Informatietype:
Project
Thema:
Zonnemodules en massamaatwerk
Unit:
Energy & Materials Transition

Zonnecellen op stallen en bedrijfshallen

In samenwerking met

Energiedak, Solarge, Taylor, Expice, Kameleon Solar, VDL Werkt, Maan Group, Yparex, WeKa Daksystemen

Het vervangen van het dak van een stal of bedrijfshal biedt de ideale kans om over te gaan op zonne-energie. Bijvoorbeeld bij het vervangen van asbestdaken, waarvan er nog steeds tientallen miljoenen vierkante meter in Nederland bestaat. Tegenwoordig kun je zonnecellen in elke vorm en maat plaatsen. Losse zonnepanelen installeren is daarmee verleden tijd.

In elke vorm en maat

Dat zonnecellen nu in elke vorm en maat worden gemaakt komt door de flexibele fotovoltaïsche (pv) halffabricaten. Die kun je in de dakbedekking integreren. De zonnecellen zijn in het productieproces in een folie verwerkt, namelijk in rol-laminaat. Zo kan het op hoge snelheid worden geproduceerd. De zonnemodules zijn daardoor flexibel, licht en te maken in elke maat.

Reguliere zonnefolie minder praktisch

Het plaatsen van folie met zonnecellen op dakbedekking kent nu nog beperkingen. Omdat het een vaste maat heeft, is het dakoppervlak nooit optimaal te bedekken. Dit komt door de huidige productiemethode van vacuüm laminaten.

Dak bedekken met rol-laminatie

We hebben een methode ontwikkeld om dat proces te vervangen door rol-laminatie. Zo zijn de zonnemodules bij lagere temperaturen veel sneller te produceren in onbeperkte lengtes en te verwerken in bestaande bouwproducten. Op die manier kun je grote daken van bedrijfshallen of stallen op agrarisch gebied wel in een keer bedekken.

Betrokken bedrijven

Deze methode heet Rollaflex, en hebben we samen met het bedrijfsleven ontwikkeld. Ook hebben we de flexibele halffabricaten getest, gevalideerd en gedemonstreerd. Het gaat dan om dakbedekking van diverse materialen inclusief de benodigde elektronica. De bedoeling is dat Nederlandse bedrijven de halffabrikaat-laminaten in hun producten integreren. Partners bij het ontwikkelen van deze methode zijn:

  • Het bedrijf Maan Group werkt aan de ontwikkeling van machines die de rol-laminaten straks gaan fabriceren.
  • Yparex speelt een belangrijke rol in het geschikt maken van de verbindingslaag (encapsulant) tussen zonnefolies voor rol-laminatie.
  • WeKa Daksystemen wil als dakbedekkingsbedrijf klanten kunnen bedienen met lichtgewicht daken met zonnecellen, ongeacht materiaal, maat of vorm.

Asbestdaken vervangen

Deze ontdekking maakt het mogelijk om asbestdaken op grote schaal te vervangen door daken met zonnecellen. Een beperking daar is nu nog het arbeidsintensieve dus kostbare plaatsen van standaard zonnepanelen, waarmee je ook nog eens niet het totale oppervlak kunt benutten. En dan heb je nog het zware gewicht van de reguliere zonnepanelen, waardoor het vaak maar beperkt geplaatst kan worden op het dak.

Lichtgewicht en simpel te plaatsen

Onze oplossing is het fabriceren van grote, lichtgewicht prefab dakdelen waarin zonnecellen zitten en die simpel te plaatsen zijn. Dat is niet alleen voor stallen een ideale uitkomst, maar ook voor grote bedrijfshallen zoals distributiecentra.

Samenwerkingspartners

Bij het ontwikkelen van lichtgewicht flexibele dakelementen voor stallen zijn ook bedrijven betrokken, waaronder Energiedak, Solarge, Taylor, Expice, Kameleon Solar en VDL Werkt. We demonstreren het product momenteel op realistische schaal op een boerderij in Hoevelaken (zie afbeelding). Daar testen we ook solarthermische pv-panelen, die op dezelfde manier zijn gemaakt. Daardoor levert hetzelfde oppervlak nog meer energie op.

Lichtgewicht flexibele zonnecellen op een stal.
Auteursrechten foto's: Empathische veehouderij

Laat je verder inspireren

7 resultaten, getoond 1 t/m 5

Brabant met strategische investering voorop in nieuwe ontwikkelingen zonne-energie

Informatietype:
Nieuws
14 december 2022

Het ondertekenen van een convenant tussen de provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en TNO, partner in Solliance, luidt een nieuwe fase in voor de toepassing van zonne-energie.

Zonpositief webinars

Informatietype:
Webinar
2 augustus 2022
4 afleveringen

Bekijk 4 webinars over zonne-energie: zonne-energie op weg naar impact, innovaties in zonne-energie-technologie en betaalbare zonne-energie van elk oppervlak.

Dunnefilmzonnepanelen en circulair ontwerp

Informatietype:
Artikel

We ontwikkelen geavanceerde technologieën voor verpakking, interconnectie en duurzaamheid van dunnefilmzonnepanelen.

Zonne-energie op grote schaal, betaalbaar en op maat

Informatietype:
Artikel
Zonnepanelen kunnen in allerlei vormen en maten worden gemaakt. Dankzij de 'mass customization'-methode kan dit op grote schaal en betaalbaar.

Circulaire zonnemodules en massamaatwerk

Informatietype:
Artikel
Bij TNO richten we ons ook op zonne-energie voor de volgende generatie. Ontdek ons werk voor circulaire zonnemodules en massamaatwerk.