Gezondere mensen met biomedische en digitale gezondheid

Thema:
Biomedische en digitale gezondheid

De zorgkosten stijgen. Daar willen én kunnen we wat aan doen. Daarom ontwikkelen we tools en kennis waarmee we bedrijven, professionals en individuen helpen om gepersonaliseerde gezondheidsinterventies te ontwikkelen en te implementeren. Hierbij zetten we onder andere in op de nieuwste technologie, apps en data om mensen gezonder te maken.

Biomedical Health: beter begrip van ziekte en gezondheid

Samen met bedrijven richten we ons op efficiëntere en snellere ontwikkeling van medicijnen en functionele voeding, maar ook op leefstijlinterventies gericht op individuele situaties en behoeften. Zo helpen we om de kwaliteit van zorg te optimaliseren en zorgkosten te verlagen.

Medicijnontwikkeling verbeteren

Het ontwikkeltraject van nieuwe medicijnen kost veel tijd en geld. Dit kan beter met voorspellende tools en modellen in het preklinische traject en met beter design van klinische trials. Bij TNO ontwikkelen we translationele modellen, meet- en modellingtools die ontwikkelaars van medicijnen helpen om de effectiviteit en veiligheid van hun producten doelmatiger te onderzoeken. Dit verlaagt onder andere de uitval, en daarmee de kosten, van medicijnen in een latere fase van de ontwikkeling.

Eerder detecteren en voorspellen

Om te voorspellen waarom iemand ziek wordt, onderzoeken we hoe deze ziekte ontstaat en zich ontwikkelt. We kunnen een selectie van metabole en immuunziekten eerder detecteren én voorspellen hoe deze zich ontwikkelen voor een bepaald individu. Hiervoor gebruiken we kennis over biomarkers. Dat zijn indicatoren die onder andere in bloed meetbaar zijn. Ook gebruiken we inzicht in ziektemechanismen en in het gedrag van mensen.

Gepersonaliseerde interventies

Elke individu is uniek. Of iemand met overgewicht diabetes en andere complicaties krijgt, hangt af van factoren als leefstijl, omgeving, metabolisme en genetica. Het is niet simpelweg ‘one size fits all’. Een bepaalde interventie die bij de ene patiënt werkt, werkt mogelijk niet bij een andere patiënt. Met onze brede én diepgaande biomedische kennis helpen we bedrijven en zorgprofessionals om gepersonaliseerde interventies te ontwikkelen op het gebied van metabole en immuungezondheid.

Onderzoek in de mens en de kracht van voorspellende modellen

We zoeken continu naar nieuwe inzichten en technologieën om dierproeven zo effectief mogelijk in te zetten en deze te verfijnen, te verminderen en waar mogelijk te vervangen. De diermodellen die we inzetten zijn zo ontwikkeld dat ze ziekteprocessen in de mens aantoonbaar goed nabootsen. Daarnaast gebruiken we proefdiervrije modellen, zoals computermodellen en organ-on-a-chip technologie. Hiermee kunnen we de ontwikkeling van nieuwe producten verbeteren en versnellen. Voor alle preklinische modellen is het voor ons essentieel dat we weten welk deel van de menselijke fysiologie goed wordt nagebootst en welk deel niet of direct in mensen testen.

Digital Health: mensen gezonder maken met digitale gezondheidsinterventies

Digitale gezondheidsinterventies dragen bij aan effectieve en duurzame gezondheidszorg. Met de nieuwste technologie, apps en data kunnen we mensen gezonder maken. We willen de impact van Digital Health verder vergroten en daarbij centraal stellen dat iedereen zelf de regie over zijn of haar eigen gezondheid heeft.

Zie het voor je: digitalisering in de zorg

Video die laat zien hoe TNO bijdraagt aan het succes van onze gezondheidszorg in het digitale tijdperk van morgen.

Gezondheid verbeteren met data

Mensen verzamelen tegenwoordig veel gezondheidsdata met apps die bijvoorbeeld hartslag, dagelijkse activiteit of voeding registreren. Deze data is waardevol voor zowel de gebruikers als wetenschappers. Met deze data ontwikkelen we bijvoorbeeld modellen en adviessystemen. Hiermee ondersteunen en adviseren we patiënten en gezonde personen over hun gezondheid en leefstijl. Gebruikers geven zelf aan wie voor welke doeleinden welke data mag gebruiken. Transparantie leidt tot vertrouwen, en veilige dataopslag is cruciaal.

Programmalijnen binnen Digital Health

Binnen Digital Health werken we met 3 programmalijnen:

  1. Sense: verkrijgen, veilig opslaan en managen van data
  2. Reason: modeleren en interpreteren van data
  3. Act: interacteren met individuen met apps, interventies ontwikkelen om gedrag te veranderen

Belangrijke ontwikkelprincipes

Voor alle 3 de lijnen en de ontwikkeling van tools zijn 4 principes van belang (pdf):

  1. De verzameling, analyse en advies van Digital Health moet persoonlijk zijn. Want iedereen heeft een andere genetica, historie en voorkeuren. En iedereen heeft andere behoeften om gezond te blijven.
  2. Om te komen van data naar adviezen zijn geldige en betrouwbare predictiemodellen voor gezondheid en ziekten nodig. Hiervoor integreren we grote gezondheidsdatabases en domeinkennis met kunstmatige intelligentie (AI) en andere modeleringstechnieken.
  3. Goede ontsluiting van eigen data en connecties met publieke data is cruciaal om goede modellen te ontwikkelen.
  4. Gegevens moeten heel goed beschermd en beveiligd te worden.

Privacy, big data en Digital Health zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om de strijd aan te gaan met de uitdagingen die komen kijken bij het verwerken van gevoelige en persoonlijke data, hebben we onder andere het model RESPECT4U (pdf) ontwikkeld.

Meer weten?

Laat je verder inspireren

6 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO-blik op 2030: Leefstijlgerelateerde ziektes gehalveerd

Informatietype:
Insight
14 november 2022

We blikken vooruit op 2030 en zoeken o.a. uit hoe we mensen een gezonde omgeving kunnen bieden en met een gezondere levensstijl.

Kies voor een decentrale aanpak bij hergebruik van gezondheidsdata

Informatietype:
Insight
13 juni 2022

Centraal of decentraal, dat is de vraag die bij mij op kwam na het lezen van de kamerbrief over de impact van recente Europese ontwikkelingen op de WEGIZ. Het interessante aan de deze kamerbrief is het uitstapje dat de minister zich permitteert naar de inrichting van de Nederlandse zorginfrastructuur en vooral het secundair gebruik van zorgdata.

Met maatschappelijke royalty's kunnen kosten nieuwe medicijnen omlaag

Informatietype:
Insight
16 mei 2022
De hoge onderzoekskosten voor nieuwe medicijnen leiden tot hoge prijzen. Door farmaceutische bedrijven maatschappelijke royalty’s te laten betalen kunnen de kosten omlaag, betoogt Peter van Dijken.

Op maat gemaakte medicijnen sneller ontwikkelen

Informatietype:
Insight
8 oktober 2020
We willen samenwerken met overheid, verzekeraars en farmaceuten om nieuwe medicijnen betaalbaar en sneller beschikbaar te maken door nieuwe technologieën.

Biomarkers personaliseren medische behandeling

Informatietype:
Insight
24 september 2020
Om de personalisatie van de zorg mogelijk te maken, werken TNO en Roche aan de ontwikkeling en implementatie van biomarkers.