Informatietype:
Project
Thema:
Duurzame zonne-energie op land en water
Zonnepanelen op landbouwgrond
Unit:
Energy & Materials Transition

Landbouw- en zonne-energieproductie met project Sunbiose

Status project

2021-2024

In samenwerking met

Projectpartners Sunbiose

Wetenschappers, ingenieurs, projectontwikkelaars en de agrarische sector hebben de krachten gebundeld om in Nederland de ontwikkeling van zonne-energiesystemen in combinatie met landbouw (agri-pv) te versnellen. Het gebruik van deze functiecombinatie kan de druk op schaarse landbouwgrond voor zonneparken in Nederland verminderen, en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de energietransitie.

Project Sunbiose

In het project Sunbiose worden proefopstellingen ontwikkeld en getest voor verschillende sectoren:

  • Transparant zonne-energiesysteem boven peer en zachtfruit, zoals bramen, frambozen en bessen
  • Mobiel zonne-energie boogtunnelsysteem voor biologische akkerbouw
  • Transparant overkappingssysteem voor vollegrondsgroente zoals asperges

De proefopstellingen worden door verschillende technologie- en marktpartijen ontworpen (Brite Solar, GroenLeven, Solarvation, Praxiz, Renergize Consultancy) en samen met agrariërs en leden van LTO ontwikkeld. The Service Concept gaat aan de slag met automatische detectie van gewasziektes en ontwikkelt een tool om de impact van een dergelijk systeem zichtbaar te maken voor installateurs, beleidsmakers en omwonenden. Wetenschappers van Wageningen Research en TNO monitoren de landbouwkundige en zonne-energie opbrengst. Het doel is om met de resultaten de verschillende proefopstellingen door te ontwikkelen tot systemen die straks grootschalig toegepast kunnen worden.

Het project heeft zogenaamde MOOI-subsidie ontvangen vanuit Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Project Sunbiose
Proefpercelen met fruitbomen waar testen worden gedaan met verschillende soorten gewasbescherming

Website Sunbiose

Op de website van Sunbiose zoomt TNO samen met partners in op de laatste ontwikkelingen van het project, zoals proefopstellingen en resultaten.

Laat je verder inspireren

8 resultaten, getoond 1 t/m 5

Combinatie offshore wind en drijvende zonnepanelen om kosten groene waterstof te verlagen

Informatietype:
Nieuws
28 februari 2023

Nieuw onderzoeksproject SENSE-HUB, onder leiding van TNO, onderzoekt hoe de integratie van verschillende energiesysteemmodules op de Noordzee tot een toekomstig stabiel en betrouwbaar energiesysteem kan leiden. Er wordt gekeken naar de synergie tussen offshore wind, zonnepanelen en waterstofproductie op zee.

Platform Offshore Solar: 3 Gigawattpiek (GWp) zonnestroom in 2030

Informatietype:
Nieuws
9 januari 2023

Op 1 januari 2023 is het Platform Offshore Solar (POS) officieel van start gegaan. Het platform bestaat vooralsnog uit een kerngroep van Nederlandse bedrijven die de ontwikkeling en uitrol van zonne-energie op zee als ambitie hebben, samen met TNO.

TNO Symposium 40 jaar zonne-energie

Informatietype:
Nieuws
17 mei 2022

Op donderdag 12 mei 2022 kwam de solar community bij elkaar bij TNO in Petten. Het symposium 40 jaar Zonne-energie werd georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid en pensioen van Wim Sinke, hoofdonderzoeker zonne-energie bij TNO en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Onderzoek nieuwe flexibele zonne-energiesystemen voor toepassing op zee gestart

Informatietype:
Nieuws
29 november 2021
TNO start met een onderzoek naar nieuwe flexibele zonne-energiesystemen op water. Voor de pilot zijn zonnepanelen geïnstalleerd in het Oostvoornse Meer.

Duurzame luchthaven neemt een vlucht met zonnepark

Informatietype:
Nieuws
5 juli 2021
Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen plaatste vandaag in het bijzijn van onder andere Wim Sinke, hoofdonderzoeker zonne-energie van TNO, het eerste zonnepaneel van het zonnepark op de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Dit zonnepark is een mooi voorbeeld van op een slimme manier omgaan met beperkte ruimte. Het zonnepark is een van de grootste in de regio en is onderdeel van een slim energiesysteem. Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar een innovatief Aviation District.