TNO: 'Vergroot draagvlak voor zonne-energie met innovaties'

Thema:
Duurzame zonne-energie op land en water
3 maart 2021

Zonne-energie is onmisbaar voor een duurzaam energiesysteem, maar de bezwaren tegen sommige toepassingsvormen nemen sterk toe. Dat staat haaks op het draagvlak dat juist nodig is voor snelheid en grootschaligheid om klimaatdoelen te halen. TNO is ervan overtuigd dat zonne-energie veel aantrekkelijke, onbekende en onbenutte mogelijkheden heeft. Daarbij gaat het niet alleen om lage kosten, maar ook om een hoge maatschappelijke waarde: landschappelijk, ecologisch en economisch.

Dat is goed nieuws voor de regionale energiestrategieën (RES), want zonne-energie kan dus veelzijdiger worden ingezet dan gedacht. TNO heeft de ontwikkelingen waaraan zij werkt in kaart gebracht in de vandaag gepubliceerde whitepaper ’Zonpositief: zonne-energie op weg naar impact. (pdf)

Van Medemblik tot Millingen aan de Rijn: in Nederland aangekondigde standaard zonneparken stuiten regelmatig op weerstand. “Zonder draagvlak komen we nergens”, zegt Wim Sinke, hoofdonderzoeker bij TNO en hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam. “Nederland is klein en dichtbevolkt en daarom moeten we goed bedenken waar en hoe we zonne-energie gaan opwekken.”

Lees de whitepaper

Download hier de whitepaper 'Zonne-energie op weg naar impact' ›

Keuzemogelijkheden

Het TNO-programma op het gebied van zonne-energie richt zich op het vergroten van de keuzemogelijkheden en het mogelijk maken van combinaties die dat voorheen niet waren, of veel te duur. TNO en partners ontwikkelen nieuwe soorten panelen en toepassingen, waarmee zonne-energie aantrekkelijk en verantwoord op grote schaal kan worden uitgerold. Met respect voor de kwaliteit van onze leefomgeving, de natuur en onze portemonnee. Zonne-energie als bouwelement of geïntegreerd in het landschap, met als voorwaarden aanvaardbare kosten en hoge energieopbrengsten.

Ruimte, integratie en combinatie

Steeds meer oppervlaktes worden door integratie en functiecombinatie geschikt voor energieopwekking zoals uiteengezet in de whitepaper. Voorbeelden zijn het wegdek, geluidsschermen, dijken en zelfs de carrosserie van auto’s. Denk daarnaast aan combinaties met natuurbeheer en landbouw. Verder worden zonnecellen ontwikkeld die met nieuwe technologieën esthetisch verwerkt kunnen worden in dakpannen, gevels en ramen. Behalve aan deze toepassingen werkt TNO aan drijvende zonnesystemen voor op de Nederlandse binnen- en buitenwateren en aan zonneparken op zee.

Met het oog op nieuwe applicaties wordt er ook onderzoek gedaan naar nieuwe zonnecelmaterialen als perovskiet. Tegelijkertijd ontwikkelt TNO samen met partners ‘mass customization’ voor een nieuwe generatie geïntegreerde zonne-energie eindproducten, waarbij het onderzoeksinstituut lage kosten combineert met flexibiliteit in toepassing. Sinke: “Dankzij dit soort belangrijke innovaties zijn we ervan overtuigd dat we de energietransitie kunnen versnellen en dat het beeld dat mensen van zonne-energie hebben de komende tijd kan gaan kantelen. Als we het met zijn allen slim aanpakken, gaan we een zonpositieve toekomst tegemoet.”

Laat je verder inspireren

7 resultaten, getoond 1 t/m 5

Combinatie offshore wind en drijvende zonnepanelen om kosten groene waterstof te verlagen

Informatietype:
Nieuws
28 februari 2023

Nieuw onderzoeksproject SENSE-HUB, onder leiding van TNO, onderzoekt hoe de integratie van verschillende energiesysteemmodules op de Noordzee tot een toekomstig stabiel en betrouwbaar energiesysteem kan leiden. Er wordt gekeken naar de synergie tussen offshore wind, zonnepanelen en waterstofproductie op zee.

Platform Offshore Solar: 3 Gigawattpiek (GWp) zonnestroom in 2030

Informatietype:
Nieuws
9 januari 2023

Op 1 januari 2023 is het Platform Offshore Solar (POS) officieel van start gegaan. Het platform bestaat vooralsnog uit een kerngroep van Nederlandse bedrijven die de ontwikkeling en uitrol van zonne-energie op zee als ambitie hebben, samen met TNO.

TNO Symposium 40 jaar zonne-energie

Informatietype:
Nieuws
17 mei 2022

Op donderdag 12 mei 2022 kwam de solar community bij elkaar bij TNO in Petten. Het symposium 40 jaar Zonne-energie werd georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid en pensioen van Wim Sinke, hoofdonderzoeker zonne-energie bij TNO en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Onderzoek nieuwe flexibele zonne-energiesystemen voor toepassing op zee gestart

Informatietype:
Nieuws
29 november 2021
TNO start met een onderzoek naar nieuwe flexibele zonne-energiesystemen op water. Voor de pilot zijn zonnepanelen geïnstalleerd in het Oostvoornse Meer.

Duurzame luchthaven neemt een vlucht met zonnepark

Informatietype:
Nieuws
5 juli 2021
Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen plaatste vandaag in het bijzijn van onder andere Wim Sinke, hoofdonderzoeker zonne-energie van TNO, het eerste zonnepaneel van het zonnepark op de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Dit zonnepark is een mooi voorbeeld van op een slimme manier omgaan met beperkte ruimte. Het zonnepark is een van de grootste in de regio en is onderdeel van een slim energiesysteem. Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar een innovatief Aviation District.