Provincie Noord-Brabant versnelt realisatie Smart Mobility innovatiecentrum Helmond met subsidie van 2,5 miljoen
De provincie Noord-Brabant stelt 2,5 miljoen euro ter beschikking om samen met initiatiefnemers TNO en de gemeente Helmond de realisatie van een open innovatiecentrum voor slimme mobiliteitsoplossingen te versnellen. De investering wordt gedurende 2022 ingezet om de testinfrastructuur te realiseren waarmee nieuwe mobiliteitsoplossingen geoptimaliseerd in te richten.
Nieuwe prioriteiten: testen op systeemniveau
Nederland heeft een uitstekende reputatie opgebouwd als het gaat om slimme mobiliteitsinnovaties voor minder uitstootreductie, meer efficiency en grotere verkeersveiligheid. Het intelligent functioneren van het voertuig in zijn omgeving krijgt steeds meer aandacht van nationale en internationale beleidsmakers dan alleen het innovatieve voertuig zelf. Dat betekent ook dat onderzoek en R&D zich steeds meer op het voertuig in zijn omgeving richt: in het verkeer, in de stad, op corridors en op logistieke hubs. Om van experimenteren met slimme mobiliteit tot opschaling richting praktijk te komen moeten innovaties getoetst worden op systeemniveau. Niet alleen functioneel, maar juist ook om de maatschappelijke impact te toetsen.
Ellen Lastdrager, Managing Director Traffic & Transport, TNO: “Onze ambitie is om met het open innovatiecentrum vruchtbare grond te bieden aan bekende en nieuwe partners in innovatie-ecosystemen. Die ecosystemen gaan een stap verder zodat we samen de toekomstige systemische mobiliteitsuitdagingen bij de horens kunnen vatten én daarmee tegelijkertijd de economische slagkracht van Nederland en die van zuidoost Brabant in het bijzonder kunnen vergroten. De uitdaging én kans ligt daarbij in het verbinden van de traditionele automotive industrie met de ICT sector en nationale en regionale overheden.”
Gedeelde R&D zorgt voor slagkracht
Om die ambitie te kunnen verwezenlijken zijn breed toegankelijke state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten en nieuwe innovatieve manieren van samenwerken nodig. Op deze manier gedeelde R&D biedt het voordeel om kennisontwikkeling en implementatie in de dagelijkse praktijk te versnellen en verlaagt bovendien de drempel voor het MKB om met innovatie aan de slag te gaan.
"Een open innovatie centrumis van cruciaal belang voor de doorontwikkeling van autonoom rijden en creëert economische kansen voor Brabant en heel Nederland."
Martijn Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie Provincie Noord-Brabant:“Een open innovatie centrum is van cruciaal belang om de technologie rondom autonoom rijden door te ontwikkelen en creëert economische kansen voor het Brabantse MKB, de regio, en het verdienvermogen van Nederland.”
Fysieke testfaciliteiten maken Helmond de perfecte thuisbasis
Het testen van mobiliteitsoplossingen op systeemniveau vergt uitgebreide R&D infrastructuur. Vaak betreft het complexe systemen, die over verschillende waardeketens lopen (automotive, ICT, fysieke infrastructuur, verkeersmanagement), wat veiligheidsbeoordeling en implementatie ingewikkeld maakt. Een nauwe koppeling tussen virtuele modellen, en fysieke testomgevingen is nodig om de effecten over de keten te kunnen beoordelen en voorspellen. In en rondom de Automotive campus in Helmond is die infrastructuur reeds aanwezig, zoals bijvoorbeeld de A270; een kilometerslange real life testomgeving uitgerust met camera’s, transponders en wifibakens, en kruispunten met intelligente verkeerslichten.
“Een open innovatie centrum draagt bij aan het nog breder en dieper wortelen van het automotive innovatie ecosysteem in de regio en het versterken van de competitiviteit van de mobiliteitssector in Nederland. Helmond als broedplaats is een logische keuze gezien de volop aanwezige test- en demonstratiefaciliteiten op de openbare weg.” - Elly Blanksma, Burgemeester Helmond.
Blik vooruit: next steps
Om de bestaande testfaciliteiten te transformeren tot een breed gedeeld open innovatiecentrum zijn er samen met de partners reeds een aantal vervolgstappen gedefinieerd.
- Aanpassing van het exploitatiemodel waarbij het instrumentarium ten dienste komt te staan van innovatieprojecten en programmatische samenwerkingen binnen innovatie-ecosystemen, met hierin bijzondere aandacht voor MKB en onderwijs.
- Positionering, waarbij wordt gekeken naar de inbedding van het centrum in het bestaande innovatielandschap om het onderscheidend vermogen en toegevoegde waarde met het oog op de innovatie- en R&D agenda’s te borgen.
- Aanpassing en vernieuwing van het instrumentarium gekoppeld aan nationale R&D-agenda’s met de programma’s resulterend uit de R&D-mobiliteitsregeling, Groeifonds Digitale infrastructuur voor Toekomstbestendige Mobiliteit en het Smart Transport Delta Plan.
- Passende huisvesting.
Op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom het Smart Mobility innovatiecentrum?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Samenwerking IenW, RWS en TNO gevierd tijdens Netwerkfestival
Al 3 jaar werken IenW, RWS en TNO samen op het gebied van toegepast onderzoek en wisselen ze kennis uit over circulariteit en milieu, slimme en duurzame mobiliteit, infrastructuur, digitalisering en maritiem-offshore. Tijdens het Netwerkfestival lieten ze zien wat er in drie jaar is bereikt.


Emissiefactoren snelwegen en niet-snelwegen bij luchtkwaliteit en stikstofdepositie
Met de nieuwe release van AERIUS-model in januari 2023, om stikstofdepositie te berekenen, stelt TNO het courante overzicht van de emissiefactoren beschikbaar.


5 mythes over de thuislevereconomie
Jaarlijks plaatst een Nederlander gemiddeld 40 bestellingen online. In de politiek en media wordt regelmatig negatief gesproken over de impact van de thuislevereconomie. De overlast en de gevolgen voor de verkeersveiligheid, het milieu en de middenstand zijn veelgehoorde argumenten. Maar klopt die beeldvorming wel, of liggen de feiten genuanceerder? TNO ging op zoek naar een breder perspectief en ontkracht vijf hardnekkige mythes over ons digitale bestelgedrag.


Waterstofverbrandingsmotor maakt zwaar materieel sneller CO2-neutraal
De transportsector moet met innovatieve oplossingen komen om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen. De waterstofverbrandingsmotor is een veelbelovende optie om op korte termijn de CO2-uitstoot van zwaar materieel drastisch te reduceren, en nog steeds te voldoen aan de eisen voor schadelijke emissies. Deze nieuwe, schone toepassing van vertrouwde technologie, blijkt ook voor de maritieme sector een interessant alternatief om de energietransitie te versnellen.


TNO’s zware waterstofverbrandingsmotor wint tweede prijs EARTO Innovation Awards
TNO heeft vandaag bij de 14e EARTO Innovation Awards de tweede prijs gewonnen in de categorie ‘Impact Expected’ voor een innovatieve waterstofverbrandingsmotor voor de scheepvaart. De innovatie houdt in dat bestaande zware (diesel)motoren in vrachtschepen worden omgebouwd tot een schone waterstofverbrandingsmotor. De impact: bijna 100% CO₂-reductie met korte implementatietijden en tegen beperkte kosten! Dankzij ons retrofitconcept kunnen bestaande motoren worden uitgerust met de technologie, waardoor er direct effect is en er niet hoeft te worden gewacht totdat de bestaande motoren uit gebruik worden genomen. De prijs werd uitgereikt tijdens een speciale ceremonie in Brussel, in aanwezigheid van uiteenlopende betrokkenen, waaronder politici.

