschappen toe te passen. Denk aan verpakkingen voor koffie, kaas, vlees, soep en snoep. Door het ontwerp van zowel het plasticmateriaal als de 3D-vormgeving aan de voorkant te verbeteren, wordt het mogelijk om het afval aan de achterkant beter te sorteren en recyclen, en zo de kosten en de CO2-footprint te verlagen.
Luchtdicht en geurdicht
Het werk van TNO is een combinatie van laboratoriumonderzoek en advies. In het laboratorium van Brightlands Materials Center (BMC) in Geleen vinden de daadwerkelijke testen plaats. Natuurlijk is het mogelijk om minder lagen op dezelfde plastictypes toe te passen, maar die lagen moeten wel luchtdicht en geurdicht zijn, bedrukt kunnen worden en het product beschermen. Op basis van de testen adviseren we bedrijven over alternatieven voor bijvoorbeeld meerlaagse kaas- of vleesverpakkingen, die momenteel niet te recyclen zijn, maar wel voldoen aan de functionele eisen van de product-verpakkingscombinatie.
De oplossingen voor nieuwe materialen zijn behoorlijk complex en vragen dan ook om diepgaande kennis van polymeren, materialen en producten. De huidige verpakkingen zijn ontworpen op functionaliteit en kosten. Om het ontwerp ten gunste van recyclebaarheid te veranderen, zijn naast uitgebreide testen ook innovatieve oplossingen nodig. Bovendien gebruiken we onze kennis van Life Cycle Assessment (LCA) en Life Cycle Costing (LCC): is de oplossing echt beter dan de oorspronkelijke verpakking?
PACK-CE
Een voorbeeld van de inzet van TNO is het consortium PACK-CE, waarin we de verpakkingsketen optimaliseren met partners zoals Clondalkin, Cosun, Dow, Hill’s Pet en HVC. Meerlaagse voedselverpakkingen zijn een uitdaging voor recycling. In PACK-CE ontwikkelen we daarom nieuwe technieken en nieuwe materialen. Zo hebben we op een aantal producten al mono-materiaal weten toe te passen.
Een ander voorbeeld is het Brightlands Materials Center, waar we ons met de provincie Limburg richten op het herontwerp van plastic verpakkingsmateriaal, passend bij de circulaire economie van de toekomst. Dat sluit bovendien aan op de belofte van bedrijven zoals Coca-Cola, Procter & Gamble en Unilever, om op een termijn van vijf tot tien jaar een groot deel van hun verpakkingen recyclebaar te maken.
Circulaire verpakkingen: wat houdt ons nog tegen?
Naast het doen van onderzoek naar nieuwe, circulaire verpakkingsoplossingen speelt TNO ook een rol in het verbinden van industriële en commerciële stakeholders en beleidsmakers op het gebied van recyclebaar en gerecycled plastic, verpakkingsmethoden en afvalverwerking.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Microplastics en verpakkingen: vermindering is haalbaar
Plasticverpakkingen zijn onmisbaar en tegelijkertijd een grote bron van microplastics. Lees aan welke effectieve maatregelen we samen met de industrie werken.


Upwash-technologie voor hogere kwaliteit plasticafval
Op dit moment wordt slechts een klein deel van het plastic dat we dagelijks gebruiken gerecycled. Om meer plasticafval te kunnen hergebruiken zijn innovatieve technologieën nodig die plastic zo efficiënt en effectief mogelijk kunnen recyclen. Het door TNO bedachte Upwash concept is zo’n technologie, die nu verder wordt ontwikkeld en gereed gemaakt voor opschaling.


From #plasticfree to future-proof plastics
Tijdens de webinar 'From #plasticfree to future-proof plastics' deelden we de resultaten uit onze whitepaper 'How a future-proof, circular and sustainable plastics economy should look like'.
Tijdmakers: een gezondere wereld zonder microplastics
Tussen 11 en 15 juni 2023 kwam de Ocean Race op bezoek in Den Haag. TNO was erbij en gaf toelichting op microplasticsmetingen tijdens de race.


Van plasticvrij naar toekomstbestendige plastics
De toenemende vraag naar plastics vereist een structurele verandering. Om dat te kunnen verwezenlijken presenteren we samen met Fraunhofer UMSICHT een whitepaper met vier strategische benaderingen voor een circulaire economie.

