TNO: Nederland en Europa digitaal steeds afhankelijker van VS en China, actie nodig

Thema:
Self-sovereign identity
15 juni 2022

Op vrijwel alle digitale fronten zijn Nederland en Europa te afhankelijk geworden van niet-Europese landen. Meer dan 90% van de Europese data staat op Amerikaanse servers opgeslagen en het merendeel van de digitale infrastructuur is in handen van een beperkt aantal niet-Europese leveranciers. Om die afhankelijkheid te verkleinen moet de invloed op het design en het gebruik van digitale technologieën en de data die daarmee gegenereerd en verspreid wordt vergroot worden, zowel op nationale als Europese schaal. Beleidsmakers, het bedrijfsleven en kennisinstellingen kunnen bijdragen door op technologisch, zakelijk en beleidsvlak samen te werken aan de ontwikkeling en implementatie van technologieën, die digitale soevereiniteit als ontwerp principe hanteren. Dat schrijft TNO in een nieuw paper over de digitale soevereiniteit van Nederland en Europa. Op maandag 20 juni worden de inzichten uit het paper uitgediept tijdens het ECP Deelnemersspecial - Digitale Soevereiniteit.

Digitale technologieën zoals 5G en de cloud, hebben een grote impact op het functioneren van de samenleving en economie. Zo konden mensen dankzij die technologie op grote schaal thuiswerken tijdens de COVID-19 pandemie, waardoor veel sectoren open bleven. Men is gewend geraakt aan producten en services die we met een paar clicks op onze smartphone bestellen. Productieprocessen zijn in de digitale wereld veel efficiënter geworden, dat zorgt voor kostenbesparingen. Allemaal zwaarwegende voordelen, die echter ook een duidelijke keerzijde hebben.

Afhankelijkheid maakt kwetsbaar

Digitale technologie maakt ons afhankelijk van Big Tech en ‘hyperscalers’, grootschalige online marktpartijen en platformen die privacy en consumentenbelangen vaak niet voorop hebben staan. Zo wordt maar liefst 92% procent van de Westerse data gehost in de VS. De kern van de digitale infrastructuur wordt geleverd door niet-Europese partijen. Ook maakt een steeds sterkere afhankelijkheid van digitale technologie ons kwetsbaar voor partijen met slechte intenties. Denk aan ransomware-aanvallen en cyberdreigingen. Bovendien zijn mensen voor digitale technologieën in Nederland en Europa te afhankelijk geworden van landen, waar niet altijd dezelfde waarden en normen worden gehanteerd.

Op weg naar het gewenste scenario

Om in Nederland en Europa de digitale soevereiniteit te vergroten is niet een enkele snelle oplossing. Er zal door de Europese Commissie en de EU-lidstaten samen en op vele fronten tegelijk moeten worden gewerkt aan diverse oplossingen. Qua technologie moet er door zowel de Europese commissie, Nederland als de industrie gefocust worden op het stimuleren van onderzoek en (door)ontwikkeling van technologische innovaties. Dit zijn oplossingen zoals 6G, AI en quantumtechnologie, maar ook op de implementatie van gefedereerde cloud-oplossingen en decentrale data-infrastructuren zoals Gaia-X. Dit soort infrastructuren zijn essentieel om datadelen volgens Europese standaarden en regels in te richten. Daarnaast is de ontwikkeling van bijbehorende businessmodellen (waaronder collaboratieve business modellen en business modellen gericht op de eindgebruiker) ook van belang om de implementatie door marktpartijen te stimuleren. Op het beleidsvlak kan er bijgedragen worden door een gunstig innovatieklimaat te scheppen voor de doorontwikkeling van digitaal soevereine oplossingen, die gebaseerd zijn op onze Europese waarde en normen. Aan de ene kant door open standaarden te stimuleren en deze vervolgens voor te schrijven. Aan de andere kant door zelf te investeren in innovatieprogramma’s.

ECP Deelnemersspecial - Digitale Soevereiniteit

Op maandag 20 juni organiseert ECP | Platform voor de InformatieSamenleving in samenwerking met TNO de deelnemersspecial ‘Digitale Soevereiniteit’ in congrescentrum New Babylon in Den Haag. Claire Stolwijk (Researcher & Consultant bij TNO Strategic Analysis and Policy) presenteert de nieuwste inzichten van TNO op het gebied van digitale soevereiniteit, waarna sprekers vanuit verschillende domeinen het thema samen met het publiek verder zullen uitdiepen.

Meer weten?

Download Paper Digitale Soevereiniteit (Engelstalig)

Laat je verder inspireren

10 resultaten, getoond 6 t/m 10

Deel het inzicht, niet de data

Informatietype:
Nieuws
1 juli 2021

Linksight is een door TNO opgerichte spin-off en maakt het mogelijk om data-analyses te doen op privacygevoelige datasets, zonder dat de onderliggende gegevens gedeeld of ingezien worden. De data blijft altijd alleen bij de bron.

Nederlandse hub Gaia-X voor invulling en bijdrage Europese data- en cloudinfrastructuur

Informatietype:
Nieuws
29 juni 2021
Vanaf vandaag heeft Gaia-X, Europese initiatief om een data- en cloudinfrastructuur te ontwikkelen waarbij waarden als data-soevereiniteit geborgd kunnen worden, een Nederlandse hub.

TNO neemt deel aan Europees Data Spaces Team

Informatietype:
Nieuws
22 juni 2021
Samen met Team Data Spaces, draagt TNO bij aan het opzetten en coördineren van data spaces in verschillende domeinen.

Samenwerken voor de ontwikkeling van privacy-vriendelijke data-analyse technologieën

Informatietype:
Nieuws
30 maart 2021
TNO in zijn vandaag gepubliceerde whitepaper ‘Eindelijk een privacyvriendelijke manier om data te benutten’ een oproep aan overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen om de handen ineen te slaan.

Samen met Europese partners gaat TNO toeleverketens helpen inspelen op door Covid gewijzigde vraag

Informatietype:
Nieuws
10 december 2020
Samen met 23 Europese partners werken we in het Eur3ka-project om vraag en aanbod voor toeleveranciers op peil te houden.