Informatietype:
Project
Thema:
CO2-uitstoot van industrie afvangen
Unit:
Energy & Materials Transition

STEPWISE en FReSMe: CO2-reductie oplossingen voor de staalindustrie

In samenwerking met

Europese Horizon 2020-programma

De STEPWISE- en FReSMe-projecten demonstreren de kosteneffectieve CO2-afvang uit restgassen in de staalindustrie demonstreren door gebruik te maken van geavanceerde technologieën en zo de energie-inhoud van het hoogovengas te valoriseren. TNO exploiteert samen met onze partners een proeffabriek met echt industrieel gas bij Swerim, in Zweden.

STEPWISE en FReSMe

STEPWISE en FReSMe: CO2-reductie oplossingen voor de staalindustrie in de vorm van twee projecten die worden uitgevoerd in het kader van het Europese Horizon 2020-programma. De projecten zijn gericht op het demonstreren van geavanceerde CO2-verwijderingstechnologie in de ijzer- en staalindustrie, waardoor de CO2-voetafdruk van de staalproductie wordt verkleind.

Uit hoogovengas wordt de CO2 verwijderd en vervolgens gebruikt voor de productie van elektriciteit en methanol. De CO2-verwijdering wordt uitgevoerd met een geavanceerde CO2-verwijderingstechnologie die gebruik maakt van regeneratieve vaste adsorbentia.

De technologie combineert de omzetting van het koolmonoxide in CO2 en H2 door de reactie met stoom via de water-gasverschuivingsreactie, met de adsorptie van de CO2 op een selectief vast adsorptiemiddel bij verhoogde temperatuur.

Regeneratie van het vaste adsorptiemiddel door drukschommeling resulteert in CO2, geschikt voor transport en opslag. In het STEPWISE-project wordt dit proces gedemonstreerd op een schaal van 14 t/dag CO2-afvoer. In het FReSMe project wordt 1000 liter methanol per dag gemaakt uit het hoogovengas, dat zal worden gebruikt als brandstof voor het scheepstransport.

Dit project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van de subsidieovereenkomsten nr. 640769 en nr. 727504.

1-stepwise-installation
Stepwise installatie