Informatietype:
Project
Thema:
CO2-uitstoot van industrie afvangen
Unit:
Energy & Materials Transition

STEPWISE en FReSMe: CO2-reductie oplossingen voor de staalindustrie

In samenwerking met

Europese Horizon 2020-programma

De STEPWISE- en FReSMe-projecten demonstreren de kosteneffectieve CO2-afvang uit restgassen in de staalindustrie demonstreren door gebruik te maken van geavanceerde technologieën en zo de energie-inhoud van het hoogovengas te valoriseren. TNO exploiteert samen met onze partners een proeffabriek met echt industrieel gas bij Swerim, in Zweden.

STEPWISE en FReSMe

STEPWISE en FReSMe: CO2-reductie oplossingen voor de staalindustrie in de vorm van twee projecten die worden uitgevoerd in het kader van het Europese Horizon 2020-programma. De projecten zijn gericht op het demonstreren van geavanceerde CO2-verwijderingstechnologie in de ijzer- en staalindustrie, waardoor de CO2-voetafdruk van de staalproductie wordt verkleind.

Uit hoogovengas wordt de CO2 verwijderd en vervolgens gebruikt voor de productie van elektriciteit en methanol. De CO2-verwijdering wordt uitgevoerd met een geavanceerde CO2-verwijderingstechnologie die gebruik maakt van regeneratieve vaste adsorbentia.

De technologie combineert de omzetting van het koolmonoxide in CO2 en H2 door de reactie met stoom via de water-gasverschuivingsreactie, met de adsorptie van de CO2 op een selectief vast adsorptiemiddel bij verhoogde temperatuur.

Regeneratie van het vaste adsorptiemiddel door drukschommeling resulteert in CO2, geschikt voor transport en opslag. In het STEPWISE-project wordt dit proces gedemonstreerd op een schaal van 14 t/dag CO2-afvoer. In het FReSMe project wordt 1000 liter methanol per dag gemaakt uit het hoogovengas, dat zal worden gebruikt als brandstof voor het scheepstransport.

Dit project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van de subsidieovereenkomsten nr. 640769 en nr. 727504.

1-stepwise-installation
Stepwise installatie

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

Unieke technologie voor afvang CO2 en conversie naar groene chemicaliën

Informatietype:
Nieuws
16 maart 2023

Terwijl de wereld volop bezig is met elektrolyse om waterstof te produceren door splitsing van water, zet TNO ook in op deze technologie om CO2 te converteren. CO2 elektrolyse is een veelbelovende elektrochemische techniek om broeikasgas om te zetten in hoogwaardige duurzame chemicaliën.

Belangrijke stap richting circulaire chemische industrie

Informatietype:
Nieuws
13 december 2021
Met de opening van het Brightsite Plasmalab wordt een belangrijke stap gezet richting een circulaire chemische industrie zonder CO2-uitstoot. Lees meer.