Informatietype:
Project
Thema:
Zonnemodules en massamaatwerk
Unit:
Energy & Materials Transition

Versnellen energietransitie gebouwde omgeving en infra met SolarEMR

Status project

01-01-2022 t/m 30-06-2023

In samenwerking met

TNO, imec, ZUYD, HeLMo – CRIG, Soltech, KU Leuven, ZigZagSolar, RWTH Aachen, Haulogy.net, DCINERGY, AME.

Met het SolarEMR-project willen de partners bijdragen aan het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving en bij langgerekte infrastructuur. Dit doen ze door geautomatiseerde productie van geïntegreerde op maat gemaakte fotovoltaïsche (pv)-modules en bijbehorende vermogenselektronica (PE) te demonstreren. Ook laten ze de snelle inzetbaarheid hiervan zien. Dit is in overeenstemming met de regionale vraag, de Europese wetgeving en de publieke aanvaarding van geïntegreerde bouwcomponenten en grootschaligere regionale toepassingen in infrastructuur.

Kansen regionale MKB-bedrijven

Eerdere Interreg-projecten tussen Vlaanderen, Nederland en Duitsland, meer specifiek in de Euregio Maas-Rijn (EMR)-regio, hebben aangetoond dat de technische know-how voor de ontwikkeling van gebouwgeïntegreerde pv (BIPV) (PV OpMaat) en infrastructuur geïntegreerde pv (IIPV) (Rolling Solar) in deze regio aanwezig is. Dit zal veel kansen genereren voor regionale MKB-bedrijven die aan dit vervolgproject gaan bijdragen.

Project SolarEMR

SolarEMR omvat een belangrijk deel van de waardeketen. Parallel aan dit project en de eerder genoemde projecten zien we dat geïntegreerde pv wereldwijd in opkomst is en dat deze trend kansen biedt om pv-productie naar Europa te halen. Dit sluit aan bij het Europese beleid om de productie van sleuteltechnologieën, waaronder pv, terug te halen naar Europese landen.

Naast het opschalen van de gedemonstreerde technologieën, wordt de integratie van pv optimaal verweven met de lokale, meer traditionele bouwsectoren. In dit project willen de partners bewijzen dat geautomatiseerde integratie van pv in eindproducten mogelijk is. Voorbeelden van deze eindproducten zijn in eerdere projecten al gedemonstreerd, maar altijd op kleine schaal en met handarbeid in de integratiefase. In dit project SolarEMR worden op werkelijke schaal een zonne(pv)-geluidsscherm en een zonne(pv)-gevel gedemonstreerd.

Over Interreg Euregio Maas-Rijn

Dit project wordt uitgevoerd met een bijdrage van het Europese programma Interreg Euregio Maas-Rijn, dat innovatie, duurzame energie, een gezond milieu en de arbeidsmarkt bevordert via grensoverschrijdende projecten.

Partners

Een samenwerking van TNO, ZUYD, Helmo-CRIG, Soltech, KU Leuven, ZigZagSolar, RWTH Aachen, Haulogy, DCINERGY and AME.

mass_customization_pilot_line
Massamaatwerk pilot line

Interreg Euregio Maas-Rijn

Mede mogelijk gemaakt door:

Laat je verder inspireren

7 resultaten, getoond 1 t/m 5

Brabant met strategische investering voorop in nieuwe ontwikkelingen zonne-energie

Informatietype:
Nieuws
14 december 2022

Het ondertekenen van een convenant tussen de provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en TNO, partner in Solliance, luidt een nieuwe fase in voor de toepassing van zonne-energie.

Zonpositief webinars

Informatietype:
Webinar
2 augustus 2022
4 afleveringen

Bekijk 4 webinars over zonne-energie: zonne-energie op weg naar impact, innovaties in zonne-energie-technologie en betaalbare zonne-energie van elk oppervlak.

Dunnefilmzonnepanelen en circulair ontwerp

Informatietype:
Artikel

We ontwikkelen geavanceerde technologieën voor verpakking, interconnectie en duurzaamheid van dunnefilmzonnepanelen.

Zonne-energie op grote schaal, betaalbaar en op maat

Informatietype:
Artikel
Zonnepanelen kunnen in allerlei vormen en maten worden gemaakt. Dankzij de 'mass customization'-methode kan dit op grote schaal en betaalbaar.

Circulaire zonnemodules en massamaatwerk

Informatietype:
Artikel
Bij TNO richten we ons ook op zonne-energie voor de volgende generatie. Ontdek ons werk voor circulaire zonnemodules en massamaatwerk.