Informatietype:
Project
Thema:
Vroege metabole gezondheid
Gezondheid en leefstijl
Unit:
Healthy Living & Work

Vroege metabole gezondheid

De belangrijkste factor voor blijvende gezondheid en welzijn is gezonde groei en ontwikkeling in de eerste twee levensjaren. Met een team van experts ondersteunt TNO partners en opdrachtgevers bij de ontwikkeling van tools, diensten, voeding, geneesmiddelen en ondersteuning van jonge kinderen en hun verzorgers. Met behulp van uitgebreid, empirisch onderbouwd onderzoek vindt TNO oplossingen voor belangrijke uitdagingen in de eerste levensjaren.

Multidisciplinaire wetenschappelijke aanpak

Het leggen van de juiste basis voor een gezond leven is complex. Daarom heeft TNO de expertise van wetenschappers en ontwikkelaars op het gebied van gezonde voeding, gedragswetenschap, technologie en biomedisch onderzoek bijeengebracht om een gedegen, holistische aanpak te creëren om de gezondheid van kinderen te optimaliseren.

Het team onderzoekt de samenhang tussen de fysieke, sociale en psychologische uitdagingen voor een gezonde ontwikkeling van kinderen , het voorkomen van ziekte en het ontwikkelen van geneesmiddelen. Het toenemend begrip van de mechanismen die aan gezondheid en ziekte ten grondslag liggen sturen ons biomedisch onderzoek.

Innovatieve productontwikkeling

Met onze jarenlange ervaring dragen we bij aan de ontwikkeling en validering van verschillende tools, ondersteuningssystemen en toepassingen waarbij de gezondheid van kinderen centraal staat. Van instrumenten om de ontwikkeling te monitoren als de D-score tot onze experimentele platforms en klinische studies die leiden tot geoptimaliseerde zuigelingenvoeding. En van ondersteuning voor groepen tot tools voor artsen en ouders (digital parent support services).

TNO biedt data gestuurde, wetenschappelijk onderbouwde oplossingen die de vroege ontwikkeling optimaliseren. Daarnaast beschikt TNO over de faciliteiten en expertise om in vitro-, ex vivo- en in silico-studies uit te voeren die productontwikkeling stimuleren en veilige, doeltreffende behandeling waarborgen.

Gezondheidseffecten kindervoeding vergroten

Een van onze ambities is om bedrijven te helpen bij het ontwikkelen van kindervoeding en de positieve gezondheidseffecten daarvan. Bedrijven streven ernaar ingrediënten toe te voegen met een gezondheid ondersteunend effect en die de compositie en biologische functionaliteit van humane melk benaderen. Productontwikkeling waarin het toevoegen van wetenschappelijk onderbouwde gezondheidseffecten centraal staat, vraagt echter om specifieke kennis op verschillende vlakken en zeer veel onderzoek.

Met innovatieve technologie en inzichten in de mechanismen die aan gezondheid en ziekte ten grondslag liggen, kunnen we bijdragen aan de versnelde en innovatieve ontwikkeling van gezonde voeding voor jonge kinderen. Met ons onderzoek – dat zich focust op vijf thema’s: darmgezondheid, obesitas, immuniteit, brein en gezonde groei en ontwikkeling – ondersteunen we de voedingsindustrie bij de productie van voeding voor zuigelingen en jonge kinderen die gezonde groei en ontwikkeling ondersteunt.

Voorbeelden van onderzoek en expertise per thema

Darmgezondheid

Darmgezondheidsonderzoek naar opname en metabolisme van voedingsingrediënten, HMO's en medicijnen, bescherming tegen infecties en ontsteking en gezond samenspel tussen het microbioom en metabole en immuunprocessen.

Obesitas

Obesitas kennis omtrent voeding en nutriënten ter ondersteuning van metabole gezondheid, identificatie van risico op ongezonde (gewichts)ontwikkeling, translationele modelsystemen om effecten van interventies aan te tonen, preventieve aanpak van overgewicht en gepersonaliseerd advies.

Immuniteit

Immuniteit: voorkomen van infecties, ontsteking en weefselschade, inductie van tolerantie en het voorkomen van allergie, analyse van risico en werkzaamheid van voedingsingrediënten, in-situ modelering van immunologische processen en targets voor effectieve ondersteuning of interventie.

Brein

Brein: onderzoek naar het effect van voeding en psychosociale processen op ontwikkeling en cognitieve functies van het brein, body-brain interactie bij metabole en immuunprocessen, identificatie van bioactieve stoffen die de functionaliteit van de hersenen beïnvloeden.

Gezonde groei en ontwikkeling

Gezonde groei en ontwikkeling: ontwikkeling en toepassing van groeicurves, D-score (pdf), prenatale groepszorg Centering, richtlijnontwikkeling rond gezonde voeding en eetgedrag, adequate macro/micronutriënten samenstelling zuigelingen/kindervoeding.

Samen betere gezondheid voor kinderen realiseren

TNO helpt partners, zoals particuliere ondernemingen, universiteiten, zorginstellingen, overheden en ngo’s, om innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Door middel van private, bedrijfseigen projecten en publiek-private samenwerkingen (pdf) willen wij productontwikkeling in alle aspecten van de ontwikkeling van kinderen versnellen en ervoor zorgen dat ieder kind de beste mogelijke start heeft in het leven. Én dat iedere ouder, kinderarts, productontwikkelaar en zorgverlener beschikt over de tools en ondersteuning die nodig zijn om een gezonde ontwikkeling van kinderen te waarborgen. Wij werken in co-creatie met onze stakeholders voor optimale oplossingen, of het doel nu is concurrentievoordeel, marketingoptimalisatie of grootschalige maatschappelijke ondersteuning.

Innovatie stimuleren

Onze onderzoeks- en stakeholdernetwerken vormen een solide basis voor de oplossingen van morgen. Wilt u betrokken zijn bij het ontwikkelen van producten, diensten, tools en technieken die de ontwikkeling van kinderen te verbeteren? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Projecten van TNO Jeugd

Benieuwd naar ons werk en de resultaten voor het gezond en veilig opgroeien van de jeugd? Lees, kijk en beluister de verhalen van onze projecten waarmee we ons inzetten om alle kinderen alle kansen te geven gezond en veilig op te groeien.

Download hier de e-brochure: Alle kansen voor alle kinderen. (pdf)

Get inspired

4 resultaten, getoond 1 t/m 4

Darmgezondheid

Informatietype:
Artikel
Dankzij TNO’s technologie is nauwkeurige meting en monitoring van microbioom bij mensen in diverse stadia van wetenschappelijk onderzoek mogelijk.

Voedselallergie

Informatietype:
Artikel

Effecten van voeding op gezondheid

Informatietype:
Artikel

Gepersonaliseerde leefstijl

Informatietype:
Artikel
5 juli 2022