Een gezonde binnenlucht met minder fijnstof in huis

Thema:
Energie- en binnenmilieuprestaties

Onze woningen en utiliteitsgebouwen worden steeds duurzamer. Daarmee ook beter geïsoleerd en energiezuiniger. Maar ook gezonder? Dat helaas niet. In veel nieuwbouw én bestaande gebouwen is het slecht gesteld met de kwaliteit van de binnenlucht. Er wordt te weinig, of op de verkeerde manier, geventileerd en fijnstof in huis door het koken is een veel groter probleem dan dat mensen denken.

Een ongezond binnenklimaat door veel fijnstof in huis kan zorgen voor gezondheidsklachten zoals astma of allergische reacties. Het is daarom essentieel om bewuste keuzes voor een gezond binnenluchtklimaat in een veel eerder stadium te maken. Zo kunnen we in de toekomst niet alleen genieten van steeds duurzamere, maar ook gezonde gebouwen.

Een gezond gebouw begint bij een gezond ontwerp

Aanpassingen voor gezonde binnenlucht in bestaande gebouwen vergen tijd, brengen (hoge) kosten met zich mee en zijn vaak uiteindelijk niet de meest optimale oplossing voor het probleem. Een ventilatiesysteem laat zich, bijvoorbeeld, niet eenvoudig aanpassen nadat deze al is geplaatst, al zijn -relatief kleine- ingrepen om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren heel vaak wel mogelijk.

Maar het kan beter. Een gezond gebouw ontstaat namelijk al bij het bouwplan van een wijk en tijdens het ontwerpproces van woningen. Door in dat vroege stadium de eis voor een gezond binnenluchtklimaat neer te leggen, kunnen architecten en ontwikkelaars dat integreren in het ontwerp, de locatie of positionering van een gebouw.

3 tips voor een beter binnenklimaat

Weten hoe je vanaf de ontwerpfase een gezond binnenklimaat creëert? Lees de ‘drie aanpassingen voor een gezonder binnenklimaat’

Minder fijnstof in huis door onderzoek naar kwaliteit binnenlucht

In ons Indoor Quality lab, onderdeel van het TNO Bouwinnovatielab, werken wij aan innovatieve oplossingen voor een duurzame en comfortabele leef- en werkomgeving.

In deze speciale klimaatkamer doen wij onderzoek naar de prestaties van afzuiginstallaties op de binnenluchtkwaliteit. Het gaat dan niet alleen om geuren en verbrandingsgassen maar vooral om de fijnstof in huis.

In ons lab ontwikkelen we testmethoden om de werkelijke prestaties van filter- en afzuiginstallaties vast te stellen. Op basis van deze laboratorium uitkomsten, luchtkwaliteitsmetingen in veldstudies en simulaties met ventilatiemodellen stellen wij vast welke verbeteringen nodig zijn om de binnenluchtkwaliteit naar een gezond en comfortabel niveau te brengen.

Vervolgens testen we deze verbeteringen met partijen uit de bouw- en installatiesector in praktijk pilots zoals SchoolVent en de NeroZero woningen.

Met onderzoek naar ventilatie en luchtreiniging bijdragen aan een gezond binnenklimaat

Meer weten of met ons samenwerken?

Ook een vraag over binnenluchtkwaliteit, fijnstof in huis of wil je graag weten wat we hierin voor je kunnen betekenen? Neem dan contact op met Piet Jacobs. Onze specialist op het gebied van binnenluchtkwaliteit.

Beluister de podcast: Toekomstbestendig bouwen

Bij de bouw van woningen zijn maatregelen nodig die onze gezondheid beschermen én bevorderen. Dat stelt Sanne Botterweg, partner bij Urban Sync, in deze aflevering. Samen met Piet Jacobs, senior onderzoeker bij TNO, bespreekt ze hoe we bijvoorbeeld de luchtkwaliteit in woningen kunnen verbeteren én gezond gedrag bevorderen. Want: het huis van de toekomst staat in een gezonde leefomgeving.

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

Drie aanpassingen voor een gezonder binnenluchtklimaat

Informatietype:
Artikel
In veel woningen en gebouwen is het niet goed gesteld met het binnenluchtklimaat. Dit kan je voorkomen door aanpassingen in de ontwerpfase.

Installaties, componenten en energie monitoren

Informatietype:
Artikel