Informatietype:
Project
Thema:
Zonnemodules en massamaatwerk
Unit:
Energy & Materials Transition

Versnellen energietransitie gebouwde omgeving en infra met SolarEMR

Status project

2022-2023

In samenwerking met

TNO, imec, ZUYD, HeLMo – CRIG, Soltech, KU Leuven, ZigZagSolar, RWTH Aachen, Haulogy.net, DCINERGY, AME.

Met het SolarEMR-project willen de partners bijdragen aan het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving en bij langgerekte infrastructuur. Dit doen ze door geautomatiseerde productie van geïntegreerde op maat gemaakte fotovoltaïsche (pv)-modules en bijbehorende vermogenselektronica (PE) te demonstreren. Ook laten ze de snelle inzetbaarheid hiervan zien. Dit is in overeenstemming met de regionale vraag, de Europese wetgeving en de publieke aanvaarding van geïntegreerde bouwcomponenten en grootschaligere regionale toepassingen in infrastructuur.

Kansen regionale MKB-bedrijven

Eerdere Interreg-projecten tussen Vlaanderen, Nederland en Duitsland, meer specifiek in de Euregio Maas-Rijn (EMR)-regio, hebben aangetoond dat de technische know-how voor de ontwikkeling van gebouwgeïntegreerde pv (BIPV) (PV OpMaat) en infrastructuur geïntegreerde pv (IIPV) (Rolling Solar) in deze regio aanwezig is. Dit zal veel kansen genereren voor regionale MKB-bedrijven die aan dit vervolgproject gaan bijdragen.

Project SolarEMR

SolarEMR omvat een belangrijk deel van de waardeketen. Parallel aan dit project en de eerder genoemde projecten zien we dat geïntegreerde pv wereldwijd in opkomst is en dat deze trend kansen biedt om pv-productie naar Europa te halen. Dit sluit aan bij het Europese beleid om de productie van sleuteltechnologieën, waaronder pv, terug te halen naar Europese landen.

Naast het opschalen van de gedemonstreerde technologieën, wordt de integratie van pv optimaal verweven met de lokale, meer traditionele bouwsectoren. In dit project willen de partners bewijzen dat geautomatiseerde integratie van pv in eindproducten mogelijk is. Voorbeelden van deze eindproducten zijn in eerdere projecten al gedemonstreerd, maar altijd op kleine schaal en met handarbeid in de integratiefase. In dit project SolarEMR worden op werkelijke schaal een zonne(pv)-geluidsscherm en een zonne(pv)-gevel gedemonstreerd.

Over Interreg Euregio Maas-Rijn

Dit project wordt uitgevoerd met een bijdrage van het Europese programma Interreg Euregio Maas-Rijn, dat innovatie, duurzame energie, een gezond milieu en de arbeidsmarkt bevordert via grensoverschrijdende projecten.

Partners

Een samenwerking van TNO, ZUYD, Helmo-CRIG, Soltech, KU Leuven, ZigZagSolar, RWTH Aachen, Haulogy, DCINERGY and AME.

mass_customization_pilot_line
Massamaatwerk pilot line

Interreg Euregio Maas-Rijn

Mede mogelijk gemaakt door:

Laat je verder inspireren

9 resultaten, getoond 1 t/m 5

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Webinar
21 november 2023
1 aflevering
Dit is de tijd om innovatieve zonne-energie technologie in Nederland en Europa te gaan produceren. Ontdek in deze webinar de kansen voor verduurzaming en werkgelegenheid in de gebouwde omgeving.

Zonpositief

Informatietype:
Podcast
21 augustus 2023
4 afleveringen

TNO-blik op 2030: elk oppervlak benutten voor opwekken zonne-energie

Informatietype:
Insight
15 augustus 2023

Brabant met strategische investering voorop in nieuwe ontwikkelingen zonne-energie

Informatietype:
Nieuws
14 december 2022

Zonpositief webinars

Informatietype:
Webinar
2 augustus 2022
4 afleveringen