Informatietype:
Project
Thema:
Opslag en transport waterstof
Unit:
Energy & Materials Transition

HyTROS: risico's waterstofnetwerk in kaart brengen en verminderen

Status project

2023 - heden

In samenwerking met

11 universiteiten, 2 onderzoeksinstituten, 2 hogescholen en 18 industriële partners

Nederland is de op een na grootste waterstofproducent van Europa. Bijna alle waterstof komt nu nog uit fossiele brandstoffen. In 2030 wil Nederland 4GW elektrolysecapaciteit hebben. De belangrijkste uitdaging om koolstofneutrale of groene waterstof op die grote schaal te produceren is te onderzoeken in hoeverre het huidige aardgassysteem op land (onshore) en zee (offshore) kan worden hergebruikt voor waterstof, waar nieuwe ‘assets’ nodig zijn, en wat er geregeld moet worden om het nieuwe energiesysteem veilig en kosteneffectief te laten functioneren met maatschappelijk draagvlak. Dit vraagt meer onderzoek naar het waterstofnetwerk; de productie, transport en opslag van waterstof in de hele waterstofwaardeketen.

Waterstofnetwerk en markt sneller ontwikkelen

In het programma HyTROS, (Hydrogen Transport, Offshore and Storage), gaat een consortium van elf universiteiten, twee onderzoeksinstituten, twee hogescholen en achtien industriële partners onder leiding van TNO onderzoek doen naar transport (met name via pijpleidingen), boven- en ondergrondse opslag, offshore transport en opslag en veiligheid van waterstof.

Daarbij gaan we risico’s in kaart brengen en verminderen die gepaard gaan met de ontwikkeling van de infrastructuur voor waterstoftransport en -opslag, zowel op zee als op land. Het doel daarvan is dat het netwerk en de markt zich sneller en gemakkelijker ontwikkelt.

Alle landelijke en regionale netbeheerders die waterstof gaan transporteren, toekomstige opslagexploitanten en toeleveringsindustrie voor on- en offshore pijpleidinginstallaties, inspectie en onderhoud doen mee aan het HyTROS-programma.

Bekijk de aftermovie van de workshop over transport en opslag van waterstof

Het HyTROS-consortium

University of Groningen, Radboud University, Delft University of Technology, Eindhoven University of Technology, Wageningen University, University of Amsterdam, University of Twente, Utrecht University, CWI, Erasmus University Rotterdam, Leiden University, HAN University of Applied Sciences, Hanze University of Applied Sciences, TNO, Deltares, VSL, St. Koninklijk Ned. Normalisatie Instituut, HyET E-TROL, Shell Global Solutions International, N.V. Nederlandse Gasunie, EBN, Nobian Industrial Chemicals, Allseas Group SA, Worley Nederland, DNV Netherlands, Netbeheer Nederland, SKF, Neptune Energy, Voyex, Aliaxis, Fluidwell, TAQA Energy, ONE-Dyas.

Over GroenvermogenNL

GroenvermogenNL is een programma van het Nationaal Groeifonds. Het doel is het gebruik van groene waterstof in de Nederlandse industrie te bevorderen en versnellen door R&D, pilot- en demonstratieprojecten en human capital.

Laat je verder inspireren

17 resultaten, getoond 1 t/m 5

Nederland wereldwijde hub voor waterstofimport, transport en opslag

Informatietype:
Insight
7 augustus 2023
De eerste waterstofketen vanuit het buitenland naar Nederland is een feit. Spanje wordt een belangrijke leverancier van groene waterstof aan Noordwest-Europa en ons land gaat een hubfunctie vervullen in het verder exporteren.

Waterstof ontwikkelingen in volle gang in de energie- en materialentransitie

Informatietype:
Insight
20 juli 2023

Tijdmakers: 200 keer minder iridium nodig voor groene waterstof productie

Informatietype:
Insight
1 juni 2023

Nederland neemt voortouw in ontwikkeling derde generatie electrolyser

Informatietype:
Insight
31 mei 2023

Combinatie offshore wind en drijvende zonnepanelen om kosten groene waterstof te verlagen

Informatietype:
Nieuws
28 februari 2023