Installaties, componenten en energie monitoren

Thema:
Energie- en binnenmilieuprestaties

Voldoet een concept aan de verwachtingen? Hoe ervaart de gebruiker het energieklimaat thuis of op kantoor? Na het ontwikkelen van producten en het toepassen van concepten wil je de prestaties en energie monitoren. Wij hebben de kennis en instrumenten om voor bouwers, ontwikkelaars of eindgebruikers een diagnose te stellen.

Hoe monitor je installaties, componenten en energie?

Monitoring is een middel om te kijken wat technisch is neergezet. Hoe presteren de diverse installaties en de bijbehorende componenten? Waarom valt het energiegebruik hoger of lager uit? Wat is de CO2-uitstoot? Maar ook: hoe kom je tot een verbeterd concept of een andere aanpak?

Om mogelijke verbeterpunten te vinden en te analyseren, gebruiken we bestaande meetinstrumenten. En zo nodig ontwikkelen we nieuwe technologieën en meetinstrumenten. Het is bijvoorbeeld al mogelijk om de luchtdichtheid van huizen te bepalen. Dit is een maat voor de kwaliteit van de bouw: hoe luchtdichter, hoe energiezuiniger. Maar te grote luchtdichtheid kan leiden tot gezondheidsproblemen. Daarom betrekken we ook gezondheidswetenschappers bij de monitoring.

Gebruikerservaringen

Naast ‘harde’ technische metingen wil je ook weten hoe gebruikers het concept ervaren. De persoonlijke ervaring van gebruikers bepaalt mede of je ontwerp en de toegepaste technieken aan de opzet voldeden. Met protocollen en meetapparatuur optimaliseer je de instellingen van je gebouwbeheersysteem en zet je een volgend concept nog beter neer.

Nog efficiënter en met nog meer comfort voor de gebruiker. Je ziet ook hoe nauwkeurig een installatie is ingeregeld en of de gebruiker niet te veel betaalt. Wij hebben de technische middelen om dit te monitoren. Dit doen we bijvoorbeeld met de deal De Stroomversnelling. Hierbij monitoren we al duizenden nul-op-de-energiemeterwoningen.

Kwaliteit borgen

Prestatiegarantie zal in de toekomst steeds belangrijker zijn. Heb je als bouwer of ontwikkelaar een renovatie- of nieuwbouwproject afgerond en blijkt na enkele jaren dat het niet aan de energiedoelstelling voldoet? Dan moet je bewijzen dat je concept goed was. Met monitoring door ons als onafhankelijke organisatie borg je de kwaliteit, zowel voor jezelf als voor de gebouweigenaar of beheerder.

Projecten

Meer weten?

Wil je weten welke kennis er al is? Ben je benieuwd naar lopende of afgeronde projecten? Of heb je een specifieke vraag? Neem contact met ons op. Wij denken met je mee over een oplossing.

Laat je verder inspireren

6 resultaten, getoond 1 t/m 5

Een gezonde binnenlucht met minder fijnstof in huis

Informatietype:
Artikel
Hoe is het gesteld met de kwaliteit van de binnenlucht in je woning, of kantoor? Ontdek hoe we met onderzoek en innovaties de binnenlucht kunnen verbeteren.

Drie aanpassingen voor een gezonder binnenluchtklimaat

Informatietype:
Artikel

Versneld op weg naar een klimaatneutrale gebouwde omgeving

Informatietype:
Artikel

Warmteopslag

Informatietype:
Artikel

Digitalisering in de bouw

Informatietype:
Artikel