Effecten van voeding op gezondheid

Thema:
Metabole immuungezondheid

We zoeken naar mogelijkheden om via voeding de gezondheid te verbeteren. Suzan Wopereis, Principal Scientist: “Op dit moment zijn voedingsadviezen ‘one size fits all’. We kijken nog te weinig naar de persoonlijke fysiologie. Kennis over fysiologie nemen we mee in de samenstelling van gezonde voeding en adviezen aan consumenten.

21 maart | Webinar Personalised Health (ENG)

Geïnteresseerd in het ontwikkelen van evidence-based gepersonaliseerde gezondheidsapplicaties in uw bedrijf om bij te dragen aan een gezondere samenleving? Laat je inspireren door de ervaring van bedrijven die al met ons innoveren. Neem deel aan ons interactieve webinar voor de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van gepersonaliseerde gezondheid.

Onze gezondheid: van micro-organismen tot ons hele systeem

Van bestaande en nieuwe ingrediënten en voedingsmiddelen meten we welke specifieke bijdrage ze leveren aan de gezondheid. We willen dit op individueel niveau in kaart brengen, zodat mensen persoonlijke keuzes kunnen maken.

Vroeger werd vooral naar één proces of molecuul gekeken. Bijvoorbeeld naar glucose bij diabetespatiënten. Maar het wordt steeds duidelijker dat alle processen en organen samen belangrijk zijn bij onze gezondheid. Daarom is het van belang de gezondheid per persoon en in het geheel van ons systeem te analyseren.

Steeds duidelijker wordt de grote rol die bacteriën in ons lichaam spelen. Niet alleen bij ziekte, maar juist ook bij gezondheid. Dat veld is enorm in beweging. De micro-organismen in ons lichaam hebben invloed op gedrag, fysiologie en immunologie.

Positieve effecten op fysiologie aantonen

We hebben de technologie om de fysiologische behoeften op persoonlijk niveau te ontdekken. En om het (positieve) effect van een voedingsmiddel of ingrediënt op de fysiologie te tonen. In een studie hebben we de gezondheid van ernstige diabetespatiënten significant verbeterd met gepersonaliseerde voedingsadviezen. We werken hierin samen met de voedingsmiddelenindustrie en de personal care industrie.

In dit kader werken we aan:

  1. onderzoeken naar de effecten van bestaande voedingsmiddelen. Dit zowel in humane als laboratoriumstudies.
  2. het ontwerpen en samenstellen van producten die bepaalde gezondheidseffecten bereiken.

Werken aan betere producten

Bedrijven zoeken manieren om hun producten dichter bij de consument te krijgen. We zetten bijvoorbeeld in op de vraag hoe we consumenten meer inzicht geven in de eigen fysiologie. In plaats van een standaardproduct kiezen ze dan voor een product dat echt voor hen persoonlijk werkt.

Kindervoeding met persoonlijk paspoort

Ook kindervoeding willen we toespitsen op de persoonlijke behoefte. Nu kun je bij een doe-het-zelfwinkel je verfkleur laten mixen vanuit een aantal basiskleuren. Het zou mooi zijn als dat ook voor kindervoeding kan. Op basis van een biologisch paspoort van het kind maak je een basisreceptuur die eraan bijdraagt dat het kind een gezonde start maakt.

Levensstijl als medicijn om diabetes type 2 om te keren

Bekijk onze studie naar een duurzaam en financieel voordelig alternatief voor de traditionele focus op medicatie en insuline.

Laat je verder inspireren

4 resultaten, getoond 1 t/m 4

Toekomstbestendige zorg: Implementatie van leefstijl

Informatietype:
Nieuws
29 maart 2023

Op woensdag 29 maart gaf minister Kuipers het startsein voor de Coalitie Leefstijl in de Zorg. In deze Coalitie slaan zorgprofessionals, kennisinstellingen en patiëntvertegenwoordigers de handen ineen voor de implementatie van leefstijl in de gezondheidszorg.

TNO op Lowlands smaakt naar meer

Informatietype:
Nieuws
22 augustus 2022

Van lekker eten samen met vrienden kun je blij worden. Maar wat je eet is ook belangrijk voor bijvoorbeeld je gezondheid en het milieu. Daarom deed TNO in samenwerking met WUR onderzoek naar eetgedrag, nu en in de toekomst. Hoe beleef je eten op een driedaags festival? Smaakt iets nog wel lekker als je weinig hebt geslapen of de hele dag naar muziek hebt geluisterd en hebt gedanst? Met wie eet jij het liefst samen? En denk je dat we in 2050 met 10 miljard mensen nog hetzelfde eten als vandaag?

TNO partner in consortium preventie & behandeling longziekten

Informatietype:
Nieuws
23 februari 2021
Zijn longaanvallen in de toekomst te voorspellen? TNO ontwikkelt als partner in het consortium een methode om de kwaliteit van de binnenlucht te bepalen.

TNO LAMP snelle corona test wordt onderdeel landelijke testcapaciteit

Informatietype:
Nieuws
29 januari 2021
De TNO Corona snelle test gebaseerd op LAMP is een integraal onderdeel geworden van de Nederlandse corona testinfrastructuur. De test wordt nu grootschalig uitgerold.