Informatietype:
Project
Thema:
Circulaire modellering
Unit:
Energy & Materials Transition

Syschemiq: samenwerken aan systemische aanpak voor duurzame plastics

Status project

1 september 2022 - 31 augustus 2026

In samenwerking met

21 partners

TNO is kernlid van het Syschemiq-consortium, een (Horizon) EU-project waarin 21 partners uit de industrie, wetenschap, onderwijs, overheid en EU-netwerken uit de wijde regio rondom Chemelot samenwerken om de plastics waardeketen te sluiten en de circulaire economie in Europa te versnellen. Dit onderzoeks- en ontwikkelingsproject heeft een looptijd van 4 jaar nadat het in september 2022 van start is gegaan.

Plastic afval omvormen tot een waardevolle grondstof

Het Syschemiq-project is gericht op het creëren van doorbraken in kunststofrecycling van gemengde plastics tot bruikbare en nieuwe grondstoffen. Daarnaast richt het project zich op de betrokkenheid van fabrikanten, wetenschappers, ontwerpers, burgers en lokale en regionale overheden.

We stimuleren industrieleiders om te investeren in plastic recycling op grotere schaal. Dit doen we door te werken aan technologieën voor het beter ontwerpen, sorteren, recyclen en hergebruiken van plastic. Dit is nodig om de gestelde EU-norm van plastic recycling op verpakkingen en verpakkingsafval te behalen, die een recycling-graad specificeert voor plastic verpakkingen, van 50% in 2025 tot 55% in 2030.

Tri-laterale samenwerking baant de weg voor een circulaire plastic economie

Dit project laat voor de Tri-laterale Rijn-Maas Euregio (NL, BEL, GER) rondom Chemelot zien hoe belanghebbenden in de plastics waardeketen op regionaal niveau op één lijn kunnen worden gebracht, in een systemische aanpak. Gezamenlijk willen we de belangrijkste technische en niet-technische barrières overwinnen om de plastic kringloop te sluiten.

Tijdens het project wordt een gezamenlijk circulair model ontwikkeld om de aansturing van de regionale circulaire plasticseconomie te ondersteunen. Strategieën en scenario's worden ontwikkeld om de implementatie van het circulaire stedelijk-industriële concept in andere EU-regio's te stimuleren, met Chemelot als voorbeeld: Chemelot een chemische innovatiegemeenschap.

Hoe TNO's innovaties bijdragen aan het versnellen van circulaire kunststoffen

Als onderdeel van het Syschemiq-project voeren TNO-wetenschappers in Delft, Eindhoven, Geleen, Petten en Utrecht laboratoriumonderzoek uit en kijken naar de mogelijkheden voor een pilot fabriek. Ze ontwikkelen simulatiemodellen, en ze leveren data en kernexpertise op het gebied van circulaire kunststoffen.

TNO’s bijdrage aan het Syschemiq project omvat toekomstscenario's voor ontwikkelingen in de circulaire kunststofwaardeketen, maar ook praktische ontwerpimplicaties voor het circulair maken van plastic verpakkingen (“Design for Recycling”). Tenslotte ontwikkelen en verbeteren we technologieën om vervuiling uit plastic afval te halen (pretreatment) en efficient te recyclen.

Waarom werken aan circulaire kunststoffen zo belangrijk is

Luister naar de verhalen van:

  • TNO-wetenschapper Nithya Subramanian die het werkpakket "Design for recycling " voor Syschemiq leidt. In een interview legt zij uit wat zij bijzonder vindt aan het Syschemiq-project.
  • TNO-wetenschapper Toon van Harmelen, die het werkpakket "Society and business impact" leidt binnen het Syschemiq project. In een interview reflecteert hij op zijn motivatie voor het Syschemiq-project.

Wil je meer weten over Syschemiq en haar specifieke doelstellingen?

Laat je verder inspireren

31 resultaten, getoond 1 t/m 5

Toepassing dissolutie om ABS plastics circulair te recyclen

Informatietype:
Insight
8 maart 2024
De recyclingtechnologie van de toekomst: kunststoffen recyclen door dissolutie. Lees hoe we met partner ELIX deze technologie onderzoeken.

Tijdmakers: Vieze voedselverpakkingen veilig recyclen

Informatietype:
Insight
11 januari 2024

Nieuwe faciliteit voor ontwikkeling circulaire plastics op industriële schaal

Informatietype:
Nieuws
28 november 2023

Microplastics en verpakkingen: vermindering is haalbaar

Informatietype:
Insight
31 augustus 2023

Upwash-technologie voor hogere kwaliteit plasticafval

Informatietype:
Artikel